Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια της λευχαιμίας

Τα πρώτα συμπτώματα της λευχαιμίας είναι παρόμοια σε παιδιά και ενήλικες, ωστόσο η λευχαιμία ανιχνεύεται πιο γρήγορα στα παιδιά. Οι ενήλικες τείνουν να αγνοούν τον πόνο, σε αντίθεση με τα παιδιά.

Τα παιδιά κάνουν ό,τι μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους κι έτσι σε κάθε ευκαιρία που θα αισθανθούν πόνο θα το δείξουν.

Η λευχαιμία, ο καρκίνος των κυττάρων, δημιουργεί μια μη-κανονικότητα στα κύτταρα του αίματος. Αυτή η ανωμαλία συνήθως έρχεται πιο γρήγορα και με πιο σοβαρή μορφή σε κάποια παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να κοιτάξετε

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας είναι επιρρεπές σε μολύνσεις, τότε θα πρέπει να ελέγξετε για λευχαιμία. Η λευχαιμία είναι απρόσβλητη από τα αντιβιοτικά, επομένως αν τα αντιβιοτικά που δίνετε στο παιδί για τις κοινές παιδικές ασθένειες, μοιάζουν να μην λειτουργούν, θα πρέπει να αναζητήσετε το λόγο. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι ανυπεράσπιστα απέναντι στη λευχαιμία που επιτρέπει στον καρκίνο να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε περισσότερους μώλωπες και αιμορραγίες. Παρόλο που αυτά είναι συμπτώματα της λευχαιμίας των ενηλίκων, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε πτώσεις και έτσι μπορεί εύκολα να γεμίσουν μώλωπες, κοψίματα και γρατζουνιές. Αν το παιδί σας όμως φαίνεται πως έχει μώλωπες που δεν προέρχονται από χτύπημα ή γρατζουνιά, ή αν δεν σταματά η αιμορραγία, θα πρέπει να τσεκάρετε τι συμβαίνει.

Οι πόνοι στα οστά είναι επίσης από τα πρώτα συμπτώματα της λευχαιμίας. Ένα παιδί μπορεί να αισθανθεί τον πόνο αλλά να μην είναι σε θέση να εντοπίσει από πού προέρχεται, ότι δηλαδή είναι τα οστά ή οι αρθρώσεις που το πονάνε. Τα καρκινικά κύτταρα στη λευχαιμία «εγκαθίστανται» κάτω από την επιφάνεια των οστών και μέσα στις αρθρώσεις. Οταν ένα παιδί είναι άρρωστο και έχει πόνους στα οστά και τις αρθρώσεις, δεν μπορεί να φάει καλά.

Ένα άλλο πολύ διαδεδομένο σύμπτωμα στα παιδιά είναι η διάταση της κοιλιακής περιοχής. Η σπλήνα και το ήπαρ βρίσκονται στην περιοχή της κοιλιάς. Μερικές φορές ανάλογα με τον τύπο της λευχαιμίας και με το άτομο που την έχει, μπορεί να διευρυνθεί η σπλήνα και το ήπαρ. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα είδη συμπτωμάτων, ακόμα κι αν το παιδί δεν εμφανίζει συμπτώματα λευχαιμίας, καλό θα είναι να το πάτε στο γιατρό για έλεγχο. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες που επηρεάζονται βρίσκονται συνήθως στην κοιλιά ή στο στήθος.

Άλλα συμπτώματα της λευχαιμίας περιλαμβάνουν εμετό, πονοκέφαλο και σπασμούς, ιδιαίτερα στα παιδιά. Το αίσθημα αδυναμίας και ατονίας είναι επίσης ενδεικτικό, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Τα παιδιά μπορεί να έχουν επίσης δερματικές αντιδράσεις.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ