Δύτης στη Λαμπεντούζα: «Βρήκαμε το πτώμα γυναίκας με το μωρό στην αγκαλιά»

Ο επικεφαλής των δυτών της ιταλικής ακτοφυλακής, που συμμετείχε στις έρευνες μετά το ναυάγιο ενός σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες, αφηγήθηκε τη φρίκη που βίωσε όταν βρήκε στον βυθό της θάλασσας ένα μωρό το οποίο κρατούσε στην αγκαλιά της, έως το τέλος τους, η μητέρα του. «Η θέα του μωρού στον βυθό της θάλασσας ήταν κάτι το αβάστακτο, μου ράγισε την καρδιά» περιέγραψε ο Ροντόλφο Ραϊτέρι, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Repubblica.

«Δεν είσαι ποτέ προετοιμασμένος για κάτι τόσο συνταρακτικό». Η ομάδα του «χτένισε» τον βυθό αναζητώντας θύματα του ναυαγίου ενός μικρού υπερφορτωμένου σκάφους, στις 7 Οκτωβρίου, στα ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα (νότια της Σικελίας).

Μόνο 22 άνθρωποι εκ των 50 επιβαινόντων επέζησαν. Τα πτώματα 13 γυναικών, ορισμένες από τις οποίες έγκυες, ανασύρθηκαν από τη θάλασσα την ημέρα του ναυαγίου. Η ομάδα των δυτών κατάφερε εντέλει να εντοπίσει το πλεούμενο που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού είχε αποφασίσει να «μην εγκαταλείψει» τις προσπάθειες προκειμένου να «δώσει πίσω την αξιοπρέπειά τους στα θύματα», εξήγησε ο Ροντόλφο Ραϊτέρι.

Στις εικόνες που κατέγραψαν οι δύτες με ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο σκάφος διακρίνεται το πλοιάριο στον βυθό και ρούχα διασκορπισμένα δίπλα του. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, χωρίς άδεια, στον ιταλικό Τύπο φαίνονται πτώματα μέσα στον βυθό. Για τον επικεφαλής των δυτών, που είναι και ο ίδιος πατέρας ενός κοριτσιού δύο ετών, «το να βλέπει το πτώμα του παιδιού δίπλα στη μητέρα του ήταν γροθιά στο στομάχι».

«Το γεγονός ότι ο ένας βρισκόταν τόσο κοντά στον άλλο, ο τρόπος με τον οποίο ήταν τοποθετημένα τα χέρια της γυναίκας, μας έκανε να σκεφτούμε ότι το κράταγε στην αγκαλιά της έως το τέλος» περιέγραψε ο ίδιος.

Η μητέρα και το παιδί βρέθηκαν σε βάθος 60 μέτρων.

Οι δύτες της ιταλικής ακτοφυλακής κατάφεραν να ανασύρουν σήμερα τα πτώματα του παιδιού κι άλλων έξι ανθρώπων, μία εβδομάδα μετά την ανατροπή και βύθιση του πλοιαρίου. Φορώντας λευκές στολές και μάσκες, τα μέλη του λιμενικού σώματος μετέφεραν τις σορούς στην αποβάθρα στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μέσα σε μαύρους σάκους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι εντόπισε τη θεία του παιδιού. Η γυναίκα από την Ακτή Ελεφαντοστού, η Αμινάτα, επέζησε από το ναυάγιο. Ταξίδευε με τις δύο αδελφές της και τα δύο παιδιά τους (ένα αγοράκι 4 ετών και ένα μωρό 8 μηνών).

Αυτή είναι η Ευρώπη-φρούριο: Μετανάστης με ανοιχτά χέρια σε νεκρική ακαμψία στο βυθό της Λαμπεντούζα

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ