Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν τα οξέα του στομάχου ρέουν προς τον οισοφάγο και στη συνέχεια γυρίζουν πάλι πίσω στο στομάχι. Ο οισοφάγος είναι η δομή που συνδέει το λαιμό με το στομάχι.

Οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πολλές φορές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχουν και το μαθαίνουν όταν επισκέπτονται τον γιατρό επειδή αισθάνονται καούρα.

Διαβάστε παρακάτω 7 πράγματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε αν υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

1. Στο παρελθόν πίστευαν πως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μία κατάσταση που επηρεάζει τους λευκούς άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Αυτό δεν ισχύει πια. Η ΓΟΠ μπορεί να επηρεάσει κάθε φυλή, κάθε φύλο και κάθε ηλικία από την στιγμή που το άτομο ενηλικιώνεται.

2. Υπάρχουν δύο τύποι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η κλασική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που δημιουργεί καούρα και η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση που καίει τον λαιμό και έχει ως κύριες αιτιάσεις τον χρόνιο βήχα, την προσπάθεια να καθαρίσει ο λαιμός, τη βραχνάδα στη φωνή και την αίσθηση ότι κάτι υπάρχει στο λαιμό, χωρίς όμως τα παράπονα για την καούρα.

3. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή στον οισοφάγο, το στομάχι, τους πνεύμονες, τις φωνητικές χορδές και το λαιμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να εξελιχθεί σε καρκίνο του οισοφάγου -ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος καρκίνος σε Αμερική και Ευρώπη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

4. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα όξινα τρόφιμα, αν έχετε παλινδρόμηση οξέος, επειδή χαλαρώνουν τους μύες που υπάρχουν ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο. Εκτός από τα «κλασικά» όξινα τρόφιμα -όπως η καφεΐνη, η σοκολάτα, το αλκοόλ, η μέντα, η ντομάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο- ακόμα και «υγιή» τρόφιμα, όπως το μέλι, τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα σμέουρα, τα μύρτιλα είναι επίσης πολύ όξινα.

5. Οι υγιείς όξινες τροφές, όπως το μέλι και τα μούρα μπορούν να μετριάσουν την οξύτητά τους αν συνδυαστούν με πιο αλκαλικές (λιγότερο όξινες) τροφές. Για παράδειγμα, τα μούρα, μπορούν να γίνουν ασφαλέστερα για να τα απολαύσουν άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αν καταναλωθούν μαζί με γάλα από αμύγδαλα.

6. Μια χαμηλή σε όξινες τροφές και πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή που περιέχει ισορροπία των τριών μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες), μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά με την παλινδρόμηση οξέος, ενώ παράλληλα βοηθά στην απώλεια βάρους.

7. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί πια να διαγνωστεί χωρίς να χρειάζεται να ναρκωθεί ο ασθενής. Με άλλα λόγια, υπάρχει τώρα η δυνατότητα να εξεταστεί για βλάβη του οισοφάγου από γαστροοισοφαγική ο ασθενής ξύπνιος. Η νέα τεχνική με την οποία γίνεται αυτό ονομάζεται ΤΝΑ (διαρρινική οισοφαγοσκόπηση).

Ο παραδοσιακός τρόπος για να εξεταστεί ο οισοφάγος ήταν να τοποθετηθεί μία μεγάλη κάμερα στο στόμα και να καθοδηγηθεί στον οισοφάγο μέσα από το λαιμό. Επειδή η κάμερα πήγαινε κατευθείαν στο πίσω μέρος του στόματος, όπου αντανακλαστικά υπήρχε διέγερση, χρειαζόταν να γίνει στον ασθενή ενδοφλέβια νάρκωση για να εξουδετερωθούν οι συνέπειες των αντανακλαστικών. Με την διαρρινική οισοφαγοσκόπηση (ΤΝΑ) μια εξαιρετικά λεπτή κάμερα απαλή σαν μαγειρεμένο μακαρόνι, τοποθετείται μέσω της μύτης στην περιοχή του λαιμού προς τον οισοφάγο. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός παρακάμπτει το πίσω μέρος του στόματος κι έτσι δεν υπάρχει αντανακλαστική διέγερση.

Παράλληλα, δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία για την ενδοφλέβια νάρκωση και τυχόν παρενέργειές της. Ο ασθενής είναι ξύπνιος σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας που είναι πολύ πιο ασφαλής και αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στην καθημερινότητά του.

Η ΤΝΑ είναι παράλληλα λιγότερο δαπανηρή, πιο εύκολη στη χρήση και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή, ενώ είναι πολύ καλή στην ανίχνευση προκαρκινικών ιστών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει για την ΤΝΑ, όμως τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιείται ανελλιπώς και όλα δείχνουν ότι έχει εδραιωθεί, αφού κάνει την εξέταση για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πολύ ευκολότερη.

Τέλος, ακόμα πιο νέα είναι μια τεχνική που μπορεί να διαγνώσει αλλά και να θεραπεύσει μη φυσιολογικά κύτταρα με τη βοήθεια της ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων (ή ραδιοκυμάτων).

Μία συσκευή τοποθετείται στην άκρη ενός ενδοσκοπίου που φέρει ένα μπαλονάκι που φουσκώνει για να διαστείλει τον οισοφάγο. Μια γεννήτρια που εκπέμπει ραδιοκύματα καίει τα μη φυσιολογικά κύτταρα του οισοφάγου που αργότερα στην ανάρρωση αντικαθίστανται από νέα υγιή κύτταρα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ