Έφυγε από τη ζωή η τελευταία – και μοναδική – κάτοικος του Ένθρονου Λέσβου

Η γιαγιά Σοφία, η μοναδική κάτοικος του Ένθρονου Λέσβου τα τελευταία 28 χρόνια κηδεύτηκε χτες στα 93 της χρόνια. Δεν ήταν καλά τις τελευταίες ημέρες, τη φρόντιζαν οι οικείοι της.

Στο παρά πέντε της ζωής της, προλάβαμε τη γιαγιά Σοφία λόφος τον περασμένο Αύγουστο. Εκεί στο Ένθρονο τη βρήκε το site stonisi, μπροστά από τον ποταμό Ευεργέτουλα, περιοχή που εικάζεται ότι ήταν οικισμός, ο οποίος διαλύθηκε μετά την αποχώρηση των κατοίκων του για την Αγιάσο το 1701, σύμφωνα με τον χάρτη του Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών. Βρίσκεται κοντά στους Λάμπου Μύλους.

Η γιαγιά Σοφία δεν θυμόταν πόσο χρονών ήταν, την ταυτότητα την είχε πάρει ο εγγονός της για να τη βάλει στο πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δεν είχε τηλεόραση, τηλέφωνο ή ανεμιστήρα.

Δεν ήξερα καν ποια μέρα ή ποιος μήνας ήταν, το μυαλό της όμως λειτουργούσε ξυράφι.

Θυμόταν ότι έμενε σε αυτό το μικρό σπιτάκι από τότε που εγκαταστάθηκαν με τον άντρα της. Εκείνη Αγιασώτισσα, εκείνος πρόσφυγας από το Αϊβαλί.

Έρωτας με την πρώτη ματιά, καθώς η Σοφία ήταν εκείνη που έκανε την πρώτη κίνηση και παντρεύτηκαν παρά τη διαφωνία των δικών της να πάρει έναν πρόσφυγα.

Σε αυτό το μικρό σπιτάκι που έμενε μέχρι πριν από λίγες ημέρες, γέννησε την κόρη της. Σε αυτό το μικρό σπιτάκι είδε τον άντρα της να ξεψυχά πριν από 28 χρόνια «από την κακή αρρώστια».

Ως μόνη κάτοικος της περιοχής ήταν πάντα εκτεθειμένη και απροστάτευτη. Ουκ ολίγες φορές, με τελευταία μέσα στον Ιούνιο, την είχαν κλέψει την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ που της φέρνει ο ταχυδρόμος.

«Είχε χαρεί τόσο πολύ όταν μας είδε με τον Νικόλα Αθανάση που την είχε εντοπίσει και σταθήκαμε.

Η αλήθεια είναι ότι για κείνη είχαμε πάει. Και τη βρήκαμε στο δρόμο με το μπαστούνι της. Ήθελε να καλέσουμε έναν συγγενή της, τον αριθμό τον κουβάλαγε σε ένα χαρτάκι.

Πες μας ό,τι θες γιαγιά, της είπαμε. Δεν άκουγε και πολύ και είχε πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Δεν ψήφιζε μας είπε, αλλά εκείνον που της πήγε μια μέρα ψωμί, τον σταύρωσε στις τελευταίες εκλογές.

Θυμάται και το ΠΑΣΟΚ… Ήταν ΠΑΣΟΚ…Λίγο- πολύ αυτή ήταν η ιστορία της, αυτή που ήθελε να μας πει, τη γράψαμε και σε βίντεο» αναφέρει το site.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ