Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Οι ελληνοκύπριοι αρνούνται συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση που να αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ και να διασφαλίζει την ασφάλεια τους”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

 Ο κ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά την δίωρη σύσκεψη στο λεγόμενο “προεδρικό”, υποστήριξε ότι η Τουρκική πλευρά είχε πάντα βούληση για λύση και ότι δυστυχώς, όπως είπε η Ε/κ πλευρά είναι αυτή που δεν επέδειξε την ίδια βούληση. Επιπρόσθετα παρέπεμψε για την συνομολόγηση όρων αναφοράς σε πενταμερή διάσκεψη με την προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μίλησε και για το θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι θέλαμε πάντα οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να δημιουργήσουν ειρήνη στο νησί αλλά η Ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί του φυσικού πόρους του νησιού. Η πρόταση μας, συνέχισε βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι κι αν δεν την αποδεχτούν την πρόταση μας, τότε η ΤΡΑΟ θα συνεχίζει τις δραστηριότητες της

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε λεπτομερώς τα θέματα. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, θέλαμε πάντα να συνεισφέρουν οι πλούτοι στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διατυπώνουν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλαμε να υπάρξει μια γέφυρα ειρήνης, όχι μια περιοχή έντασης, και προτείναμε μια κοινή επιτροπή. Αντιμετωπίσαμε μια κατηγορηματική απόρριψη της ελληνοκυπριακής πλευράς”.

Σ΄ ότι αφορά το Κυπριακό ο Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του την σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Αναφορικά με την προοπτική πραγματοποίηση μια άτυπης πενταμερούς ανέφερε ότι είναι κάτι που προσεγγίζεται θετικά ενώ έθεσε και ζήτημα νέας διαδικασίας κλειστού τέλους για το Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αναμένεται να επισκεφθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα και αφού προηγουμένως παρακάθισε σε σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης στο λεγόμενο «προεδρικό». Κατ’ ιδίαν συναντήσεις είχε και με τον λεγόμενο “υπουργό Εξωτερικών” Κουντρέτ Οζερσάι καθώς επίσης και με τον λεγόμενο “πρωθυπουργό” Ερσίν Τατάρ.

 

Πηγή: sigmalive.com

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ