6 συμπτώματα στο πάγκρεας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε το πάγκρεας; Το πιο πιθανό είναι πως σπάνια σκέφτεστε αυτό το όργανο που βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει τις τροφές και να τις μετατρέψει σε ενέργεια.

Βρίσκεται πίσω από το στομάχι και είναι το όργανο που παράγει ινσουλίνη και ρυθμίζει τις ορμόνες του σώματος που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι αρκετά σπάνιος, αλλά δυστυχώς παρουσιάζει ανοδική πορεία και το χειρότερο είναι πως είναι δύσκολα ανιχνεύσιμος νωρίς, καθώς τα συμπτώματά του συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων υγείας. Ετσι, πολλές φορές όταν γίνει η διάγνωσή του είναι ήδη αργά, καθώς έχει προχωρήσει αρκετά στάδια.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πολύ επιθετικός καρκίνος, ενώ έχει μεγάλη πιθανότητα εξάπλωσης ή μετάστασης σε άλλα όργανα του σώματος. Ετσι, το πενταετές προσδόκιμο ζωής από τον συγκεκριμένο καρκίνο είναι μόλις 8,5%.

Η αύξηση της εμφάνισης διαβήτη και η παχυσαρκία, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί δύσκολα να διαγνωστεί. Μόλις το 10% των καρκίνων του παγκρέατος έχει γενετική προδιάθεση, ενώ να χτυπήσει συναγερμό σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Από την άλλη, οι εξετάσεις για την ανίχνευσή του, όπως ο ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι επεμβατικές, αρκετά δαπανηρές και φέρουν κινδύνους επιπλοκών που υπερτερούν της χρήσης τους ως προληπτικών εξετάσεων που θα κάνει εύκολα ένας μέσος άνθρωπος.

Εκτός του ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς, καθώς πολλά από τα συμπτώματά του μπορεί να προκληθούν από άλλες καταστάσεις, συνήθως δεν έχει καθόλου συμπτώματα, παρά μόνο όταν έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγνοήστε, αλλά θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού με το γιατρό σας.

1. Νέα εμφάνιση του διαβήτη

Οταν οι άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη (δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, ακολουθούν καλή διατροφή, είναι αδύνατοι) αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη ή έχουν ιστορικό καλά ελεγχόμενου διαβήτη και διαπιστώσουν ξαφνικά ότι γίνεται δύσκολο να τον ελέγξουν, θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους, για να αξιολογήσει τους λόγους που συμβαίνει αυτό, καθώς το πάγκρεας μπορεί να μη λειτουργεί πλέον σωστά.

2. Κοιλιακός πόνος

Το πάγκρεας βρίσκεται κοντά σε μια δέσμη αιμοφόρων αγγείων και νεύρων που ονομάζονται κοιλιακό πλέγμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερεθισμό των νεύρων. Ο πόνος αυτός συνήθως περιβάλλει την κοιλιά. Οι ασθενείς αισθάνονται πόνο από το επιγάστριο (το τμήμα της κοιλιάς που εκτείνεται κατακόρυφα από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου έως δύο δάχτυλα πάνω από τον ομφαλό) μέχρι την πλάτη. Είναι μια αίσθηση σα να υπάρχει κάτι ελαστικό που κατεβαίνει από το στήθος και περικυκλώνει την κοιλιά.

3. Ανεξήγητοι θρόμβοι αίματος

Οι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε θρόμβους αίματος. Παρόλο που η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, πιστεύεται ότι τα καρκινικά κύτταρα μειώνουν τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί το σώμα για την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Για ανθρώπους που δεν έχουν λόγο για την ανάπτυξη θρόμβου, δεν είχαν για παράδειγμα μια πρόσφατη σοβαρή χειρουργική επέμβαση, έναν σοβαρό τραυματισμό (όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα), δεν νοσηλεύτηκαν ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται για παρατεταμένη περίοδο ή δεν έχουν μια κληρονομική προδιάθεση για θρόμβωση, αυτή η αιφνίδια προδιάθεση θρόμβου θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να εντοπίσει σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα την πηγή ανωμαλίας του θρόμβου.

4. Διάρροια και επιπλέοντα κόπρανα

Το πάγκρεας δεν παράγει μόνο ινσουλίνη, παράγει επίσης παγκρεατικά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση του λίπους. Εάν υπάρχει κάποιου είδους μπλοκάρισμα στην παραγωγή παγκρεατικών ενζύμων, όπως για παράδειγμα κάποιος όγκος που αναπτύσσεται στο πάγκρεας, τότε το λίπος δεν διασπάται σωστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα διάρροια ή λιπαρά κόπρανα με άσχημη μυρωδιά που επιπλέουν στην τουαλέτα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα λίγο μετά την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων.

5. Ικτερος

Το πάγκρεας βρίσκεται κοντά στο ήπαρ, το οποίο παράγει χολή. Εάν ένας όγκος αποτρέπει τους χολικούς αγωγούς από την κατάλληλη αποστράγγιση της χολής, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης στο σώμα τους, που μεταφράζονται σε ίκτερο ή κιτρίνισμα του δέρματος. Αυτό συνήθως παρατηρείται στο άσπρο τμήμα των ματιών και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κνησμό σε όλο το σώμα, σε ανοιχτόχρωμα κόπρανα και σε σκοτεινά ούρα.

6. Ανεξήγητη απώλεια βάρους και κορεσμός με ελάχιστο φαγητό

Αν βιώσετε απώλεια της όρεξης ή αισθανθείτε κορεσμό, ενώ έχετε φάει πολύ λίγο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καρκίνου του παγκρέατος. Το πάγκρεας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου και οι όγκοι μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση κορεσμού ή να εμποδίσουν το φαγητό να φτάσει γρήγορα στο λεπτό έντερο.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ