Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σε ένα κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και συγκεκριμένα σε χώρο φορτοεκφόρτωσης σε κατάστημα της Αθήνας καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Υπεραγορών «Σκλαβενίτη».

Όπως αναφέρει το irafina.gr, το ατύχημα σημειώθηκε τις μέρες των εορτών, λίγους μόνο μήνες μετά το θανατηφόρο ατύχημα σε χώρο παραλαβής σε κατάστημα της Ηλιούπολης.

Στο συγκεκριμένο κατάστημα της Αθήνας, «δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε εργατικό ατύχημα και μάλιστα σοβαρό. Η επικινδυνότητα και η ακαταλληλότητά του χώρου φόρτωσης – εκφόρτωσης, το επικίνδυνο αναβατόριο σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επαναλαμβανόμενα ατυχήματα», σημειώνει η ΔΑΣ και προσθέτει:

«Οι παραπάνω συνθήκες δεν αποτελούν χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μόνο καταστήματος αλλά ισχύουν για την πλειοψηφία των καταστημάτων και προπαντός των μικρών και μεσαίων συνοικιακών καταστημάτων που προέκυψαν από μετατροπές χωρίς να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας.

Όλα τα παραπάνω έχουν επισημανθεί επανειλημμένως τόσο στην εργοδοσία, όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Η εργοδοσία στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από οποιαδήποτε ευθύνη, το τελευταίο διάστημα απαιτεί από συναδέλφους να υπογράψουν βεβαίωση ότι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από τον τεχνικό Ασφαλείας κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Αυτό και μόνο βοηθά να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Μας δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι στην ανάπτυξή τους εμείς δεν αποτελούμε τίποτε άλλο παρά την καύσιμη ύλη.

Δεν υπογράφουμε τίποτα.

Καθημερινά στο χώρο εργασίας μας γινόμαστε μάρτυρες μικρών ή μεγαλύτερων ατυχημάτων λόγω της εντατικοποίησης και της απασχόλησης σε δύο και τρία πόστα ταυτόχρονα. Αυτό θα πρέπει να γίνει θέμα προβληματισμού και συζήτησης στους χώρους εργασίας και να μην επιτρέψουμε να ποτίσει τη συνείδησή μας ως “μέρος της κανονικότητας”. Ας αναλογιστούμε ότι αυτές οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα που απειλεί το εργασιακό μας μέλλον.

Οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στην ΔΑΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μέσα στους χώρους εργασίας δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το μέλλον που ετοιμάζουν για εμάς εργοδοσία και κυβέρνηση και καταγγέλλουμε:

Την εργοδοσία των s/m ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ που στο βωμό της ανάπτυξης και του κέρδους θυσιάζει την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Τα εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία που σύμφωνα με την πολυδιαφημιζόμενη επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν συμμετέχουν στην επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας της επιχείρησης χωρίς όμως να έχουν την παραμικρή επαφή με τους συναδέλφους στους χώρους εργασίας και τις δυσκολίες που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Την κυβερνητική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων που αποδυνάμωσε σε στελεχικό δυναμικό τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΚΕΠΕΚ) δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να καταλύσει οποιαδήποτε έννοια υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η ΔΑΣ, μαζί με μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο συγκεκριμένο κατάστημα και στο εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο προκειμένου να πάρει θέση και θα ενημερώσει τους συναδέλφους με νέο δελτίο τύπου».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ