Ιταλία: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Συναγερμός στην κυβέρνηση Κόντε

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 59, έχοντας υπερτριπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο. 

 

Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας κι έπειτα στο Βένετο, με τον περιφερειάρχη Λούκα Τζάια, να δηλώενι ότι κλείνουν -μέχρι νεωτέρας- και τα πανεπιστήμια της περιοχής του.

 

Πολλοί αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών ομάδων ακυρώθηκαν, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα το δικαστήριο του Μιλάνου θα παραμείνει κλειστό. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα του Σαββάτου, στο Μιλάνο διαγνώσθηκε επίσης ο πρώτος ασθενής θετικός στον ιό. 

 

Η μεγάλη, ετήσια έκθεση γυαλιών που έπρεπε να ανοίξει τις πύλες της σε λίγες ημέρες στην ιταλική συμπρωτεύουσα, ακυρώθηκε.

 

Σε σειρά περιοχών του ιταλικού Βορρά, λαμβάνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας. Ο επίσκοπος της Πιατσέντσα, ζήτησε από τους πιστούς να μην φιληθούν σε ένδειξη χριστιανικής αγάπης την Κυριακή -στο τέλος της λειτουργίας- και να λάβουν την καθολική θεία κοινωνία με το χέρι, και όχι με το στόμα.

 

Στους δέκα δήμους της Λομβαρδίας στους οποίους σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα, απόψε θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα διασκέδασης.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε, στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, στην Ρώμη, με στόχο να εξετασθεί η ανάγκη λήψη νέων, έκτακτων μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

 

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις της Λομβαρδίας οι οποίες κινδυνεύουν να «γονατίσουν», εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κοροναϊού.

Στα έκτακτα μέτρα των ιταλικών αρχών που έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες, Παρασκευή, συμπεριλαμβάνονται η αναστολή των δημόσιων συγκεντρώσεων, καθώς και των εμπορικών, επιχειρηματικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.  

 

Στις δυο κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού, το Καστιλιόνε Ντ΄ ‘Αντα και το Κοντόνιο και σε άλλους οκτώ δήμους της περιοχής, τις επόμενες ημέρες θα μείνουν ανοικτά μόνο τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ, στα οποία θα μπορούν να εισέρχονται, κάθε φορά, μόνον λίγοι πελάτες.

 

Στην Ρώμη, μία Κινέζα που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι πριν τρεις εβδομάδες και ένας Ιταλός 29χρονος ερευνητής ο οποίος είχε επιστρέψει από την Κίνα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο.

Ανησυχία από τον ΠΟΥ

Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σχέση, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του.

 

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε στο Twitter τα κρούσματα χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα, ούτε έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

 

Σύμφωνα με αναφορές, η νόσος παρέμεινε ήπια στο 80% των ασθενών του κοροναϊού και ήταν σοβαρή ή κρίσιμη στο 20% των ασθενών αυτών, πρόσθεσε ο Τέντρος. 

 

Στο 2% των κρουσμάτων, ο ιός ήταν θανατηφόρος.

 

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας συνεχίζει να είναι το ενδεχόμενο ο Covid-19 να διαδοθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας», δήλωσε.

 

«Έχουμε επίσης δημοσιεύσει ένα στρατηγικό σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης, που περιλαμβάνει έκκληση για 675 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουμε χώρες, ιδιαίτερα αυτές που είναι περισσότερο ευάλωτες».

https://www.cnn.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ