Ποια είναι η σχέση θυρεοειδούς και πόνου στο λαιμό

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο μπροστινό μέρος του λαιμού, που αναπτύσσει ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και τον χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας από τις τροφές.

Ο θυρεοειδής αδένας και ο πόνος στο λαιμό μπορεί να συνδέονται σε κάποιες καταστάσεις του θυρεοειδούς, όπως η νόσος Hashimoto, ο βρογχόσπασμος, αλλά ακόμα και ο καρκίνος.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή που αναπτύσσεται λόγω έλλειψης θυρεοειδούς ορμόνης. Συνήθως σχετίζεται με συμπτώματα όπως κατάθλιψη, αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών, κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, μειωμένη μνήμη και θολή όραση.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ή η ασθένεια του Hashimoto, είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, που συνήθως προκαλεί υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι συχνά τα ίδια με τον υποθυρεοειδισμό, αλλά μπορεί να συνοδεύονται από ένα αυξημένο πόνο στο θυρεοειδή και στον λαιμό.

Η διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) στο λαιμό ενός ατόμου δείχνει ότι ο θυρεοειδής  έχει πρηστεί. Η διόγκωση του θυρεοειδούς σε συνδυασμό με πόνο στο λαιμό, μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται δυσφορία, να έχει πρόβλημα με την αναπνοή του ή ακόμα και την κατάποση. Μερικές φορές ένας διογκωμένος θυροειδής είναι ορατός στην επιφάνεια του δέρματος.

Τα μεγεθυσμένα οζίδια που συνδέονται με το βλεννογόνο μπορεί να προκαλέσουν σημάδια  υπερθυρεοειδισμού -ανάπτυξη υπερβολικής θυρεοειδικής ορμόνης- ή υποθυρεοειδισμού. Μερικά από τα συμπτώματα που παρατηρούνται συχνά στον υπερθυρεοειδισμό είναι απώλεια βάρους, άγχος, αίσθημα παλμών, τρόμος (τρέμουλο), αϋπνία και διαταραχές στην όραση.

Μια άλλη σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και του πόνου στο λαιμό μπορεί να είναι ο καρκίνος. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς επηρεάζει γενικά ένα μικρό αριθμό ανθρώπων κάθε χρόνο και προκαλείται από κύτταρα στο σώμα που αρχίζουν να αναπαράγονται με μη φυσιολογικό τρόπο. Τα πλεονάζοντα κύτταρα μπορούν να σχηματίσουν όγκο στον θυρεοειδή. Τις περισσότερες φορές αυτοί οι όγκοι είναι μη καρκινικοί, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι κακοήθεις.

Οι τέσσερις κύριοι τύποι κακοήθων όγκων του θυρεοειδούς είναι: Θυλακιοκυτταρικό καρκίνωμα (δύο τύποι, το θηλώδες και το θυλακιώδες καρκίνωμα), αδιαφοροποίητο (αναπλαστικό) καρκίνωμα θυρεοειδούς, μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς και καρκίνωμα από κύτταρα Hurthle. Κάθε είδος αναπτύσσεται και μεταστασιοποιείται διαφορετικά.

Eνας γιατρός μπορεί να ταυτοποιήσει τον κάθε τύπο, από τον τρόπο που φαίνεται κάτω από το μικροσκόπιο. Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς συνήθως δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ορατότητα του θυρεοειδούς στην επιφάνεια του δέρματος, πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο των λεμφογαγγλίων, έναν όγκο, ή μεταβολές στη φωνή ενός ατόμου.

Οι γυναίκες, οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικών παθήσεων και όσοι είναι άνω των 50 ετών είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν ένα άτομο καπνίζει, είναι έγκυος ή παίρνει χάπια ή συμπληρώματα ιωδίου. Εάν δεν αναζητηθεί θεραπεία, τα συμπτώματα θα συνεχιστούν και ενδέχεται να επιδεινωθούν.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ