Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κύστεις των νεφρών

Τα νεφρά είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται πίσω από τα κοιλιακά όργανα και ακριβώς κάτω από τον θωρακικό κλωβό.

Τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα προτού περάσουν έξω από το σώμα ως ούρα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση πολλών άλλων σημαντικών λειτουργιών στο σώμα.

Η εύρεση μιας κύστης σε ένα νεφρό μπορεί να ακούγεται σοβαρή, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε σε περιπτώσεις απλών κύστεων, οι οποίες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Τι είναι η κύστη των νεφρών;

Οι κύστεις των νεφρών είναι στρογγυλοί γεμάτοι με υγρό σάκοι που σχηματίζονται στα νεφρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλές νεφρικές κύστεις δεν προκαλούν επιπλοκές, ούτε επηρεάζουν τη λειτουργία των νεφρών με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πόνο, να μολυνθούν ή να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα εάν μεγαλώσουν.

Οι απλές κύστεις των νεφρών διαφέρουν από τις κύστες που οφείλονται στην πολυκυστική νεφρική νόσο. Η πολυκυστική νεφρική νόσος είναι μια γενετική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμες κύστεις, να διογκώσει τους νεφρούς και να επηρεάσει τη λειτουργία τους.

Στην περίπτωση της επίκτητης κυστικής νεφρικής νόσου, τα νεφρά αναπτύσσουν κύστεις ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας βλάβης από νεφρική νόσο ή αιμοκάθαρση.

Η επίκτητη κυστική νεφρική νόσος είναι διαφορετική από την πολυκυστική νεφρική νόσο επειδή δεν είναι γενετική, αλλά συμβαίνει ως αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων στα νεφρά.

Οι κύστες που προκαλούνται από την κυστική νεφρική νόσο δεν απαιτούν θεραπεία, αλλά η υποκείμενη αιτία που τις προκάλεσε την απαιτεί.

Παράγοντες κινδύνου

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί σχηματίζονται απλές νεφρικές κύστεις. Εκτός από τη γήρανση, δεν υπάρχουν πραγματικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή τους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι παράγοντες της διατροφής και του τρόπου ζωής δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των κύστεων.

Οι απλές κύστεις των νεφρών είναι αρκετά συχνές, όσο οι άνθρωποι γερνούν. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 25% των ενηλίκων άνω των 40 ετών και οι μισοί από αυτούς άνω των 50 ετών αναπτύσσουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους απλές νεφρικές κύστεις.

Επιπλέον, οι άνδρες μπορεί να είναι λίγο πιο πιθανό να αναπτύξουν απλές νεφρικές κύστεις από τις γυναίκες.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες απλές κύστεις στα νεφρά είναι ασυμπτωματικές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, αν μια κύστη των νεφρών μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που γίνονται αισθητά.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά

πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα ή στους γοφούς

πυρετό εάν η κύστη μολυνθεί

αίμα στα ούρα

συχνή ούρηση

Τα συμπτώματα μπορεί να ενταθούν εάν παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή, όπως λοίμωξη ή ρήξη.

Επιπλοκές

Oι περισσότερες απλές κύστεις στα νεφρά δεν προκαλούν επιπλοκές ή προβλήματα, δεν αποκλείεται ωστόσο να συμβεί αυτό σε σπάνιες περιπτώσεις.

Οι επιπλοκές των απλών νεφρικών κύστεων περιλαμβάνουν:

ρήξη της κύστης

μόλυνση της κύστης

πρησμένα νεφρά ως αποτέλεσμα απόφραξης ούρων

Oταν εμφανιστούν επιπλοκές, τα συμπτώματα μπορεί να ενταθούν και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια.

Οι περισσότερες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης της κύστης, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Ωστόσο, μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές, οι απλές νεφρικές κύστεις ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια τεστ απεικόνισης που γίνονται για άλλους λόγους. Μόλις εντοπιστεί η κύστη των νεφρών, μπορούν να παραγγελθούν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να μάθετε περισσότερα για την ανάπτυξή τους. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

Αξονική τομογραφία: Η ηλεκτρονική απεικόνιση δημιουργεί μια τρισδιάστατη εικόνα των νεφρών για την εμφάνιση όγκων ή κύστεων.

Μαγνητική τομογραφία: Απεικόνιση με τη χρησιμοποίηση ραδιοκυμάτων και μαγνητών για την απεικόνιση των μαλακών ιστών και οργάνων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών.

Υπερηχογράφημα: Απεικόνιση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία μιας εικόνας των νεφρών.

Τεστ νεφρικής λειτουργίας: Μια απλή εξέταση αίματος που ελέγχει πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά.

Ανάλυση ούρων: Μια διαδικασία που μετρά το περιεχόμενο των ούρων από ένα δείγμα ούρων.

Αυτά μπορούν όλα να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικά εργαστήρια. Τις περισσότερες φορές, δεν απαιτείται εκ των προτέρων προετοιμασία, παρόλο που ο ασθενής πρέπει πάντα να ακολουθεί τις οδηγίες ενός γιατρού πριν υποβληθεί σε μια εξέταση.

Θεραπεία

Οι περισσότερες απλές νεφρικές κύστεις δεν χρειάζονται καμία θεραπεία πέρα ​​από την περιοδική παρακολούθηση.

Οι κύστεις των νεφρών που προκαλούν συμπτώματα μπορεί να απαιτούν θεραπεία, ιδιαίτερα εάν εμποδίζουν τη ροή των ούρων ή του αίματος μέσω των νεφρών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει την αποστράγγιση της κύστης, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται σκληροθεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της σκληροθεραπείας, ένας γιατρός χρησιμοποιεί υπερηχογράφημα για να καθοδηγήσει μια βελόνα στη κύστη. Ο σάκος του υγρού στη συνέχεια τρυπιέται με τη βελόνα και στραγγίζεται.

Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εισάγει μέσω ένεσης ένα αλατούχο διάλυμα στην περιοχή για να σκληρύνει τον περιβάλλοντα ιστό και να αποτρέψει τη δημιουργία μιας άλλης κύστης. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και σε εξωτερική βάση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ μεγάλης κύστης, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για αποστράγγιση ή απομάκρυνσή της. Κανονικά, αυτό γίνεται με ένα μικρό εργαλείο που διαθέτει ένα φως και μια κάμερα στο ένα άκρο που επιτρέπει στον χειρουργό να κρατήσει την τομή μικρή. Η αφαίρεση κύστης από νεφρά συνήθως πραγματοποιείται σε νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία.

Στην περίπτωση μιας μολυσμένης κύστης, η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να ξεκινήσει πριν από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ