Ποια είναι η σχέση καρδιάς και νευρικού συστήματος

Το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα σχετίζονται με κάθε σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου και του καρδιακού παλμού. Η πρωταρχική σχέση μεταξύ νευρικού στελέχους και καρδιάς έγκειται στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα λέει συνεχώς στην καρδιά μέσω των χημικών και ηλεκτρικών σημάτων από τον εγκέφαλο να αντλεί το αίμα. Όπως και με τις υπόλοιπες λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος η διαδικασία αυτή δεν γίνεται συνειδητά.

Για να κατανοήσει κανείς τη σύνδεση μεταξύ νευρικού συστήματος και καρδιάς, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει τι ακριβώς είναι το νευρικό σύστημα. Το νευρικό σύστημα αποτελείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα που είναι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός και το περιφερικό νευρικό σύστημα που συνδέει το υπόλοιπο σώμα με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το περιφερικό νευρικό σύστημα μπορεί επίσης να χωριστεί σε δύο υποκατηγορίες, που αποτελούν το σωματικό νευρικό σύστημα και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το σωματικό νευρικό σύστημα είναι αυτό που ελέγχει τις μυοσκελετικές κινήσεις και παρέχει αισθητηριακές πληροφορίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά η κύρια σχέση μεταξύ του νευρικού συστήματος και της καρδιάς έγκειται στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι ένα από τα παλαιότερα συστήματα του σώματος σε εξελικτικούς όρους. Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι υπεύθυνο για όλες τις αυτόματες λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός παλμός. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του υπολοίπου των λειτουργιών του νευρικού συστήματος, στο οποίο ένα άτομο πρέπει να σκεφτεί συνειδητά μια εντολή του σώματος, όπως το περπάτημα ή το να σηκώσει το χέρι του, πριν τα σήματα αποσταλούν στους μυς. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα και η καρδιά συνεργάζονται ασυνείδητα για να διατηρηθεί ή άντληση του αίματος σε όλο το σώμα, κρατώντας με τον τρόπο αυτό τον άνθρωπο στη ζωή.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της κατανόησης της σχέσης μεταξύ του νευρικού συστήματος και της καρδιάς είναι η κατανόηση του πώς λειτουργεί η καρδιά. Η καρδιά είναι προστατευμένη μέσα στο θώρακα στην αριστερή πλευρά του θώρακα με τον αριστερό πνεύμονα. Είναι ένα πολύπλοκο και ζωτικό σύστημα που αποτελείται από τέσσερις θαλάμους. Το χρησιμοποιημένο αίμα συλλέγεται από ιστό σε όλο το σώμα και αντλείται από την δεξιά πλευρά της καρδιάς, όπου αντλείται μέσω των πνευμόνων και παρέχει φρέσκο ​​οξυγόνο. Στη συνέχεια αντλείται πίσω στην αριστερή πλευρά της καρδιάς και από εκεί έξω στο σώμα. Ο μόνος τρόπος η καρδιά να μπορεί να συνεχίσει αυτή τη σημαντική λειτουργία είναι από ηλεκτρικά και χημικά σήματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλο μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ