Κορονοϊός: Μεταδίδεται ο ιός μέσω των τροφίμων;

 Η επιστημονική επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων ενημερώνει τους πολίτες ότι με βάση ανακοίνωση της Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA και την υπεύθυνη του προγράμματος Marta Hugas δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το τρόφιμο αποτελεί πηγή ή μέσο μετάδοσης.

Οι εμπειρίες από προηγούμενες εξάρσεις σχετικών κορωνοϊών, όπως το (SARS-CoV) και το κορονοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS-CoV) έδειξαν ότι η μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν συνέβη.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι διαφορετικός από αυτή την άποψη.

Κορωνοϊός και τρόφιμα: Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων

Σε κάθε περίπτωση η ΠΕΤΕΤ παραπέμπει στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ η οποία συστήνει στους καταναλωτές την ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής και χειρισμού τροφίμων ως ενα αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της μόλυνσης τροφίμων με κορονοϊό SARS-CoV-2

Τέλος η ΠΕΤΕΤ συνιστά την αυστηρή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης και καλεί τα μέλη της σε εγρηγορση για την εφαρμογή τους, ειδικά στους χώρους εργασίας.

Το τέλος της περιπέτειας, πρέπει να μας βρει όλους εδω υγιείς και υπερήφανους για την αποτελεσματικότητα της κοινωνίκης μας συνοχής.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ