Η Κυρά-Ρηνιώ της Κινάρου: Αν φύγω από εδώ, θα γίνει γκρίζα ζώνη

Αν εγώ φύγω από εδώ, θα γίνει πλιάτσικο. Κι άμα κλείσω τα μάτια μου, θα γίνει γκρίζα ζώνη. Ένα έτσι να κάνουνε οι Τούρκοι και το πήραν το νησί  λέει η Κυρά Ρηνιώ, η μοναδική κάτοικος της Κινάρου.

 

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη μίλησε στα «ΝΕΑ» προπαραμονή Πρωτοχρονιάς λίγο πριν ξεκινήσει η αγωνιώδης αναζήτηση για τον εντοπισμό της που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος.

 

Η κυρά Ρηνιώ περιγράφει πώς έζησε τις γιορτές, αποκλεισμένη από τον κόσμο, με μια ετοιμόρροπη στέγη από πάνω της και ρεύμα μόνο στο μισό της σπίτι.

 

Μπορούσε να περάσει τα Χριστούγεννα με τα παιδιά της, όμως επέλεξε να μείνει στην Κίναρο. «Δεν μπορούσα να αφήσω το σπίτι μοναχό, έχω τις κατσίκες, έχω τα μωρά τους τώρα» λέει. «Τις γιορτές τις πέρασα κάνοντας ό,τι συνήθως. Σηκώνομαι νωρίς. Τάισα τα ζώα μου, με αυτά ασχολούμαι καθημερινά-πάνε χρόνια που δεν έχω ψαρέψει. Κι έπειτα ανέβηκα στον Αϊ Γιώργη, που είναι θαυματουργός, κι άναψα το καντηλάκι του. Όσο έχει μέρα είμαι έξω. Αγαπώ όλο το νησί. Όπου και να πάω. Κίναρος είναι…» αναφέρει στην εφημερίδα και γελάει.

 

«Μετά τρώω. Τι; Απλά πράγματα. Πού να φτιάξω κάτι γιορτινό; Τόσες μέρες που έχει να πιάσει το καΐκι κόντεψα να κάνω Χριστούγεννα χωρίς ψωμί..» αναφέρει.

 

«Άμα περάσουν οι γιορτές με το καλό και φτιάξει ο καιρός, θα έρθουν κι οι δικοί μου να με δούνε» λέει. «Σαν πέσει το φως, η ημέρα τελειώνει για μένα. Τότε έχω συντροφιά την τηλεόραση. Όμως πάντα έτσι θυμάμαι τα Χριστούγεννα εδώ, ακόμη κι όταν ζούσαν κι άλλοι, όλοι έπεφταν νωρίς για ύπνο, κουρασμένοι οι άνθρωποι από τη δουλειά όλη μέρα, τι να κάνουν..» προσθέτει.

 

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη ζει από το 2013 που πέθανε ο άντρας της μόνη στο νησί, όμως, όπως λέει, δεν μπορεί να φύγει. «Ναι, είναι δύσκολα γίνεσαι δυνατός, θες – δεν θες. Και τις γιορτές εγώ εδώ ήθελα να είμαι», συνεχίζει.

 

Το απέδειξε την Πέμπτη όταν οι διασώστες του Σούπερ Πούμα της πρότειναν να τη μεταφέρουν αλλού μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες στο νησί, όμως εκείνη αρνήθηκε να φύγει. «Μέχρι που είμαι καλά, εδώ θα μείνω. Άμα φύγω, θα ‘χω φύγει για πάντα να ξέρεις…» τονίζει στα “ΝΕΑ”.

www.enikos.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ