Στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 7η τριμερή – Νέο μήνυμα προς Άγκυρα

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση από τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν που ανοίγει πλέον όλα τα μέτωπα. Οι υπερπτήσεις ήταν συνεχείς και χθες στο Αιγαίο, το «Γιαβούζ» ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να εισβάλει στην Συρία. 

Το Μαξίμου έστειλε εσπευσμένα τον υπουργό Εξωτερικών στην Κύπρο, ενώ ο πρωθυπουργός παράμεινε στην Αθήνα και ανέβαλε για μία μέρα την επίσκεψη του στην Αίγυπτο, την οποία θα πραγματοποιήσει σήμερα. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το εύθραυστο κλίμα που επικρατεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς οι αποφάσεις που θα πάρει τα επόμενα 24ωρα ο Τούρκος πρόεδρος ενδεχομένως να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα. 

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη προς την Άγκυρα 

Ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στην 7η  τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, στην οποία η προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις. Άλλωστε τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου βρίσκονται απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στην συνέντευξη Τύπου να απευθύνει νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα θα τονίσει πως τέτοιου είδους κινήσεις δεν συμβάλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογο του, ενώ ενημέρωσε και τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο θα έχει συναντηση σήμερα στο Κάιρο ο πρωθυπουργός. 

Για «ταραξία περιχαρακωμένο στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών» έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην Τουρκία. Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης  τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο, και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Πομπέο: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνέχισε την σκληρή γραμμή απέναντι στην Άγκυρα υποστηρίζοντας πως «οι ΗΠΑ θα κάνουν πάντα αυτό που χρειάζεται…». Παράλληλα κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί. Πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της», είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. 

Τα σενάρια πολέμου στην Συρία ανησυχούν την Αθήνα 

Το ενδεχόμενο επέμβασης της Τουρκίας στην Συρία κάτι που θεωρείται τη δεδομένη χρονική στιγμή ιδιαιτέρως πιθανό, προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος. Το Μαξίμου ανησυχεί πως υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί το 2015 και να αυξηθούν σημαντικά οι ροές επιβαρύνοντας περεταίρω την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ήδη η εικόνα στις δομές φιλοξενίας είναι τραγική ενώ και καιρικές συνθήκες που επικρατούν αρχίζουν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των μεταναστών στους καταυλισμούς. 

Από την άλλη πλευρά επικρατεί η άποψη πως μια εισβολή των Τούρκων ενδεχομένως να αποτελέσει ανάχωμα απέναντι στις προσφυγικές ροές καθώς θα δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» στην Βόρεια Συρία. Παράλληλα αναλυτές εκτιμούν πως σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η Άγκυρα να ρίξει το βάρος της στην στρατιωτική επιχείρηση σταματώντας για λίγο τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. 

Όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικά  ασκήσεις επί χάρτου, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν ανάψει το «πράσινο φως» για την επέμβαση. Ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ η οποία δεν έχει ξεκάθαρη στάση, ενώ το tweet του Ντόναλντ Τράμπ έχει αρκετές αναγνώσεις, αλλά και της Ρωσίας που βρίσκεται αρκετά κοντά με την Τουρκία. 

 

 

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ