Μετατρέπουν μάσκες θαλάσσης σε αναπνευστήρες ασθενών ή μάσκες προστασίας γιατρών

Ερευνητές στην Ευρώπη μετατρέπουν μάσκες θαλάσσης χαμηλού κόστους σε αναπνευστήρες για τη θεραπεία ασθενών ή την προστασία των γιατρών που μάχονται για να περιορίσουν την έκρηξη του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, μια ομάδα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Τσεχίας (CVUT) συνεργάστηκε με εθελοντές για την προσθήκη στρατιωτικών φίλτρων στις μάσκες ψαροντούφεκου, οι οποίες προορίζονται και για κολύμβηση και συνήθως πωλούνται για περίπου 600 κορώνες (24 δολάρια) σε τοπικά καταστήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι οι εκ των υστέρων εξοπλισμένες μάσκες ξεπέρασαν την προστασία των μασκών που έφεραν FFP3, θεωρούμενο ως ένα από τα φίλτρα υψηλότερης ποιότητας.

“Διανέμουμε (τις μάσκες) σε νοσοκομεία στην Πράγα και σε άλλα μέρη”, δήλωσε ο πρόεδρος της CVUT, Vojtech Petracek, στο Reuters. “Έχουμε κάνει 2.200 κομμάτια μέχρι στιγμής και αυτήν την εβδομάδα σχεδιάζουμε 10.000 περισσότερα”.

Ένα βελγικό νοσοκομείο, εν τω μεταξύ, ελέγχει τις μάσκες για κολύμβηση με αναπνευστήρα ως αναπνευστήρες για τους ασθενείς, αντλώντας από μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στην Ιταλία. Το νοσοκομείο Erasmus στις Βρυξέλλες άρχισε να συνεργάζεται με μια τοπική εταιρεία ιατρικών συσκευών για την ανάπτυξη των μάσκων, που είναι γνωστές ως Easybreath και καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο.

Η ιδέα προτάθηκε από ιταλούς μηχανικούς, οι οποίοι έβαλαν το σχέδιό τους σε άμεση εφαρμογή, ως εναλλακτική λύση σε μια πιο επεμβατική τεχνική τοποθέτησης ενός σωληναρίου απευθείας στο λαιμό ενός ατόμου, όταν οι ιατρικές μάσκες δεν είναι διαθέσιμες για να αντλούν οξυγόνο στους πνεύμονες.

“Έχουμε ιατρικές μάσκες αλλά είναι για μία χρήση, έτσι, όπως και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, αντιμετωπίζουμε μια έλλειψη αποθέματος”, δήλωσε ο Frederic Bonnier, φυσιοθεραπευτής ο οποίος χρησιμοποιεί εκτύπωση 3D για τους σωλήνες που συνδέει τις μάσκες με την παροχή οξυγόνου.

Ο εξαερισμός, ο οποίος είναι απαραίτητος για να βοηθήσει τους ασθενείς να αναπνεύσουν όταν δεν μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό από μόνοι τους, είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η ασθένεια επιτίθεται στους πνεύμονες.

“Η λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε μάσκες για κολύμβηση με αναπνευστήρα, αλλά τις δοκιμάσαμε μόνο σε εθελοντές” είπε ο Bonnier, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο χρειάστηκε επίσημη εξουσιοδότηση για χρήση σε ασθενείς, επειδή οι μάσκες χρειάστηκε να τροποποιηθούν ελαφρώς.

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ