"Κόκκινος συναγερμός" στο Παρίσι για τον αγώνα Γαλλία-Τουρκία. Φόβοι για επεισόδια

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο Παρίσι καθώς το παιχνίδι ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία που αναμένεται να διεξαχθεί στις 21.45 για τα προκριματικά του Euro 2020, χαρακτηρίζεται ως παιχνίδι υψηλού κινδύνου, δεδομένης της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Γαλλία ζήτησε επισήμως από την Άγκυρα να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στα κουρδικά εδάφη, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, κάτι που έχει δημιουργήσει επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το «Π» θα παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. To παιχνίδι θα μεταδοθεί ζωντανά από το Cosmote Sport 3 (έντονες ανησυχίες για επεισόδια έχουν εκφραστεί και για το παινχίδι Κόσοβο – Μαυροβούνιο που διεξάγεται την ίδια ώρα).

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, 30.000 Τούρκοι φίλαθλοι από την Γερμανία και το Βέλγιο αναμένεται να κατακλύσουν το στάδιο του Stade de France, στο Παρίσι, ενώ είναι πιθανό να αποδοκιμάσουν τον Εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Αυτό που όμως ανησυχεί περισσότερο την αστυνομία του Παρισιού είναι πως ανάμεσα στους 30.000 οπαδούς αναμένεται να βρίσκονται και Κούρδοι. 

Η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας φαίνεται έκρυθμη και για αυτό το λόγο οι γαλλικές αρχές έχουν επιστρατεύσει 600 πράκτορες και 1.400 σεκιούριτι, έτσι ώστε να αποτρέψουν τυχόν περιστατικά με εντάσεις μεταξύ των οπαδών. Σε κάθε περίπτωση, στο γήπεδο δεν θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως ούτε και ο ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θα είναι οι υπουργοί αθλητισμού των δύο χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει μία σχετική ηρεμία, ενώ δηλώσεις σε χαμηλό τόνο έκανε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Τουρκίας, Σενόλ Γκιουνές. 

Γάλλοι πολιτικοί ζήτησαν να ματαιωθεί το αποψινό ματς, αλλά δεν εισακούστηκαν. 

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε αξιοπρεπώς αύριο στο Stade de France, αυτούς που χαιρετίζουν τη σφαγή των κούρδων συμμάχων μας!», έγραψε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Twitter ο βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος UDI Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, πρόεδρος της ομάδας μελετών για τους Κούρδους στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ