Ευρωπαϊκή επιχείρηση με πλοία και αεροπλάνα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Απόφαση για επιβολή με ευρωπαϊκά μέσα του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, δια θαλάσσης και από αέρος, έλαβε σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Η νέα επιχείρηση της ΕΕ, δε θα ονομάζεται πλέον Σοφία, αλλά θα διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να ανακόψει τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη με πλοία και αεροπλάνα.

Στην απόφαση του Συμβουλίου ξεκαθαρίζεται ότι η νέα επιχείρηση δε θα σχετίζεται με το μεταναστευτικό και όπως εξήγησαν στο Real.gr διπλωματικές πηγές θα μπορεί να τερματιστεί, αν καταστεί πόλος έλξης μεταναστευτικών ρευμάτων.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές του Συμβουλίου, η εξέλιξη ικανοποιεί πλήρως την ελληνική κυβέρνηση και  τονίζεται ότι η τρεις χώρες που ως τώρα αντιδρούσαν, η Αυστρία η Ουγγαρία και η Ιταλία, κάμφθηκαν μετά από συννεοήση που πραγματοποιήθηκε στο πρόγευμα των Υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του ΣΥΕ και στο οποίο μετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Καθοριστική ήταν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές η πρόβλεψη για διακοπή της επιχείρησης αν καταστεί πόλος έλξης μεταναστών. Η Αθήνα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το ότι η ΕΕ αποφάσισε να επιβαλλει πλέον η ίδια το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύξ δια θαλάσσης και από αέρος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κράτη της περιοχής που το παραβιάζουν, χρησιμοποιώντας τη διαδρομή νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου για την ανάπτυξη της νέας επιχείρησης επιβολής του εμπάργκο και ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμη να συνδράμει με παροχή διευκολύνσεων, όπως έχει πράξει και σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Δένδιας: Ετοιμη να συνεισφέρει η Ελλάδα

Εξερχόμενος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξει μία νέα επιχείρηση της ΕΕ, η οποία θα επιβάλλει το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη, από τη θάλασσα και από τον αέρα. Η Ελλάδα δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, κατ’ αρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί.

Επίσης, είχα την ευκαιρία σήμερα το πρωί, στο πρωινό που οργάνωσε ο Ιταλός συνάδελφός μου, ο κ. Luigi Di Maio, να συζητήσουμε για τα θέματα που αφορούν τη διεύρυνση στα Βαλκάνια, με την παρουσία του Αλβανού Πρωθυπουργού του κ. Edi Rama. Εκεί, τοποθετήθηκα εκ μέρους της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση, αλλά βεβαίως θα πρέπει και η αλβανική πλευρά να τηρήσει την τεθείσα αιρεσιμότητα (conditionalities).

Τέλος, είχα την ευκαιρία να παραστώ στην εκδήλωση των Δωρητών που βοηθούν την Αλβανία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου χρόνου. Θυμίζω ότι κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, ήμουν ο πρώτος υπουργός που επισκέφθηκε την Αλβανία λίγες ώρες μετά το σεισμό και ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει βοήθεια στην Αλβανία και στον αλβανικό λαό».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ