Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που περιλαμβάνει εξουθενωτική κόπωση, μαζί με άλλα συμπτώματα που είναι τόσο σοβαρά, ώστε να παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, αυτή η κόπωση δεν ανακουφίζεται από την ξεκούραση στο κρεβάτι. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί μια τυπική θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πολλοί άνθρωποι βλέπουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης και διαχείρισης του στρες.

symptoms

Συμπτώματα και παζλ

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να διαγνωστεί ψάχνοντας για ένα σχέδιο συγκεκριμένων συμπτωμάτων, σωματικών και εγκεφαλικών. Ομως, τα αίτια της ασθένειας είναι ακόμα ένα μυστήριο. Οι πιθανοί ένοχοι περιλαμβάνουν ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα, διατροφική ανεπάρκεια ή μια ιογενή λοίμωξη που με κάποιο τρόπο προκαλεί έναυσμα για την ασθένεια. Οι επιστήμονες διερευνούν, επίσης, μια πιθανή σύνδεση με διαταραχές ύπνου, αναιμία, χαμηλή πίεση του αίματος ή άλλες μεταβολικές ανωμαλίες.

pain_

Εντονη κόπωση

Ο καθένας μας περιστασιακά αισθάνεται υποτονικά. Η διαφορά με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι πως η κόπωση είναι συντριπτική και διαρκεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Μπορεί να επιδεινωθεί μετά από σωματική ή πνευματική άσκηση και ακόμα και ένας χορταστικός ύπνος δεν προσφέρει καμία ανακούφιση. Η κόπωση συχνά συνοδεύεται και από άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως χρόνιο πόνο.

pain

Επαναλαμβανόμενος πόνος

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενο πόνο, όπως κεφαλαλγίες, πόνο στο λαιμό, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις μπορούν να πληγούν, χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, ερυθρότητα ή οίδημα. Η αιτία αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά ο πόνος μπορεί να γίνει διαχειρίσιμος μέσω φαρμακευτικής αγωγής ή φυσικοθεραπείας.

bad-memory

Αλλα συμπτώματα

Πέρα από την κούραση και τον πόνο, τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να εμφανίσουν:

* Προβλήματα μνήμης

* Δυσκολία στη συγκέντρωση

* Διαταραχές του ύπνου

* Αδυναμία ή ζάλη

mid-woman

Ποιοι είναι σε κίνδυνο;

Οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν την ασθένεια. Αν και οι άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να εμφανίσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που διανύουν την δεκαετία ανάμεσα στα 40 και 50 χρόνια τους. Μπορεί να υπάρχει κάποια γενετική συνιστώσα, αλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να είναι μεταδοτικό.

child

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σε παιδιά και εφήβους

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι πολύ σπάνιο στα παιδιά, ενώ εμφανίζεται αραιά και πού στους εφήβους. Τα καλά νέα είναι πως οι νέοι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορούν να παρουσιάσουν βελτίωση σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τους μεγαλύτερους ασθενείς. Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διαχείρισης και άσκησης. Βρείτε εποικοδομητικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το παιδί σας σε συνεργασία με τον γιατρό και την υποστήριξη της οικογένειας.

diagnosed

Διάγνωση

Δεν υπάρχουν εξετάσεις αίματος ή τομογραφίες του εγκεφάλου για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά μπορούν να γίνουν εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται όταν έχετε:

1) Σοβαρή κόπωση για τουλάχιστον 6 μήνες που δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλες συνθήκες υγείας

2) Τουλάχιστον τέσσερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

* Πονοκέφαλοι

* Πρόβλημα μνήμης ή συγκέντρωσης

* Κόμπους στο λαιμό ή στους λεμφαδένες της μασχάλης

* Μυϊκό πόνο

* Πονόλαιμο

* Πόνο σε πολλές αρθρώσεις χωρίς οίδημα ή ερυθρότητα

* Υπνο που δεν προσφέρει ξεκούραση

* Εξάντληση μετά από πνευματική ή σωματική δραστηριότητα

woman-home

Επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης τείνει να ακολουθεί μια κυκλική πορεία. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε περιόδους έντονης κόπωσης που ακολουθούνται από μια περίοδο ευημερίας. Είναι ζωτικής σημασίας να μη το παρακάνετε, όταν αισθάνεστε καλά, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει υποτροπή. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι επιρρεπείς στις κακουχίες που ακολουθούν την έξαρση της συγκεκριμένης συνθήκης, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά την έντονη πνευματική ή σωματική δραστηριότητα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε το κατάλληλο επίπεδο δραστηριότητας που ταιριάζει στην κατάστασή σας.

doc-patient

Επιλογές θεραπείας

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και δεν υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα ειδικά για την συγκεκριμένη κατάσταση. Μπορείτε μόνο να αναπτύξετε σε συνεργασία με τον γιατρό σας στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως είναι η διαχείριση της δραστηριότητάς σας και τα φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Πρέπει να δώσετε έμφαση στο πώς θα αισθάνεστε καλύτερα παρά στο πώς θα αισθάνεστε «φυσιολογικά».

therapy

Καθοδηγούμενη σωματική δραστηριότητα

Οι μελέτες δείχνουν πως η σταδιακή καθοδηγούμενη σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη για τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η βαθμιαία θεραπεία μέσω άσκησης ξεκινά αργά και αυξάνει την ένταση με την πάροδο του χρόνου. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση. Είναι σημαντικό να μην αποφεύγεται η σωματική δραστηριότητα, αλλά θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγούν οι μύες. Η θεραπεία αυτή θα σάς βοηθήσει να προσαρμόσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας στην κατάστασή σας.

medication

Φάρμακα

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, όπως είναι τα προβλήματα του ύπνου και ο χρόνιος πόνος. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τον ύπνο με ένα μόνο χάπι. Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι ευαίσθητοι σε φάρμακα και μπορεί να χρειάζονται μικρότερες δόσεις. Να βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει με το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη και τις παρενέργειες τυχόν φαρμάκων που παίρνετε, ακόμα κι αν είναι μη συνταγογραφούμενα.

therapist

Συμβουλές

Ενας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες αντιμετώπισης της κατάστασης, μειώνοντας το άγχος, την κατάθλιψη, τον θυμό ή την ενοχή. Μπορεί ακόμα να συστήσει ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση αλλάζοντας τον όποιο δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης σας ή ακόμα και τη συμπεριφορά σας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματική.

masage

Συμπληρωματικές θεραπείες

Οι συμπληρωματικές θεραπείες που συχνά ονομάζονται και εναλλακτικές θεραπείες, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου. Αυτές περιλαμβάνουν θεραπείες stretching, τονωτικές ασκήσεις, μασάζ, υδροθεραπεία και τεχνικές χαλάρωσης. Ο βελονισμός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον πόνο. Σιγουρευτείτε μόνο να απευθυνθείτε σε πραγματικούς επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά το αντικείμενό τους.

herbs

Βότανα και συμπληρώματα

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το ποια συμπληρώματα (εάν υπάρχουν) είναι χρήσιμο και ασφαλές να χρησιμοποιήσετε. Να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης πρέπει να αποφεύγουν την γλυκόριζα, την κάβα και το νεράντζι.

supplements

Υποπτα συμπληρώματα

Είναι πολλά τα συμπληρώματα διατροφής κα οι βιταμίνες που απευθύνονται σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Τα προϊόντα αυτά, όμως, δεν ρυθμίζονται στον ίδιο βαθμό με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και πολλές φορές δεν έχουν περάσει από εκτενείς δοκιμές, γι’ αυτό να προσέχετε τι αγοράζετε.

healthy

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και διατροφή

Οι γιατροί συστήνουν μια καλά ισορροπημένη διατροφή για τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά καμία συγκεκριμένη στρατηγική για τη διατροφή δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα ψάρια του κρύου νερού, μπορούν να μειώσουν την κούραση. Μερικοί άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παρατηρούν πως τους προκαλούνται συμπτώματα από ορισμένα τρόφιμα ή χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασμένης ζάχαρης, της καφεΐνης και του αλκοόλ. stretching

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ύπνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν βιώσει διαταραχές ύπνου. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία να κοιμηθούν, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, πολύ έντονα όνειρα και συχνό ξύπνημα. Για να δημιουργήσετε υγιείς συνθήκες ύπνου, καθιερώστε μια τακτική ώρα κάθε βράδυ που θα πηγαίνετε για ύπνο και ελαφριά άσκηση και stretching τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

depressed

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και κατάθλιψη

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν είναι μια ψυχιατρική ασθένεια ούτε μια μορφή κατάθλιψης. Ωστόσο, ακόμα και το 50% των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της δυσκολίας προσαρμογής σε μια ζωή που είναι εξουθενωτική, λόγω της χρόνιας πάθησης. Η κατάθλιψη ανταποκρίνεται σε γενικές γραμμές καλά στη θεραπεία και έτσι είναι σχετικά εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο και να γίνει διαχειρίσιμη.

man-children

Συμβουλές για τα μέλη της οικογένειας

Χρόνιες ασθένειες, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη την οικογένεια. Αν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο για να μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε τις αλλαγές μέσα στην οικογένειά σας. Μην περιμένετε να ξεπεράσει το αγαπημένο σας πρόσωπο το πρόβλημα και να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του. Προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί, επειδή για ένα άτομο με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης η συναισθηματική υγεία είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την κατάστασή του.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ