«Δεν χτύπησα το παιδί με το σύνδρομο Down – Πάλεψα να τον βάλω στο δωμάτιό του»

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κατέθεσε χθες το μεσημέρι τον φάκελο της υπόθεσης με την καταγγελία για ξυλοδαρμό ενός παιδιού με σύνδρομο Down το οποίο φιλοξενούνταν στο ίδρυμα Πρόνοιας  του “Αγίου Ανδρέα” στο Παραδείσι, ο πρόεδρος του ιδρύματος κος Γιάννης Μαρίνος, προκειμένου έτσι η υπόθεση αυτή να αξιολογηθεί και σε ποινικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο υπάλληλος που βαρύνεται με τη συγκεκριμένη κατηγορία, μίλησε χθες στη «Ροδιακή» και επισήμανε ότι ο ίδιος, δεν χτύπησε και δεν κακοποίησε το 15χρονο παιδί που ήταν προσωρινά φιλοξενούμενος στο ίδρυμα του “Αγίου Ανδρέα” και ότι αντίθετα προσπάθησε να το βάλει στο δωμάτιό του για να μην κάνει κακό στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλον.

«Αγαπώ τα παιδιά αυτά και γι’ αυτό είμαι εκεί. Ζήτησα να πάω εκεί. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν και να κατανοήσουν ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο – μαύρο και ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε δεν είναι καθόλου εύκολες ούτε για μας, ούτε βεβαίως και για τα ίδια τα παιδιά», είπε ο ίδιος.

Όλα ξεκίνησαν εκείνη τη μέρα του Αυγούστου, όταν το παιδί μάς ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Του ανοίξαμε το δωμάτιο που είναι κλειδωμένο με κάγκελα, γιατί έτσι προβλέπεται για την περίπτωσή του. Όταν πήγε τουαλέτα τον περιμέναμε απ’ έξω όπως ορίζεται από τη σχετική διαδικασία για να επιστρέψει. Όμως δεν ήθελε με τίποτα. Και ζητούσε να φύγει, να βγει στο δρόμο, να πηδήσει από τα παράθυρα!

Θέλω να σας πω ότι έχει την ίδια σωματική διάπλαση με μένα (1,63 περίπου ύψος και 70 κιλά)  και άρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Άρχισα να μπαίνω μπροστά του και να τον σπρώχνω να επιστρέψει. Άρχισε να με χτυπά, να με σπρώχνει και να με δαγκώνει! Ζήτησα βοήθεια, ήρθε μια συνάδελφος και ο σύζυγός της που εργάζεται σε διπλανό πόστο. Και οι τρεις αρχίσαμε να τον σπρώχνουμε. Δεν θέλαμε να τον τραυματίσουμε. Σε κάποια στιγμή, φαίνεται ότι από το σπρώξιμο που του έκανα, έπαθε εκδορά πάνω από το φρύδι. Δεν τον χτύπησα, δεν του έδωσα μπουνιά. 

Μετά από πολύ κόπο καταφέραμε να τον βάλουμε στο δωμάτιο και να κλειδώσουμε την πόρτα. Η αναφορά έγινε από άτομο που δεν ήταν παρόν στο περιστατικό. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα μόνο από τις φωτογραφίες. 

Παραδέχθηκα ότι τον απώθησα και στην προσπάθειά μου να αμυνθώ τραυματίστηκε  το παιδί περισσότερο κι εγώ λιγότερο. Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να ξέρει ο κόσμος – είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο συγκεκριμένος υπάλληλος – νοσηλευτής.

Συχνές οι επιθέσεις σε βάρος των νοσηλευτών

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Ο ίδιος νοσηλευτής που κατηγορείται ότι βιαιοπράγησε σε βάρος του παιδιού, έχει δεχθεί κι άλλες φορές επιθέσεις. Τον περασμένο Φεβρουάριο, άλλο παιδί που νοσηλεύεται στο ίδρυμα, την ώρα που του έδινε νερό τον χτύπησε στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να του σπάσει αρκετά δόντια(!) και σήμερα ο ίδιος να έχει τεχνητή οδοντοστοιχία. Επιθέσεις έχουν καταγραφεί επίσης και σε άλλους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες.

«Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα μέσα σε ένα ίδρυμα όσο κάποιοι πιστεύουν. Ζούμε τον πόνο των παιδιών, τα αγαπάμε όλοι όσοι είμαστε εκεί και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό το ίδρυμα αυτή είναι η αλήθεια» κατέληξε μιλώντας στη “Ροδιακή” ο συγκεκριμένος νοσηλευτής.

Η υπόθεση πάντως, αναμένεται τώρα να αξιολογηθεί και σε ποινικό επίπεδο, καθώς από χθες ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, έχει στα χέρια του τον φάκελο με όλα τα στοιχεία, τα δεδομένα και τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος κος Γιάννης Μαρίνος.

Σε πλήρη εξέλιξη επίσης βρίσκεται και η σχετική διαδικασία της έρευνας που διέταξε η διοίκηση του ιδρύματος παραπέμποντας την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Πηγή: Ροδιακή

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ