Tι χρειάζεται να γνωρίζετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διάρροια, αέρια, φούσκωμα, κοιλιακές κράμπες, πόνο, βλέννα στα κόπρανα ή δυσκοιλιότητα.

Επειδή είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις συνήθειες της τουαλέτας πολλοί άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτήν και μόνο ένα μικρό ποσοστό τους αναζητά ιατρική βοήθεια.

Ωστόσο, η γνώση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να γνωρίζει αν αυτά μπορεί να επηρεάσουν ή όχι το παχύ έντερο.

Το να τρέχει κανείς στην τουαλέτα δεν είναι ποτέ ευχάριστο και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου το κάνει ακόμα χειρότερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι δυσάρεστες αλλά όχι σοβαρές και μπορούν να βελτιωθούν αν κάποιος διαχειριστεί σωστά τη διατροφή του αποφεύγοντας τις τροφές που τον επηρεάζουν. Μπορείτε εύκολα να βρείτε ποιες είναι αυτές σημειώνοντας την επόμενη φορά που θα σας ενοχλήσει, τι ακριβώς φάγατε και σας επηρέασε, ώστε σε διάστημα μερικών εβδομάδων να έχετε μια πλήρη λίστα (Διαβάστε εδώ ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

Θα υπάρξουν στιγμές που τα συμπτώματα θα είναι χειρότερα, κάποιες άλλες φορές που θα έχουν βελτιωθεί και μερικές ακόμα που θα έχουν εξαφανιστεί τελείως.

Ομως, τα συμπτώματα δεν περιορίζονται μόνο στα έντερα. Η διαρκής διάρροια για παράδειγμα, ή αντίστοιχα η δυσκοιλιότητα, μπορούν να επιδεινώσουν τις αιμορροΐδες. Επιπρόσθετα, η μόνιμη αποφυγή ορισμένων ειδών τροφών, προκειμένου να αποφύγετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να οδηγήσει στον υποσιτισμό.

Επειτα, υπάρχει και η πτυχή της ψυχικής υγείας. Η επίδραση της κατάστασης αυτής στη συνολική ποιότητα ζωής μπορεί να αποτελεί την πιο σημαντική επιπλοκή. Κι αυτό γιατί μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να αισθανθεί πως δεν μπορεί να ζήσει τη ζωή του στο έπακρο, αφού για παράδειγμα δεν θα μπορεί εύκολα να αποφασίσει να πάει κάπου, φοβούμενος τυχόν έξαρση του συνδρόμου που μπορεί να του συμβεί εκτός σπιτιού κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόνωση ή κατάθλιψη.

Από την άλλη, τα σημάδια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να υποδεικνύουν ότι στο σώμα συμβαίνει πολύ πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με την Mayo Clinic αν έχει κανείς «επίμονες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου» ή αν έχει αιμορραγία από το ορθό ή απώλεια βάρους, θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα δύο τρίτα των ατόμων που επηρεάζονται είναι γυναίκες και μάλιστα πολλές από αυτές είναι νεαρές γυναίκες.

Ο λόγος γι’ αυτή την «ανισότητα» δεν είναι απολύτως σαφής, αν και θεωρείται πως οι ορμόνες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Γυναίκες τόσο με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όσο και χωρίς αυτό, αναφέρουν αλλαγές στις γαστρεντερικές τους συνήθειες πριν και κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με τα συμπτώματα βεβαίως να είναι πιο έντονα στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο. Και παρόλο που η εντερική ανατομία είναι ίδια για άνδρες και γυναίκες, οι ορμόνες και κάποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το εσωτερικό τους. Υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό συμβαίνει επειδή το έντερο των ανδρών μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητο από το αντίστοιχο των γυναικών.

Οι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να έχουν ανώμαλες συσπάσεις στα τοιχώματα των εντέρων τους σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι τροφές προς τα έξω. Αν αυτές οι συσπάσεις είναι πολύ δυνατές και έχουν διάρκεια, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια ή αέρια. Αν είναι σύντομες και αδύναμες τότε μπορεί κάποιος να γίνει δυσκοίλιος και να έχει σκληρά και ξηρά κόπρανα.

Το γυναικείο φύλο είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όμως παράλληλα πρέπει να σημειωθεί πως οι γυναίκες με ψυχικές παθήσεις είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου όπως επίσης το ίδιο κάνει η κακοποίηση, για παράδειγμα η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία ή η κακοποίηση γενικότερα στο σπίτι.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ