Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Έκτακτα προληπτικά μέτρα και στις Εθνικές – Αναλυτικές οδηγίες στους οδηγούς

Ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να πλήξει το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία» με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια.

Ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που θα σημειωθούν, οι οδηγοί -και ιδιαίτερα όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν- καλούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετακίνησή τους.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει το Σάββατο με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βοριάδες, χιονόνερο στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά και καταιγίδες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά, καθώς επίσης σε περιοχές της ανατολικής και της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το θερμόμετρο θα δείξει από -5 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 8 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -1 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο, από -2 έως 9 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 12 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 2 έως 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 2 έως 12 στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 9 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι έως το βράδυ σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα πνέουν σχεδόν μέτριοι μεταβλητοί.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Προληπτικά μέτρα για τους οδηγούς ενόψει της κακοκαιρίας

Εν όψει των χιονοπτώσεων, που αναμένονται στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και της αναμενόμενης αυξημένης κυκλοφορίας λόγω των εορτών, συνιστούμε στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης να ακολουθήσουν πιστά τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

Συμβουλευθείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Κινηθείτε μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.

Έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τις τοποθετείτε.

Φροντίστε να έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός σας.

Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά σας στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά και μην τα προσπερνάτε – αφήστε τα να κινηθούν μπροστά σας και να απομακρύνουν το χιόνι, για την ασφάλειά σας.

Αν σε περίπτωση ανάγκης χρειαστεί να σταματήσετε στον αυτοκινητόδρομο, σταματήστε μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά.

Ακολουθείτε τις οδηγίες της Τροχαίας.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε στο 1025 ή στο 2710-562.000.

Μέτρα για την κακοκαιρία από την Κεντρική Οδό

Η Κεντρική Οδός ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από  το βράδυ του Σαββάτου 28/12 μέχρι τη Δευτέρα 30/12, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Η Κεντρική Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Συνιστούμε στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν

Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000. (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 16:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:

Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.

Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μέτρα από την Νέα Οδό για την κακοκαιρίας

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από  το βράδυ του Σαββάτου 28/12 μέχρι τη Δευτέρα 30/12, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

 

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Συνιστούμε στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται  για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306  (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:

Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.

Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτοί από το Σάββατο θερμαινόμενοι χώροι λόγω της κακοκαιρίας

Ανοικτοί θα είναι από αύριο έως και τη Δευτέρα 30/12 οι θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων. 

Ειδικότερα, από αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι έως τη Δευτέρα 30 του μηνός και σε 24ωρη βάση θα είναι ανοικτοί οι θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων, ύστερα από την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού και στην πρωτεύουσα.

Πού θα λειτουργήσουν οι θερμαινόμενοι χώροι

Θα υπάρχουν ανοικτοί θερμαινόμενοι χώροι στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου και Πανόρμου (Πανόρμου & Βαθέος 25-2106459890), καθώς και στον 1ο όροφο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35-210 5149940, 210 5157553).

Παράλληλα, σε συνεννόηση-συνεργασία των Ιατρών του Κόσμου με τον Δήμο Αθηναίων, θα λειτουργήσει υπνωτήριο στην οδό Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ συνεργεία και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα κάνουν επιτόπιες παρεμβάσεις σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, διανέμοντας ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης και ενημερώνοντας για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

Σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210-5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην γραμμή επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων, 1595 προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

 

 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ