Ξαναζεσταμένο φαγητό: 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε την επόμενη μέρα

Ενά ζεσταμένο φαγητό: Μπορεί να πέσαμε έξω στους υπολογισμούς σας και να φτιάξαμε περισσότερο φαγητό από ότι καταναλώθηκε και έτσι να περισσέψει. Μπορούμε όμως το φαγητό αυτό να το καταναλώσουμε την επόμενη ημέρα με ασφάλεια; Παρακάτω σας έχουμε πια φαγητά είναι επικίνδυνα και θα ήταν καλό να τα αποφεύγουμε αν τα έχουμε από χθες.

Ξανά ζεσταμένο φαγητό: Αυγά

Σχεδόν πάντα περιέχουν σαλμονέλα. Το μικρής διάρκειας και σε χαμηλές θερμοκρασίες μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα βακτήρια. Η παραμονή τους δε σε θερμοκρασία δωματίου, προκαλεί πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Παντζάρια

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα νιτρικά άλατα των παντζαριών μετατρέπονται σε νιτρώδη και νιτροζαμίνες όταν ξαναζεσταθούν. Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση.

Πατάτες

Με το ξαναζέσταμα ευνοείται η ανάπτυξη βουτυλικού κλωστηριδίου. Είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Σπανάκι

Είναι και αυτό πλούσιο σε νιτρικά. Όπως και με τα παντζαρια που προαναφερθηκαν τα άλατα αυτα μετατρέπονται σε καρκινογόνες ουσίες όπως νιτρώδη και νιτροζαμίνες.

Ξανά ζεσταμένο φαγητό: Μητρικό γάλα

Το 30-40% της πολύτιμης βιταμίνης Β12 που περιέχει το μητρικό γάλα, καταστρέφεται αμέσως μόλις θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα.

Ρύζι

Μπορεί να περιέχει σπόρους δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων. Η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων δεν είναι αρκετή για την εξόντωση των βακτηριδίων αυτών τις περισσότερες φορές. Έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δηλητηρίασης.

Κοτόπουλο

Όπως συμβαίνει με τα αυγά, το κοτόπουλο έχει σαλμονέλα. Τα μικροκύματα δεν έχουν αρκετή θερμότητα που να εξοντώνει τα βακτήρια.

Έλαια ψυχρής έκθλιψης

Το λινέλαιο, το ελαιόλαδο, το λάδι κανόλα και άλλα έλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ακόρεστα λιπαρά. Αυτό τα κάνει πολύ ωφέλιμα για την υγεια. Η αναθέρμανσή τους τα καθιστά ασταθή και γι’ αυτό όχι ασφαλή για την υγεία.

Θαλασσινά

Το βακτήριο vibrio vulnificus ζει σε ζεστό θαλασσινό νερό και μπορεί να μολύνει τα οστρακοειδή. Η μόλυνση από V. vulnificus προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την γαστρεντερίτιδα.

 

enimerotiko.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ