Τουρκικά ΜΜΕ: Προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές από Αττάλεια προς Καστελόριζο

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, μετανάστες καταφτάνουν μέσω του αυτοκινητόδρομου του Κας D-400 στις ακτές της Αττάλειας

Άρχισαν ροές μεταναστών και από την Αττάλεια προς το Καστελόριζο, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, μετανάστες καταφτάνουν μέσω του αυτοκινητόδρομου του Κας D-400 στις ακτές της Αττάλειας περιμένοντας βάρκες να τους μεταφέρουν απέναντι στο Καστελόριζο, το οποίο απέχει μόλις 2.1 χλμ. Ανάμεσά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά, οι οποίοι εξοπλίζονται με σωσίβια. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αναμένεται να φτάσουν κι άλλοι μετανάστες στην Αττάλεια για να περάσουν απέναντι στο ελληνικό νησί.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «εκατομμύρια» πρόσφυγες και μετανάστες θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της.

«Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα όσα διαπίστωσαν οι ανταποκριτές του επί τόπου, «φαίνονται υπερβολικά υπερεκτιμημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. «Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε “κλείστε τις πόρτες”. Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, απευθυνόμενος στο συριακό καθεστώς, ο Ερντογάν είπε ότι οι απώλειες σε στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει υποστεί μέχρι τώρα λόγω των επιθέσεων της Τουρκίας και των ανταρτών «είναι απλώς η αρχή». Κάλεσε τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν στις γραμμές που έχει καθορίσει η Άγκυρα απειλώντας πως αν δεν το κάνουν «δεν θα μείνει κεφάλι στους ώμους τους». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τούρκος ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε ότι ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα της Αδριανούπολης έχει φτάσει στους 117.677. Μάλιστα λίγο νωρίτερα, κάλεσε την Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες. Σημείωσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να επωμιστεί μόνη της αυτό το φορτίο, τονίζοντας πως διαχειρίστηκαν με ευσυνειδησία το ζήτημα, γι’ αυτό και φιλοξενούνται περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους οι 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις μετά από αυτά τα τελευταία γεγονότα, είναι να στείλουν τους εκπροσώπους τους στα σύνορα της Ελλάδας και να δουν και να καταγράψουν την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των μεταναστών. Καλούμε τους Έλληνες αξιωματούχους να συμπεριφερθούν, σύμφωνα με το δίκαιο και κυρίως τη συνθήκη της Γενεύης του 1951 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το σημαντικότερο να φερθούν με ανθρωπιά».

Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης: Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της

Την Ευρώπη εγκαλεί ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες στο θέμα του μεταναστευτικού. «Το ζήτημα πλέον έχει λάβει ανθρώπινες και συνειδησιακές διαστάσεις.Κανείς δεν πρέπει να μένει αδιάφορος απέναντι σε αυτό το δράμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μια ώρα αρχύτερα τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Ακόμη  πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε την απάνθρωπη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας της Ελλάδας απέναντι στους καταπιεσμένους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις πατρίδες τους, τις χώρες τους»

Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα

Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν την Τρίτη 3/3 στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα όλη την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή. Επειδή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση»

Αυτό είπε η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι αύριο θα ταξιδέψει με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στην Ελλάδα.

«Θα επισκεφθούμε τον Πρωθυπουργό και μαζί θα συζητήσουμε την κατάσταση. Μετά, θα επισκεφθούμε την περιοχή της μεθορίου για να εκτιμήσουμε επιτόπου τι παραπάνω μπορεί να γίνει, πώς μπορεί να δοθεί περαιτέρω στήριξη», τόνισε.

Η ίδια είπε ότι χθες οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τον FRONTEΧ την ανάπτυξη των δυνάμεων της. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με τα άλλα κράτη μέλη για να προσφέρουμε συνοριοφύλακες και εξοπλισμό του FRONTEX για να τον φέρουν στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν εκεί τις ελληνικές αρχές», είπε.

«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά αυτό που βλέπουμε ότι τώρα συμβαίνει δεν μπορεί να είναι μια απάντηση ή μια λύση. Γι ‘αυτό το λόγο καθιερώνουμε όλο και πιο εντατικό διάλογο με την Τουρκία μέσω όλων των διαφορετικών πολιτικών επιπέδων, πρώτα απ’ όλα να βρούμε ένα κοινό έδαφος, ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία και να συζητήσουμε πού χρειάζεται υποστήριξη, γνωρίζοντας ότι έχουμε μια συμφωνία που πιστεύουμε ότι είναι η σωστή βάση για την έναρξη του διαλόγου», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τις επόμενες ημέρες ο Επίτροπος Κρίσεων Λέναρτσιτς θα μεταβεί στο Γκάζι-Αντέπ για να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για να στηριχθεί όλη η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται μεταξύ του Ιντίλμπ και των τουρκικών συνόρων σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από την πλευρά του Frontex και βεβαίως η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην ίδια την Ελλάδα… Βεβαίως ό, τι χρειάζεται ως ειδική βοήθεια είμαστε ανοιχτοί να απαντήσουμε και είμαστε σε στενή συνεργασία. Έχω έρθει σε επαφή όλες αυτές τις μέρες με πολλές τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να υποστηρίξει και να συντονίσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση», κατέληξε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Εξάλλου, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.

Έθνος

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ