Ρευματοειδής αρθρίτιδα και «ομίχλη του εγκεφάλου»

Οπως γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει επώδυνες, διογκωμένες αρθρώσεις, κόπωση, ακαμψία και αδυναμία. Μπορεί όμως να προκαλέσει και κάτι ακόμα.

Είναι πολύ λιγότερο γνωστό πως πολλοί άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να αισθανθούν μία έλλειψη διανοητικής διαύγειας, σύγχυση, δυσκολία στην εστίαση και τη συγκέντρωση σαν ένα σύννεφο να επηρεάζει την όρασή τους. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «ομίχλη του εγκεφάλου».

Φταίει η φλεγμονή

Δυστυχώς οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία αυτής της κατάστασης, αλλά εικάζουν ότι είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι το σήμα του οργανισμού ότι το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία επισκευής. Οταν κάποιος κοπεί, για παράδειγμα, η φλεγμονή εργάζεται για να συγκεντρώσει τα λευκά αιμοσφαίρια, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Υπό αυτή την έννοια η φλεγμονή μπορεί να είναι κάτι καλό.

Η χρόνια φλεγμονή, ωστόσο, όπως η φλεγμονή που παρατηρείται σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία επούλωσης, ενεργοποιώντας τα σήματα που επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση, καθώς και δυσκολίες στη συγκέντρωση.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο διογκωμένων αρθρώσεων, μειωμένη κινητικότητα και ομίχλη του εγκεφάλου, στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο σωματικό πόνο και σε ψυχική καταπόνηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και δυσκολία στον ύπνο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την περαιτέρω λειτουργική μνήμη, την προσοχή, την ικανότητα να σχεδιάσει κανείς και να πάρει αποφάσεις.

Προβλήματα μνήμης, ομιλίας, συγκέντρωσης

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 1/3 των ατόμων που ζουν με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σημειώνουν άσχημες επιδόσεις σε μια σειρά διανοητικών εργασιών. Παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης δείξει υψηλότερο κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα με τη μνήμη, την ομιλία και τη συγκέντρωση. Το ψυχολογικό στρες που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να είναι επιζήμιο επίσης για όλα τα σωματικά συμπτώματα της νόσου.

Φροντίστε να εξετάζεστε

Εκτός από τα νεότερα φάρμακα, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που εκείνοι που ζουν με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τα σωματικά και ψυχικά τους συμπτώματα, καθώς και διάφορες ενέργειες με σκοπό την προληπτική διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και το πιο σημαντικό απ’ αυτά είναι να ελέγχουν την κατάστασή τους.

7 συμβουλές από επαγγελματίες

Διαβάστε παρακάτω 7 συμβουλές από επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ασχοληθεί επισταμένα με την ρευματοειδή αρθρίτιδα, που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάστασή σας:

1. Συζητήστε με το γιατρό σας. Ο γιατρός είναι ο συνεργάτης σας στον τομέα της υγείας. Χρησιμοποιήστε τους επαγγελματίες υγείας στη ζωή σας για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την σωματική και ψυχική καταπόνηση που μπορεί να έχει για εσάς η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

2. Ανάπαυση, ανάπαυση, ανάπαυση. Είναι πάντα μια καλή ιδέα να ξεκουραστείτε και να έχετε τον απαραίτητο ύπνο που χρειάζεται το σώμα σας. Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα και σηκωθείτε επίσης περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα για να βοηθήσετε το μυαλό και το σώμα σας να ξεκουραστεί και να διατηρήσει τη φλεγμονή υπό έλεγχο. Θα πρέπει, επίσης, να κρατήσετε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή και σκοτεινή και να αποφύγετε τα ηλεκτρονικά, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα ποτά, ενώ δεν πρέπει ούτε να γυμνάζεστε κοντά στην ώρα που πρόκειται να πάτε για ύπνο.

3. Ηρεμήστε και ακούστε το σώμα σας. Τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εξαιρετικά επωφελή για τη διατήρηση της φλεγμονής υπό έλεγχο και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργονομικά εργαλεία μπορείτε να αποφύγετε τον περιττό πόνο.

4. Κάντε ένα σχέδιο. Ο σχεδιασμός αλλά και η διευθέτηση των δύσκολων εργασιών νωρίς μέσα στην ημέρα, όταν θα αισθάνεστε ακόμα αρκετή περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι στο τέλος της, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ομίχλη του εγκεφάλου.

5. Δραστηριοποιηθείτε σωματικά. Οι χαμηλής έντασης ασκήσεις, όπως το περπάτημα, η ελαφριά γιόγκα, ή αν υπάρχει δυνατότητα το κολύμπι, είναι καλά για τον εγκέφαλο και για το σώμα σας. Η ελαφριά άσκηση μπορεί να μειώσει τη σωματική και διανοητική πίεση, αλλά και να ανακουφίσει από τον πόνο, τη δυσκαμψία και την ομίχλη του εγκεφάλου.

6. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα. Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ζει με ρευματοειδή αρθρίτιδα, κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις εξάρσεις της νόσου και την πιθανή αιτία τους. Καταγράψτε τα συμπτώματα της ομίχλης του εγκεφάλου και τα γεγονότα που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα όριά σας.

7. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Ενας γιατρός ή ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και να αντιμετωπίσετε το ψυχολογικό στρες που προκαλεί.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ