Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενός ανευρύσματος

Ενα εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι η διόγκωση ή διαστολή σε μια αρτηρία στον εγκέφαλο. Τα ανευρύσματα συμβαίνουν σε περιοχές όπου τα τοιχώματα της αρτηρίας είναι λεπτά ή αδύναμα.

Τα ανευρύσματα αναπτύσσονται σε περίπου έναν στους 20 ανθρώπους, σύμφωνα με τις στατιστικές. Τα μικρά ανευρύσματα του εγκεφάλου συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ενός ανευρύσματος του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστούν όταν μεγαλώσει αρκετά, ώστε να πιέσει τα νεύρα ή εάν υπάρξει διαρροή αίματος στον εγκέφαλο.

Προβλήματα ματιών ή όρασης

Ενα πρήξιμο στο βλέφαρο ή τα συχνά παράπονα για διπλή όραση είναι πιθανά προειδοποιητικά σημάδια ενός ανευρύσματος εγκεφάλου που πιέζει ένα νεύρο ή αρχίζει να διαρρέει αίμα. Ενα άτομο μπορεί να αναφέρει ότι αισθάνεται πόνο πίσω ή πάνω από το ένα μάτι, ή μπορεί να παρατηρηθεί διαστολή της κόρης του ματιού. Αλλα σημάδια πρώιμης προειδοποίησης ενός ανευρύσματος εγκεφάλου περιλαμβάνουν θολή όραση και φωτοφοβία ή ευαισθησία στο φως. Αυτά τα σημάδια μπορεί να προηγηθούν της ρήξης κατά μερικά λεπτά ή ακόμη και εβδομάδες.

Πονοκέφαλος

Μία μειονότητα ατόμων με ανεύρυσμα μπορεί να παρουσιάσει πονοκεφάλους τις ημέρες ή τις εβδομάδες που προηγούνται της ρήξης του ανευρύσματος εγκεφάλου. Το διαρρέον ανεύρυσμα μπορεί να προκαλέσει αυτούς τους προειδοποιητικούς πονοκεφάλους. Οταν γίνει ρήξη ανευρύσματος, το άτομο μπορεί να δοκιμάσει αυτό που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει ως τον χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής τους. Επίσης, οι ξαφνικοί, έντονοι πονοκέφαλοι, μπορεί να είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού ανευρύσματος. Η ρήξη ανευρύσματος είναι θανατηφόρα σε περίπου το 50% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ενας άνθρωπος που παραπονιέται ότι αισθάνεται δυσφορία από έναν ξαφνικό πονοκέφαλο είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να λάβει άμεση ιατρική φροντίδα. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ήπιο πονοκέφαλο, ή ακόμη και καθόλου πονοκέφαλο.

Ναυτία και απώλεια συνείδησης

Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενός αυξανόμενου ή διαρρέοντος εγκεφαλικού ανευρύσματος, περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και δυσκαμψία του αυχένα. Το άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του για μια σύντομη περίοδο κάποια λεπτά ή ακόμα και εβδομάδες πριν από τη ρήξη ανευρύσματος. Συχνά το άτομο αισθάνεται υπνηλία ή βρίσκεται σε σύγχυση, ενώ μπορεί να κοιμηθεί και όταν ξυπνήσει να πέσει σε μια κατάσταση σύγχυσης για λίγα λεπτά ή ώρες. Μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να πέσει σε κώμα ή να βιώσει μια κρίση επιληψίας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να λάβει άμεσα ιατρική φροντίδα.

Αδυναμία ή παράλυση

Μία ρήξη ανευρύσματος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση στη μία πλευρά του προσώπου. Η παράλυση μπορεί να συμβεί και σε ολόκληρη την μία πλευρά του σώματος. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αλλαγή στο μοτίβο αναπνοής του ασθενή που μάλιστα θα αλλάζει συχνά.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ