6 πρώιμα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια μορφή εκφυλιστικού πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από τη φθορά τους. Oσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, ο χόνδρος που προστατεύει τις επιφάνειες των οστών, χάνει την ελαστικότητά του και αρχίζει να φθείρεται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους και αυτή η τριβή οδηγεί σε φλεγμονή των αρθρώσεων.

Η ΟΑ συνήθως επηρεάζει τις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων, των καρπών, των γονάτων, των αστραγάλων και των γοφών. Το κάτω μέρος της πλάτης είναι επίσης μια συνηθισμένη πηγή πόνου της οστεοαρθρίτιδας.

Διαβάστε ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας:

1. Πόνος

Η φράση «πονάει η πλάτη μου» είναι σίγουρα μια φράση που έχετε πει ή έχετε ακούσει. Τα άτομα με αρθρίτιδα είναι πάρα πολύ εξοικειωμένα με τον πόνο στην πλάτη, τον λαιμό, τα γόνατα και τους γοφούς. Ο πόνος της πρώιμης αρθρίτιδας μπορεί να ταξινομηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: Πόνος και ευαισθησία. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πιο έντονο πόνο όταν μετακινείτε την πληγείσα άρθρωσή σας με κάποιο τρόπο, όπως όταν ανοίγετε ένα βαζάκι με μαρμελάδα και έχετε αρθρίτιδα στα χέρια σας.

2. Ευαισθησία

Η ευαισθησία είναι η ενόχληση που νιώθετε όταν πιέζετε την άρθρωση. Η ευαισθησία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κάποιο ορατό πρήξιμο στην περιοχή της άρθρωσης, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο σε προχωρημένα στάδια της οστεοαρθρίτιδας.

3. Δυσκαμψία των αρθρώσεων

Μαζί με τον πόνο στις αρθρώσεις έρχεται η δυσκαμψία. Είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό όταν ξυπνάτε το πρωί ή όταν κάθεστε στο γραφείο σας όλη την ημέρα. Είναι, όμως, επίσης ένα πρώιμο σημάδι της οστεοαρθρίτιδας. Αυτό το ξύλινο συναίσθημα που σας κάνει να αισθάνεστε αργός και κουρασμένος και σας δημιουργεί τη διάθεση να επιστρέψετε στο κρεβάτι σας και προσπαθείτε να αντισταθείτε. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα συχνά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μόλις οι αρθρώσεις τους ζεσταθούν με κάποια ήπια άσκηση ή ακόμα όταν απλώς ξεκινήσουν τις καθημερινές τους ασχολίες.

4. Μη φυσιολογική αίσθηση

Η δουλειά του χόνδρου είναι να απορροφά τους κραδασμούς, βοηθώντας τις αρθρώσεις να κινούνται ομαλά. Οταν ο χόνδρος φθείρεται, το τρίψιμο των οστών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από μη φυσιολογικές αισθήσεις. Το τρίψιμο των αρθρώσεων είναι συνηθισμένο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ή να ακούτε τις αρθρώσεις να κάνουν «κρακ» και να τρίζουν όταν κινείστε.

5. Απώλεια ευελιξίας

Οι άνθρωποι στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να παρατηρήσουν ότι η κίνηση των προσβεβλημένων περιοχών του σώματός τους δεν είναι τόσο εύκολη όσο ήταν κάποτε. Η δυσκαμψία των αρθρώσεων και ο πόνος μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια ευελιξίας, που ονομάζεται επίσης απώλεια εύρους κίνησης. Το εύρος κίνησης είναι ο βαθμός στον οποίο μπορείτε να μετακινήσετε τις αρθρώσεις σας υπό φυσιολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η πλήρης κάμψη και το τέντωμα του γόνατος είναι το εύρος της κίνησης. Εάν έχετε αρθρίτιδα, ίσως να μην είστε σε θέση να κάμψετε το γόνατό σας εντελώς. Η απώλεια ευελιξίας είναι συνήθως μια πολύ σταδιακή διαδικασία.

6. Ο χρόνος της δυσφορίας σας

Ο πόνος, η ευαισθησία και η δυσκαμψία των αρθρώσεων τείνουν να περιορίζονται σε πολύ συγκεκριμένους χρόνους στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ισχία σας τραυματίζονται μετά από ένα παιχνίδι μπάσκετ ή ότι η πλάτη σας είναι σκληρή μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Οσο όμως η εκφυλιστική αρθρίτιδα εξελίσσεται, μπορεί να αισθάνεστε τις αρθρώσεις σας πονεμένες ακόμη και όταν είστε σε ηρεμία.

Τι συμβαίνει

Στην αρχική φάση της αρθρίτιδας, ο χόνδρος ανάμεσα στις αρθρώσεις σας φθείρεται, σχίζεται και παρουσιάζει φλεγμονή. Η διαδικασία φθοράς και σκισίματος οδηγεί σε απώλεια υγρού στην άρθρωση, γεγονός που προκαλεί σκληρότητα του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του και έτσι η κίνηση της άρθρωσης γίνεται δυσκολότερη. Η απώλεια χόνδρου είναι μια αργή διαδικασία και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα πρώιμης αρθρίτιδας για πολλά χρόνια πριν προχωρήσει η ασθένεια.

Διαχείριση και λύσεις

Μαζί με τον γιατρό σας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο διαχείρισης της οστεοαρθρίτιδας, προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συστήματα υποστήριξης της άρθρωσης και οι ασκήσεις για την βελτίωση του εύρους κίνησης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αυτονομία σας και τον ενεργό τρόπο ζωής.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ