Ογκολόγος καταγγέλλει τον ΕΟΠΥΥ για καθυστερήσεις που οδήγησαν καρκινοπαθή στον θάνατο

Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες καταγγελία ογκολόγου, σύμφωνα με την οποία καρκινοπαθής πέθανε έπειτα από 3,5 μήνες αναμονής για ένα φάρμακο, το οποίο τελικώς εγκρίθηκε από τον ΕΟΠΥΥ με χαρακτηριστική -κατά τη γιατρό- καθυστέρηση.

Μιλώντας αποκλειστικά στο newsit.gr, η ογκολόγος Κέλλυ Στουραΐτη, σημείωσε ότι η ασθενής της έφυγε από τη ζωή μια ημέρα μετά την έγκριση του ΕΟΠΥΥ. «Από τον Ιούλιο είχα μια ασθενή με καρκίνο στομάχου μεταστατικό, η οποία είχε κάνει όλες τις χημειοθεραπείες» ανέφερε η κ. Στουραΐτη και συμπλήρωσε ότι «εδώ κι έναν χρόνο έχει πάρει έγκριση και στην Ελλάδα ένα φάρμακο το οποίο δεν είναι χημειοθεραπευτικό , είναι μονοκλωνικό αντίσωμα». Σύμφωνα με τη γιατρό κάθε θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο έχει κόστος περίπου 2.000 ευρώ.
Δόθηκε η έγκριση, αλλά η ασθενής πέθανε

Όπως είπε στο newsit.gr η Κέλλυ Στουραΐτη, «στα τέλη Ιουλίου το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ μας έδωσε την πρώτη δόση λόγω των αδειών των γιατρών. Η γυναίκα με την πρώτη δόση που πήρε ένιωσε αμέσως καλύτερα, σηκώθηκε από το κρεβάτι και μετά από λίγες ημέρες πήγε διακοπές». «Μόλις όμως στείλαμε την αίτηση για την δεύτερη δόση» εξήγησε η γιατρός, «μας ήρθε αρνητική απάντηση με τη δικαιολογία ότι δεν είναι καλά δομημένο το ιστορικό της ασθενούς». «Επειδή θεωρούσα ότι το συγκεκριμένο φάρμακο βοήθησε πολύ την ασθενή μου ξαναέστειλα την ίδια αίτηση στον ΕΟΠΥΥ» επεσήμανε.

«Μετά από ενάμιση μήνα ήρθε θετική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ με ακριβώς τα ίδια στοιχεία που είχα στείλει και την προηγούμενη φορά και λίγες ώρες μετά η ασθενής μου απεβίωσε και μ’ έχει πιάσει το παράπονο» ανάφερε η ίδια εξηγώντας ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο για τα φάρμακα που χαρακτηρίζονται υψηλού κόστους (ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ) πρέπει να στείλουμε μια αίτηση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, ενώ πριν ενάμιση χρόνο αρκούσε μια γνωμάτευση από τον ογκολόγο για να χορηγηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο». «Πλέον αυτό έχει αλλάξει» είπε «και πρέπει να περιμένουμε έναν μήνα την απόφαση της επιτροπής, η οποία επιτροπή συνήθως δεν αποτελείται από ογκολόγους».
Γιατί καθυστέρησε το «ΟΚ» του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα πάντως με πηγές του ΕΟΠΥΥ οι οποίες μίλησαν στο newsit.gr η γιατρός πράγματι είχε κάνει στο σύστημα δύο αιτήσεις για το συγκεκριμένο φάρμακο. Η πρώτη αίτηση έγινε περί τα τέλη Ιουλίου και σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ δόθηκε δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις. Η δεύτερη αίτηση, πληροφορείται το newsit.gr έγινε τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, ένας ογκολόγος γνωμοδότησε αρνητικά, και δύο θετικά. Ως εκ τούτου εγκρίθηκε η χορήγηση του φαρμάκου.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γιατρός δεν είχε σημειώσει στις αιτήσεις ότι πρόκειται για επείγον περιστατικό. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, ότι η αρμόδια επιτροπή θα εξέταζε σε πολύ συντομότερο διάστημα το αίτημά της. Επιπλέον, εξηγούν στο newsit.gr οι ίδιες πηγές, υπήρχε η εναλλακτική να λάβει η ασθενής το φάρμακο ανεξάρτητα από το αν ο ΕΟΠΥΥ θα το είχε εγκρίνει και να αναμένει την έγκριση η οποία θα μπορούσε να δοθεί και μετά τη χορήγηση της θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να διαλευκανθεί το κατά πόσον υπήρξαν καθυστερήσεις, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε συνάντηση με την ογκολόγο η οποία κατήγγειλε την καθυστέρηση στην έγκριση του φαρμάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη

ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ