Μενδώνη: Οι εικόνες εγκατάλειψης των Γλυπτών ενισχύουν το δίκαιο αίτημα επιστροφής τους

Οι εικόνες με την μούχλα και τις αράχνες μέσα το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου όπου εκτίθενται τα περίφημα «γλυπτά του Παρθενώνα», προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, που τόνισε ότι η εικόνα εγκατάλειψης δικαιώνει το δίκαιο αίτημά μας για επιστροφή των Γλυπτών.

Τις εικόνες αποκάλυψαν έλληνες τουρίστες από την Κρήτη που επισκέφθηκαν το Βρετανικό Μουσείο και αποτύπωσαν την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί μέσα στην αίθουσα του Παρθενώνα.

Όπως κατήγγειλαν στο cretapost, αντίκρισαν μία αίθουσα με μούχλα και αράχνες. Υπενθυμίζεται ότι στην συγκεκριμένη αίθουσα το 2018, παρουσιάστηκε διαρροή νερού μετά την έντονη βροχόπτωση στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά δίπλα από τον κορμό της Ίριδος.

Το Βρετανικό Μουσείο υποστήριξε τότε με γραπτή του δήλωση ότι: «υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί». Σύμφωνα με το Μουσείο, λαμβάνονται όλα τα μέτρα, καθώς «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».

Παρά τις εξηγήσεις του Μουσείου οι εικόνες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, μετά τις εργασίες που έγιναν.

Η οροφή είναι διαβρωμένη με εμφανή τα σημάδια από το πέρασμα του νερού, ενώ και στην τοιχοποιία δίπλα στα εκθέματα παρατηρείται μούχλα.

«Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποιστήριξε πως ετοιμάζεται σχετικός φάκελος και ο πρωθυπουργός θα κρίνει πότε θα κατατεθεί το αίτημα για τον επαναπατρισμό τους ενόψει των εκδηλώσεων το 2021.

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ