ΠΟΥ για κορονοϊό: Η επιδημία δεν αποτελεί ατομική, αλλά συλλογική απειλή

Ο νέος ιός τύπου κορώνα απειλεί πρώτα τους πιο ευάλωτους και για την πλειονότητα των ανθρώπων το θέμα, άρα, δεν συνοψίζεται στην ερώτηση «κινδυνεύω;», αλλά στο «πώς να αποφύγω να κινδυνεύσουν οι άλλοι», διότι ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από τον κορεσμό των νοσοκομείων, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες.

«Κάθε μέρα που καθυστερεί την επιδημία είναι μία επιπλέον μέρα που προσφέρεται στα νοσοκομεία για να προτετοιμασθούν», επιμένει ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπάρχουν φόβοι ότι το ευρύ κοινό δυσκολεύεται να καταλάβει την κατάσταση, διότι η ασθένεια είναι ήπιας μορφής στο 80% των περιπτώσεων και απειλεί πρώτα από όλους τους άνω των 80 ετών, καθώς και όσους πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

«Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η ασθένεια αυτή αποτελεί ατομικό κίνδυνο, την στιγμή που πρόκειται για κίνδυνο για τον πληθυσμό: με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι νέοι δεν θα πεθάνουν, αλλά αντίθετα, θα συμμετάσχουν στον κορεσμό των νοσοκομείων, πράγμα που θα έχει αποτέλεσμα να πεθάνουν άλλοι», εξηγεί στο AFP ο βέλγος γιατρός εντατικολόγος Φιλίπ Ντεβός.

Είναι ο τρόμος των υγειονομικών αρχών παγκοσμίως: μία αιφνίδια έκρηξη κρουσμάτων, που θα οδηγούσε σε μαζική συρροή ασθενών προς κορεσμένα νοσοκομεία!

Αυτό θα περιέπλεκε όχι μόνο την νοσηλεία των ατόμων που έχουν πληγεί σοβαρά από την ασθένεια του Covid-19 , αλλά και όλων των άλλων. Και η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη αν υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περίπτωση μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών.

«Εξαιτίας αυτού του διπλού παράγοντα – επιβάρυνση έργου σε συνδυασμό με λιγότερο προσωπικό – οι ασθενείς που θα βρίσκονται σε επείγουσα κατάσταση δεν θα μπορούν να λάβουν εγκαίρως φροντίδα και θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν», λέει ο βέλγος εντατικολόγος.

 

 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ