Η Εφορία ζητά δύο δισεκατομμύρια ευρώ έως την Πρωτοχρονιά – Τι πρέπει να πληρωθεί

Πονοκέφαλος για τους φορολογούμενους η εξόφληση τελών κυκλοφορίας, τέταρτης δόσης ΕΝΦΙΑ και τυχόν οφειλών που ρυθμίστηκαν σε έως 120 δόσεις. Ποια είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής.

Ρυθμίσεις οφειλών σε 12 -24 ή 120 δόσεις, τέλη κυκλοφορίας και μια ακόμα δόση του ΕΝΦΙΑ απαιτούν από τους φορολογούμενους πληρωμές της τάξεως των 2 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Παρ’ ότι η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας δεν μπορεί να αποκλειστεί -η εμπειρία των προηγουμένων ετών υπαγορεύει ανακοινώσεις στην εκπνοή του χρόνου- οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να θυμούνται πως εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο ισόποσο με την αξία των ετήσιων τελών.

Σε πολλές περιπτώσεις δε τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου ενώ οι ιδιοκτήτες οχημάτων θεωρούσαν ότι έχουν εκπληρώσει εμπρόθεσμα την υποχρέωσή τους, το γεγονός ότι έδωσαν εντολή ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω της τράπεζάς τους βράδυ στην εκπνοή της προθεσμίας, στη συνέχεια βρέθηκαν προ εκπλήξεων λόγω μη έγκαιρης καταχώρησης της εξόφλησης.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις παρακάτω υποχρεώσεις.  

1. ΕΝΦΙΑ: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου. Η δόση μπορεί να ρυθμιστεί -εάν δεν εξοφληθεί -μέσω της πάγιας ρύθμισης. Καθυστέρηση πληρωμής συνεπάγεται επιβάρυνση 0,73% για κάθε μήνα.

2. Δόσεις ρυθμίσεων: Η αδυναμία εμπρόθεσμης πληρωμής ενός βουνού φορολογικών υποχρεώσεων έχει οδηγήσει χιλιάδες οφειλέτες σε ρυθμίσεις είτε σε 12 είτε σε 24 είτε σε έως 120 δόσεις. Όλες πρέπει να εξοφλούνται στο τέλος κάθε μήνα.

3. Τέλη κυκλοφορίας του 2020: Φέτος δεν υπάρχουν αλλαγές και έτσι τα τέλη κυκλοφορίας –αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι- κυμαίνονται:

– Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

– Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.

– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

euro2day

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ