Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας | “Τρωάδες” & “Το νησί των συναισθημάτων” οι καλοκαιρινές παραγωγές

Για ενδέκατη χρονιά, πιστοί στο ραντεβού τους και στη μνήμη ενός ευεργέτη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, τα μέλη της Πειραματικής Σκηνής παρουσιάζουν τη φετινή καλοκαιρινή θεατρική παραγωγή τους και  ακόμα την καινούργια τους παράσταση κουκλοθέατρου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του πολιτιστικού Αύγουστου, στο Διαβολίτσι.

Αναλυτικά αναφέρουν ότι:

-την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, στις 21.00 στο θεατράκι «Σταθία Κωνσταντακοπούλου» θα παρουσιασθεί η αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» και -την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, στις 21.00 θα παρουσιασθεί η παράσταση κουκλοθέατρου «Το νησί των συναισθημάτων» του Σέργιου Σοφικίτη, μια ιστορία από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Ο δρόμος των δακρύων».

Υποστήριξη  Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

Λίγα λόγια για τις «Τρωάδες»

Ο Ευριπίδης στα 415 π.Χ., με τις «Τρωάδες» έγραψε ένα αντιπολεμικό αριστούργημα για να  κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοίμάζαν.                               Το έργο του Ευριπίδη αναφέρεται στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας. Εκεί, παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους έχουν αφανισθεί.                                                                Οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους.Όσες γυναίκες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, μακριά από την πατρίδα τους, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.           Ο Ευριπίδης, επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τραγωδία ΤΡΩΑΔΕΣ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη. Είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.Την  επιλέξαμε και την παρουσιάζουμε με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

απόδοση του κειμένου : Θανάσης Βαλτινός,

-σκηνοθεσία Δέσποινα Δρεπανιά,

μουσική Χρήστο Λεοντής

-μουσική διδασκαλία των χορικών Κατερίνα Πετρουλάκη,

σκηνικά  Κατερίνα Μηλιαρέση

τα κοστούμια  Βενετσάνος Μπαλόπουλος.

– αφίσα Νίκος Τζαβάρας.

Η παράσταση είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 5-8 Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε λόγω των εθνικών εκλογών και θα γίνει στις 3-6 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Η πρεμιέρα θα γίνει στο Διαβολίτσι στις 25 Ιουλίου 2019

    

  Λίγα λόγια για την παράσταση Κουκλοθέατρρου «Το νησί των συναισθημάτων»

 

Μια τρυφερή μικρή ιστορία για την αγάπη από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Ο Δρόμος των Δακρύων».

Ήταν μια φορά ένα νησί όπου κατοικούσαν όλα τα συναισθήματα και όλες οι ανθρώπινες ιδιότητες που υπάρχουν. Το όνομά του ήταν  «το νησί των συναισθημάτων». Εκεί ζούσαν μαζί και αρμονικά, το καθένα με το χαρακτήρα του,  ο Φόβος με την αγωνία του, ο θυμός με τα νεύρα του, η Σοφία με τη γνώση της, η Αγάπη με την τρυφεράδα της, η Αλαζονία με τον εγωισμό της, η Ευτυχία με τη χαρά της, η Απληστία με τον πλούτο της, η Λύπη με τη μελαγχολία της, και η Μοναξιά με την απομόνωσή της.

Όλοι ήταν εκεί ώσπου το νησί, άρχιζε να βουλιάζει στο νερό του ωκεανού. Όλοι έτρεξαν να βρουν τρόπο να αποδράσουν και να αποφύγουν την καταστροφή. Μόνο η αγάπη έμεινε πίσω γιατί είναι τόσο δεμένη με κάθε τι που βρίσκεται πάνω στο νησί που ήλπιζε στη σωτηρία του.

Άραγε θα βρεθεί κάποιος να τη βοηθήσει; Και ποιος θα είναι αυτός;

Ποιος είναι ο αόρατος σύμμαχός της για πάντα;

Μία τρυφερή ιστορία που μιλάει για τα ανθρώπινα συναισθήματα , την προστασία του περιβάλλοντος, τους χαρακτήρες των ανθρώπων, τη σημαντική παρουσία της αγάπης στη ζωή μας και που θα μπορέσουμε να βρούμε βοήθεια όταν ο πόνος της απώλειας μας κατακλύζει.

Συντελεστές

-Διασκευή θεατρικού κειμένου: Σέργιος Σοφικίτης

-Επιμέλεια Μουσικής: Κατερίνα Πετρουλάκη

-Κατασκευή σκηνικού: Κατερίνα Μηλιαρέση

-Κουκλοκατασκευές: Λέττα Πετρουλάκη

-Σκηνοθεσία: Κουκλοπαρέα Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας

Εμψύχωση: Φανή Αλεξανδρίδη, Γιώτα Βασιλειάδη, Ιωάννα Κωστοπούλου, Κατερίνα  Πετρουλάκη, Πέγκυ Σούλιου

Αφίσα: Τζένη Ντεκελέ

Φωτισμοί: Γιώργος Μίνος

-Φωτογραφίες, Video :Nίκος Τζαβάρας

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ