Καθηγητής Βατόπουλος: Γιατί δεν χρειάζεται να φορέσουμε όλοι μάσκες στην Ελλάδα

Από την αρχή που ξεκίνησε η επιδημία αυτή, τονίσαμε δύο πράγματα: Ο ιός κορωνοιού δεν είναι θανατηφόρος, έχει αμβληχρά συμπτώματα και επρόκειτο να έχουμε και στην Ελλάδα κάποιο κρούσμα δεδομένου ότι είναι αερογενές νόσημα” τόνισε, μεταξύ άλλων ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής και Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κος Βατόπουλος σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να εντοπιστούν τα πρώτα κρούσματα ΄άμεσα ενώ τόνισε πως όσον αφορά την γυναίκα-πρώτο κρούσμα κορωνοιού στην χώρα μας, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι πιθανές της επαφές. 

Παράλληλα ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν οποιοσδήποτε έχει επισκεφτεί περιοχή όπου υπάρχουν κρούσματα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσει με το σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Βατόπουλος επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν κάθε άνθρωπος που έρχεται απο περιοχή με κρούσματα να μπει σε καραντίνα ενώ υπήρξε ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας πως με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σε αυτή τη φάση δεν συντρέχει λόγος πανικού, τροποποίησης της καθημερινότητας ή περιορισμού των μετακινήσεων.

“Δεν χρειάζεται να κλειστούμε στα σπίτια μας.”, τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενος στην χρήση μάσκας ο κος Βατόπουλος ξεκαθάρισε πως ούτε η μαζική της χρήση είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση.

“Μάσκες φορούν οι άρρωστοι και αυτοί που τους περιποιούνται”, υπογράμμισε εξηγώντας πως στην Κίνα που ο ιός έχει διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό η καθολική χρήση μάσκας έχει λογική ενώ στη χώρα μας δεν συντρέχει λόγος να κάνουμε το ίδιο.

Τέλος, διευκρινίζοντας τα μέτρα προστασίας από τον ο Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας, δήλωσε πως αφενός όποιος είναι άρρωστος από το ανώτατο αναπνευστικό του πρέπει να κάθεται στο σπίτι του, ενώ επιβάλλεται το βήξιμο τον αγκώνα και όχι στην παλάμη, η συχνή πλύση χεριών και ο αερισμός των χώρων.

 

Πηγή: skai.gr

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ