Ζηνοβία: Ποια ήταν η βασίλισσα της Παλμύρας που έδωσε το όνομά της στη νέα κακοκαιρία

Και το όνομα αυτής… Ζηνοβία. Έτσι ονόμασαν οι μετεωρολόγοι τη νέα κακοκαιρία που καταφτάνει στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και φέρνει βροχές, καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο.

 

Σύμφωνα με την Wikipedia, η Ζηνοβία ήταν βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ.

 

Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της και κυβερνήτη της Παλμύρας, Οδαίναθου, η Ζηνοβία, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας και καθώς δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, ξεκίνησε το 269 μ.Χ. πόλεμο εναντίον τους.

 

Εντυπωσιασμένος ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της, πρόσφερε σε αυτή την ελευθερία της.

 

 

Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε έναν Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας.

 

Η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας έχει εμπνεύσει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

 

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ