H αλήθεια για τη σχέση υγιεινής στόματος και καρκίνου

Οταν φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή, φροντίζει και το στόμα σας την υγεία σας. Από τότε που ήσασταν παιδί σας είχαν πει πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή και πόσο απαραίτητο είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Επίσης, πως πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και πως πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για να προλαβαίνετε την δημιουργία κοιλοτήτων στο στόμα. Σήμερα θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης πως η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας προστατέψει από την ανάπτυξη καρκίνου του φάρυγγα. Κι αν αυτό δεν είναι υπερ-αρκετό για να αρχίσετε να φροντίζετε πιο σχολαστικά την υγιεινή του στόματός σας, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζεται με την στοματική υγιεινή βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια. Το κάπνισμα και το αλκοόλ έχουν από καιρό συνδεθεί με τους καρκίνους του λαιμού, να όμως που σύμφωνα με νέα μελέτη, τον ίδιο μεγάλο αντίκτυπο έχει και η κακή στοματική υγιεινή.

Ερευνητές από τη Γερμανία και τη Σκωτία ακολούθησαν τις συνήθειες στοματικής υγιεινής 1.962 ασθενών με καρκίνο και 1.993 ατόμων που λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες και ανακάλυψαν πως η φροντίδα που προσφέρουν οι άνθρωποι στο στόμα τους παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου.

Ως άτομα με κακή στοματική υγεία ορίστηκαν εκείνα που είχαν πλήρεις ή μερικές οδοντοστοιχίες ή είχαν επίμονη αιμορραγία ούλων. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι άνθρωποι με τεχνητές οδοντοστοιχίες δεν χρειάζεται να πάνε τόσο συχνά στο οδοντίατρο, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Θα πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις για να βεβαιωθούν ότι το στόμα τους δεν είναι μολυσμένο.

Από την άλλη, τυχόν αιμορραγία ούλων σημαίνει πλάκα και συσσώρευση πέτρας, που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.

Επιπλέον, ως άτομα με κακή στοματική φροντίδα ταξινομήθηκαν και εκείνοι που σπανίως βουρτσίζουν τα δόντια τους ή σπανίως επισκέπτονται οδοντίατρο. Αυτοί οι άνθρωποι επιτρέπουν στα βακτήρια να κάνουν… πάρτι στο στόμα τους.

Οι άνθρωποι με κακή στοματική υγεία και οδοντιατρική περίθαλψη είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική, ανεξάρτητα από το πόσα δόντια έχει κανείς. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά. Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές και χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά καθημερινά. Παράλληλα, μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αυτές οι πρακτικές θα διατηρήσουν την υγεία του στόματός σας σε καλή κατάσταση και θα σας προστατέψουν από τον καρκίνο.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες αναφορές σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το στοματικό διάλυμα στον καρκίνο του φάρυγγα, ωστόσο χρειάζεται να γίνει ακόμα περαιτέρω έρευνα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, πάντως, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα με φειδώ, όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά και χρησιμοποιείτε τακτικά το οδοντικό νήμα, τότε δεν χρειάζεστε πραγματικά το στοματικό διάλυμα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ