Λέμφωμα και νυχτερινές εφιδρώσεις: Εχουν σχέση;

Η πρωταρχική σύνδεση των νυχτερινών εφιδρώσεων και του λεμφώματος είναι πως η νυχτερινή εφίδρωση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας.

Ανάμεσα στους διάφορους τύπους καρκίνου οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνδέονται πιο έντονα με το λέμφωμα απ’ ό,τι με τους υπόλοιπους. Δεν έχει καθοριστεί τι είναι αυτό που το προκαλεί, αν και οι δύο πιθανές απαντήσεις είναι πως πρόκειται είτε για ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, στην καταπολέμηση του καρκίνου, είτε για υψηλό πυρετό.

Αν και οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνδέονται με το λέμφωμα, η νυχτερινή εφίδρωση δεν είναι ένας δείκτης καρκίνου, αν δεν υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα παρόντα. Ενίοτε είναι άλλες ιατρικές συνθήκες που προκαλούν τις νυχτερινές εφιδρώσεις, όπως η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και άλλες ορμονικές αλλαγές. Αλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το λέμφωμα είναι η διόγκωση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων που μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου, ο πυρετός, η απώλεια βάρους, η κόπωση και η αδιαθεσία. Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, πως όλοι οι ασθενείς θα βιώσουν όλα αυτά τα συμπτώματα.

Ο ιδρώτας φαίνεται πως έχει σχέση τόσο με το λέμφωμα Hodgkin, όσο και με το λέμφωμα non-Hodgkin και δεν φαίνεται να συμβαίνει περισσότερο σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή της νύχτας. Οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν τις εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε τακτά χρονικά διαστήματα και μερικές νύχτες μπορεί να είναι χειρότερες από ό,τι άλλες. Πολλοί άνθρωποι θα παρατηρήσουν μια μείωση των συμπτωμάτων μόλις αρχίσει η θεραπεία, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις νυχτερινές εφιδρώσεις και το λέμφωμα.

Αν η εφίδρωση είναι άφθονη και διαταράσσει βαθιά τον ύπνο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για την πρόληψη της υπερβολικής εφίδρωσης. Οι ασθενείς συχνά ενθαρρύνονται να φορούν φαρδιά ρούχα που κρατούν την υγρασία μακριά από το σώμα, αντί να παραμένει και να κολλάει πάνω τους. Κρατώντας το χώρο δροσερό και χρησιμοποιώντας πιο ελαφρές κουβέρτες κατά τη διάρκεια του ύπνου οι ασθενείς θα νοιώσουν πιο άνετα.

Μερικές φορές, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η εξέλιξη του λεμφώματος μπορεί να συνεχιστούν παρά τη θεραπεία. Ενώ και οι δύο μορφές του λεμφώματος είναι θεραπεύσιμες, όταν ανιχνευτεί νωρίς, οι πιο προηγμένες μορφές καρκίνου μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη θεραπεία και πιο σοβαρά συμπτώματα. Σε ορισμένους ασθενείς η νυχτερινή εφίδρωση είναι μεταγενέστερο σύμπτωμα της ασθένειας και όχι αρχικό. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με το άτομο.

Οι πιο κοινές θεραπείες για το λέμφωμα είναι η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία,  η αφαίρεση λεμφικών οζιδίων, η ανοσοθεραπεία και η μεταμόσχευση του μυελού των οστών. Δεδομένου ότι το λέμφωμα είναι ένας καρκίνος που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το λεμφικό σύστημα, οι πρωτογενείς όγκοι ή αναπτύξεις που συμβαίνουν σε ένα εσωτερικό όργανο, όπως η σπλήνα, συχνά αλιεύονται αργότερα από εκείνα που αρχίζουν σε ένα λεμφαδένα. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναφέρουν οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα στο γιατρό τους.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ