Σχεδία home: Ένας χώρος που η αλληλεγγύη συναντά την κοινωνική καινοτομία

Σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της πρωτεύουσας, στο σπίτι της «σχεδίας», στήθηκε ένα γαϊτανάκι καλοσύνης και προσφοράς από σπουδαίους ανθρώπους και φορείς, όπου ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία ενός μοναδικού κόμβου αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ένας χώρος που μοιάζει σαν να έχει γίνει σημείο συνάντησης των δυνάμεων του καλού, δυνάμεις που ενώνονται και συνεργούν για μια καλύτερη κοινωνία, «για να υποστηρίξουν το συνάνθρωπο που έχει βρεθεί σε δεινή θέση ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του», λένε οι άνθρωποι της «σχεδίας» και μάλλον έχουν δίκιο. Και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

O νέος χώρος

Οι άνθρωποι του ελληνικού περιοδικού δρόμου, της «σχεδίας», φαίνεται ότι έχουν προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Άλλωστε, από την αρχή, έχουν κάνει ξεκάθαρη τη φιλοσοφία τους: «Όπως και με το περιοδικό δρόμου “σχεδία” αγωνιζόμαστε να σχεδιάσουμε ένα πολύ καλό έντυπο, ένα προϊόν που, ούτως ή άλλως, θα έχει πραγματική αξία αποκλειστικά και μόνο για τον ίδιο τον αγοραστή, πέρα από τη σπουδαιότητα της συμμετοχής σε μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης, τη βοήθεια σε έναν συνάνθρωπο που βιώνει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές, έτσι και με το “σχεδία home” και το “σχεδία αρτ”.

Αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου ο επισκέπτης θα θέλει να έρθει, ούτως ή άλλως. Για το φαγητό, τη μουσική, τα χρηστικά αντικείμενα “σχεδία αρτ”, τα ροφήματα και τα κοκτέιλ, τη ζεστασιά του χώρου, το περιβάλλον, για όλους τους καλούς λόγους. Και η γνώση ότι με αυτή του την παρουσία, διασκεδάζοντας, στην ουσία, συμμετέχει ενεργά σε ένα τόσο ξεχωριστό κοινωνικό πρότζεκτ να γεμίζει ακόμη περισσότερο την ψυχή του. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο».

Στο χώρο λειτουργεί το πωλητήριο και εκθετήριο των αντικειμένων υψηλής αισθητικής και ποιότητας «σχεδία αρτ» που έχουν εκπαιδευθεί να δημιουργούν από το χαρτί των αδιάθετων τευχών συνάνθρωποί μας που η ζωή τούς έφερε στο δίκτυο των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Το μενού

Στην κουζίνα και στο μενού του «σχεδία home» κυριαρχούν οι «γεύσεις της μαμάς» που έχει σχεδιάσει ο σπουδαίος άνθρωπος και μάγειρας κ. Λευτέρης Λαζάρου, με τον συνεργάτη του κ. Γιάννη Υφαντίδη, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει τους ανθρώπους της «σχεδίας» από το «ένα βραστό αυγό», που ήταν το μόνο που γνώριζαν από κουζίνα, να μαγειρεύουν αυτές ακριβώς τις γεύσεις της μαμάς.

Στο μπαρ, ο βραβευμένος bartender Πέτρος Μυτιληναίος έχει επιμεληθεί τη λίστα με τα κοκτέιλ, αλλά και όλον το σχεδιασμό, ενώ τους «ήχους» έχουν επιμεληθεί οι μουσικοί παραγωγοί Γιώργος Μουχταρίδης (διευθυντής του Pepper 96,6) και Αλεξάνδρα Γιαλίνη (Τρίτο Πρόγραμμα). Αυτά στο καφέ, στο μπαρ, στο εστιατόριο.

Ένας χώρος φιλικός για τα άτομα ΑΜΕΑ

Και επειδή πολλές φορές η διαφορά κρύβεται στις λεπτομέρειες, χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το «σχεδία home» είναι η προσέγγιση του ζητήματος της προσβασιμότητας, ακόμη και του… καλαμακίου.

«Προσβασιμότητα δεν σημαίνει βάζω μία ράμπα και τελείωσε η δουλειά», μας συμβούλεψαν οι κατ’ εξοχήν ειδικοί από τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, όταν τους πλησιάσαμε, πριν από πολύ καιρό, ζητώντας καθοδήγηση. Το μενού είναι διαθέσιμο και σε ακουστική βερσιόν, υπάρχουν υπερυψωμένα τραπεζάκια ώστε να μπορεί να περνά από κάτω αναπηρικό αμαξίδιο, στις τουαλέτες των ΑΜΕΑ, το πιαστράκι για να κρεμάμε μια τσάντα είναι πιο χαμηλά στον τοίχο ώστε να το φτάνουν και οι άνθρωποι με αμαξίδιο, ακόμη και στο ύψος του μπαρ υπάρχει η σχετική μέριμνα και φροντίδα.

Επιπλέον, η εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στο χώρο εστίασης (μπαρ και σέρβις) περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μία «Αόρατη Διαδρομή» ώστε να γνωριστούν με τους ανθρώπους της «σχεδίας» και να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα, το κοινωνικό πρωτίστως, αυτό πρότζεκτ, αλλά ακόμη και μαθήματα υποδοχής και καθοδήγησης συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Σεβασμός στο περιβάλλον

Το «σχεδία home» είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικό μα και βαθιά περιβαλλοντικό. Η αποφυγή της χρήσης πλαστικού είναι αυτονόητη, όπως αυτονόητη είναι και η εξοικονόμηση νερού. Δεν υπάρχει πλαστικό μπουκάλι νερό και εννοείται ότι τα κύπελλα και τα καλαμάκια που χρησιμοποιούνται δεν θα είναι πλαστικά. Μήπως, ωστόσο, μπορούμε να πίνουμε τον καφέ μας χωρίς καλαμάκι;

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Το «σχεδία home» δεν είναι απλώς ένας χώρος «φιλικός προς τον άνθρωπο». Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Άλλωστε, οι συντελεστές του πρότζεκτ το έχουν εκφράσει με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο:

«Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που την πουλάει, ο άνθρωπος με το κόκκινο γιλέκο, δεν θα βγάζαμε ποτέ το περιοδικό δρόμου “σχεδία”. Πριν από αυτό, αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που κλωτσάει την μπάλα, δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ την καμπάνια “Γκολ στη φτώχεια” και την Εθνική Αστέγων. Αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος-συνοδός, δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ τις “Αόρατες Διαδρομές”. Αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που φτιάχνει αυτά τα εξαιρετικά αντικείμενα από χαρτί, δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ το “σχεδία αρτ”. Αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που μαγειρεύει το “φαγάκι”, δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ το χώρο εστίασης, το εστιατόριο».

«Παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πορεία, νιώθουμε ότι αυτό το ιστορικό κτίριο έχει γίνει σημείο συνάντησης των δυνάμεων του καλού, δυνάμεις που ενώνονται και συνεργούν για μια καλύτερη κοινωνία, για να υποστηρίξουν τον άνθρωπο που έχει βρεθεί σε δεινή θέση ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του».

Οι υποστηρικτές του project 

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί αυτό το γαϊτανάκι καλοσύνης και προσφοράς που στήθηκε γύρω από το «πρότζεκτ “σχεδία home”»; Το έργο από την πρώτη στιγμή έχει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο άλλωστε έχει διαχρονικά στηρίξει τη «σχεδία» στα πρώτα της βήματα, από την ίδρυση του περιοδικού δρόμου μέχρι τώρα τη δημιουργία του «σχεδία home».

Μια επικοινωνία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις αρχές του 2018, όταν πια είχε οριστικοποιηθεί η μίσθωση του ιστορικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου, για επαφές με το χώρο των αρχιτεκτόνων και, γενικώς, της ανακαίνισης κτιρίων οδήγησε τη «σχεδία» στον κ. Βασίλη Μπαρτζώκα, CEO και ιδρυτή της Design Ambassador.

Ο κ. Μπαρτζώκας κινητοποίησε τον σπουδαίο αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Ποτηρόπουλο, το γραφείο του οποίου Potiropoulos+Partners πρόσφερε την αρχιτεκτονική μελέτη για το χώρο του ισογείου, όπου ξεδιπλώνονται το πωλητήριο, το εκθετήριο «σχεδία αρτ», το καφέ-μπαρ και το εστιατόριο.

Ο Ιωσήφ Αραμπατζής και η Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική ανέλαβαν, με ευνοϊκούς όρους, την κατασκευή, η Άννα Σμπώκου και το γραφείο της ASLight πρόσφεραν τη μελέτη φωτισμού και μπήκαν από μόνοι τους στη διαδικασία αναζήτησης χορηγών για τον απαιτούμενο εξοπλισμό, οι αρχιτέκτονες Τόνια Κατερίνη και Ηλίας Παπαγεωργίου είχαν την τεχνική επίβλεψη, ενώ έκαναν την αρχιτεκτονική μελέτη και, βεβαίως, είχαν την επίβλεψη για τον υπόλοιπο (πέραν του ισογείου) χώρο. Και, κάπως έτσι, μπήκαν τα θεμέλια του νέου σπιτιού της «σχεδίας».

Το γαϊτανάκι δεν είχε τελειωμό. Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής μόδας κ. Γιάννης Τσεκλένης με χαρά δέχθηκε να σχεδιάσει το γιλέκο που θα φορούν οι εργαζόμενοι στο χώρο, η εταιρεία Interamerican προσέφερε να ασφαλίσει το σπίτι της «σχεδίας», η εταιρείες Formula και Formula Τεχνική πρόσφεραν από μόνες τους τον πυροσβεστικό εξοπλισμό, το δημιουργικό γραφείο «Somethink» μπήκε μπροστά για να υποστηρίξει επικοινωνιακά το «σχεδία home», ενώ πολλοί προμηθευτές σε όλους τους τομείς δραστηριότητας (από τα σερβίτσια της Soulkitchen μέχρι τα βιολογικά κοτόπουλα του «Ευβοιότοπου») όταν έβρισκαν το χρόνο να ακούσουν για το πρότζεκτ, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν στις τιμές.

Είναι τόσο πολλοί οι άνθρωποι, τόσο πολλή η αγάπη, που δεν χωρά σε ένα απλό Δελτίο Τύπου, ακόμη και αν έχει και παράρτημα(!), όπως συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση.

Κλείνοντας, όμως, δεν γίνεται να μη μιλήσουμε για εκείνους, χωρίς την υποστήριξη των οποίων το «σχεδία home» δεν θα έφτανε ποτέ ίσως σε αυτό το ξεκίνημα. Οι άνθρωποι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ως μέγας δωρητής), το Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA, η VISA Ελλάς, μέσω του προγράμματος αλληλεγγύης, η Caritas είναι κάποιοι από εκείνους που πίστεψαν στο όραμα και στέκονται δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Μαζί και οι απλοί αναγνώστες και οι υποστηρικτές του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Η αγάπη τους, η υποστήριξη, η αγορά του περιοδικού, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις fundraising, οι συνδρομές αλληλεγγύης, οι δωρεές τους μας επέτρεψαν όχι μόνο να είμαστε βιώσιμοι ως δομή αλληλεγγύης, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό. Αποθεματικό το οποίο ήρθε η ώρα να επενδύσουμε εκεί όπου εξαρχής προοριζόταν: στο «σχεδία home», στον ίδιο τον άνθρωπο.

Το «σχεδία home» είναι πια ανοιχτό και μας περιμένει να το ανακαλύψουμε.

*«Σχεδία home». Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας 08:00-03:00, επτά ημέρες την εβδομάδα (το σημείο λιανικής διάθεσης αντικειμένων «σχεδία αρτ» θα λειτουργεί ώρες εμπορικών καταστημάτων).

Περισσότερες πληροφορίες:

213 0231220

info@shediart.gr

www.shediart.gr 

www.shedia.gr

The post Σχεδία home: Ένας χώρος που η αλληλεγγύη συναντά την κοινωνική καινοτομία appeared first on Peoplegreece.com.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ