Καρναβάλι Μεσσήνης | 160 χρόνια συνεχούς καρναβαλικής παρουσίας και διασκέδασης

Ένα από τα παλαιότερα καρναβάλια στην χώρα ξεκινά και η ατζέντα του είναι γεμάτη από πολλές και πλούσιες εκδηλώσεις. Ο λόγος για το Καρναβάλι της Μεσσήνης που φέτος συμπληρώνει 160 χρόνια συνεχούς παρουσίας.

Το πρόγραμμα του 160ου Καρναβαλιού Μεσσήνης 2020 καθώς και η αφίσα του, που αποτελεί έργο του χαράκτη και ζωγράφου Τάκη Κατσουλίδη, με καταγωγή από την πόλη της Μεσσήνης παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου , η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης.

Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ανέφερε:
«Τα 160 χρόνια ιστορίας κάνουν ιδιαίτερο και ξεχωριστό το καρναβάλι της Μεσσήνης στον ελλαδικό χώρο. Μέσω των εκδηλώσεων περιγράφονται στοιχεία, συνήθειες και ήθη και έθιμα που είναι διαχρονικά. Αυτά συνιστούν την παράδοσή μας. Επιβάλλεται επίσης να επενδύσουμε τις εκδηλώσεις αυτές με νεωτεριστικά στοιχεία που προσελκύουν την νεολαία μας».

Επίσης ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας, αναφέρθηκε στην αναβίωση των παραδοσιακών δρώμενων τα οποία έχουν προγραμματιστεί και τόνισε ότι η επιτυχία των εκδηλώσεων εξαρτάται και από την συμμετοχή για την οποία φέτος έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο δημιουργός της αφίσας του Καρναβαλιού Μεσσήνης Τάκης Κατσουλίδης, δήλωσε ότι σε αυτήν καταγράφονται στοιχεία και αναμνήσεις των τελευταίων 50 χρόνων. Επίσης ανέφερε ότι στο μέλλον θα εμβαθύνει στην ιστορία του καρναβαλιού, δεσμευόμενος να προσφέρει εθελοντικά στην ιστορική καταγραφή του καρναβαλιού μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 20/2 : Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου με λιώσιμο Παστού, τσικνίσματα μεζέδες & κρασί, συνοδεία ζωντανής μουσικής με τους Τροβαδούρους της Μεσσήνης και το ρεμπέτικο σχήμα «78 στροφές» στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Ξεχωριστή ενότητα στο Καρναβάλι Μεσσήνης αποτελεί το παιδικό καρναβάλι με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 22/02/2020
11:00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, κατασκευές, μοντέρνοι χοροί, καλλιτεχνικά δρώμενα και Κρυμμένος Θησαυρός junior στην κεντρική Πλατεία Μεσσήνης.
17:30 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ξενοδοχείου Κουζή», από τον Σύλλογο γονέων & κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.
18:00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νεφέλη», από τον Σύλλογο γονέων & κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.

Υπεύθυνη για το παιδικό καρναβάλι είναι η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Δώρα Βαρανάκη. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλείτε στο στο  6950424292.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/02/2020

11:00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Μεγάλη πολύχρωμη παιδική καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.
17:00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νεφέλη», από τον Σύλλογο γονέων & κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/02/2020

19:00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ. Κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων Μεσσήνης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/02/2020

10:00 ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.
21:00 Αποκριάτικος χορός Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης & Τμημάτων Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών, με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΚΟΣΜΑΣ».
21:00 ΦΩΤΙΑ στην Τ.Κ. Λευκοχώρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 01/03/2020
11:00 Παραδοσιακοί χοροί & Αποκριάτικα τραγούδια στην πλατεία της Μεσσήνης.
21:00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ στις γειτονιές της Μεσσήνης.
– Φωτιά Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην οδό Σταδίου.
– Φωτιά στα Μπατζάκια μας, στην οδό Πολυτεχνείου.
– Φωτιά του Θ.Ε.Μ στη Κρεμάλα, στην συμβολή των οδών Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη & Μητροπέτροβα.
– Φωτιά του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης, στην οδό Δ. Κούτσικα 55.
– Φωτιά του Συλλόγου οι Φίλοι της Μεσσήνης, στην οδό Κυριακού 1.
– Φωτιά στο Χαβούζι, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου.
– Φωτιά στον Νέο Κόσμο, στη Λεωφόρο Πύλου.
– Φωτιά στου «Χριστοφιλόπουλου», στην Πάροδο Ναυαρίνου.
– Φωτιά στα Κουσκουλέικα, στην οδό Κατίνας Λεβέντη 4.
21:00 Φωτιά στην Τ.Κ. Λυκοτράφου.
22:00 Αναβίωση Παραδοσιακών δρώμενων «ΤΥΡΗΣ – ΤΑΡΑΜΑΣ» & «ΦΑΓΑΤΕ – ΦΑΓΑΜΕ» στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Τενέδου (Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης).

 ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 02/03/2020

10:30 Οι φουστανελάδες των συλλόγων της Μεσσήνης οδεύουν χορεύοντας προς την Κρεμάλα.
11:00 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΑ-ΣΥΚΟΥΣ.
11:30 ΚΡΕΜΑΣΜΑΤΑ & ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ στην Κρεμάλα.
15:00 Βαρυσήμαντος λόγος ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ, ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το συγκρότημα Dr. Atomic Band, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

Όπως φαίνεται λοιπόν το πρόγραμμα του 160ου Καρναβαλιού Μεσσήνης είναι γεμάτο και πλούσιο και υπόσχεται πολλή διασκέδαση, χορό αλλά και αναβίωση εθίμων και παραδόσεων.

ΚΑΛΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ