Ξεκίνησε την επέλαση του ο Γηρυόνης: Πάνω από το Ιόνιο η κακοκαιρία – Πότε θα χτυπήσει την Αττική

Ο καιρός έχει ξεκινήσει να χαλάει όπως ενημερώνει το meteo. Εκδηλώνονται τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά με τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες να έχουν ενταθεί ελαφρώς. Το μέτωπο των πολύ ισχυρών καταιγίδων περιμένουμε να μας επηρεάσει από τις νυκτερινές ώρες.

 Δύσκολη αναμένεται η βραδιά για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Γηρυόνης» κινείται πάνω από το Ιόνιο.

Πριν από λίγο το meteo έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορική εικόνα (στις 19:15) που δείχνει το μέτωπο καταιγίδων στο Ιόνιο Πέλαγος με γρήγορη κίνηση ανατολικά. Μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα της Δευτέρας 25/11 θα περάσει πάνω από τη χώρα μας προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσει

Πυκνές νεφώσεις καλύπτουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας όπου εκδηλώνονται βροχοπτώσεις.

Δεμένα στα λιμάνια της Κεφαλονιάς, είναι τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Πόρος – Κυλλήνη και Σάμη – Πάτρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο.

Αυτή τη στιγμή οι ριπές των ανέμων φθάνουν έως και τα 9 μποφόρ, γεγονός που απαγορεύει τον απόπλου των πλοίων.

Στη δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται επίσης οι περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων (με κίτρινους αστερίσκους). Το μέτωπο αυτό παρουσιάζει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα έχοντας δώσει μέχρι τις 19:30 περίπου 14.700 κεραυνούς σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη.

.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός αύριο Δευτέρα θα περιλαμβάνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Ήπειρος, μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες η ανατολική Στερεά, η ανατολική Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Κρήτη, μέχρι το απόγευμα η Θεσσαλία, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις βραδινές ώρες η δυτική και κεντρική Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα βόρεια.

Προσοχή! Εκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

 Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού: Από τα δυτικά έρχονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η έντονη κακοκαιρία, “Γηρυόνης” αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες το τριήμερο Κυριακή 24/11 – Τρίτη 26/11. 

Στη δορυφορική εικόνα φαίνεται το εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την κακοκαιρία τις πρωινές ώρες της Κυριακής 24/11 με κέντρο 998hPa στην Κορσική.

Επισημαίνεται και πάλι ότι η μεγάλη ένταση των φαινομένων και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν στο σύνολο της κακοκαιρίας, καθιστούν την κακοκαιρία δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει προβλήματα.

 Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές/καταιγίδες) του “Γηρυόνη”, έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 25/11.

1η φάση: Την Κυριακή 24/11 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά (εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), φαινόμενα που από τις απογευματινές ώρες τοπικά θα ενταθούν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις Σποράδες και τη Δυτική Κρήτη.

2η φάση: Από τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής 24/11 και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 25/11 μέτωπο πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι της Δευτέρας 25/11, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί.

Έκτακτη ανακοίνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Μακεδονία τις επόμενες ώρες

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ειδικά στην Αττική αναμένεται να πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού. 

Η κακοκαιρία αναμένεται να «χτυπήσει» την Αττική από τις 20:00 το βράδυ περίπου, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν από τις 02:00 τα ξημερώματα έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας. 

Στο πόδι όλες οι υπηρεσίες ενόψει της κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, λόγω αναμενόμενης σημαντικής επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων που ενδεχομένως να πλήξουν την Αττική από το βράδυ της Κυριακής.

Συγκεκριμένα δόθηκε εντολή έκτακτης σύγκλησης των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για τον καλύτερο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών και επισημάνθηκε προς όλους τους Δήμους της Περιφέρειας,  να βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες τους καθώς και οι Εθελοντικές τους Οργανώσεις. 

Ιδιαίτερη εντολή δόθηκε στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας να θέσουν σε επιφυλακή το μηχανισμό που αφορά στον έλεγχο και καθαρισμό ρεμάτων και υδροφρεατίων. Επίσης απεστάλη σχετική ενημέρωση προς την ΓΑΔΑ και την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής για τον καλύτερο συντονισμό.

Ζητήθηκε επίσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να προβούν σε προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό (όπου απαιτείται) αντιπλημμυρικών υποδομών αρμοδιότητας της Περιφέρειας (υδατορέματα, φρεάτια ομβρίων). Για το ίδιο λόγο καλούνται και οι Δήμοι να προβούν σε απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και φερτών υλικών που βρίσκονται περιμετρικά κάδων απορριμμάτων καθώς και να ελέγξουν τα φρεάτια υδροσυλλογής για τυχόν εμφράξεις.     

Λόγω της ενδεχόμενης εκδήλωσης κατά τόπους επικίνδυνων καιρικών φαινομένων οι πολίτες καλούνται:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ