3o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας | Εκπαιδευτικό Τμήμα και πολλά δρώμενα για το κοινό

Μετά από αρκετές ώρες δουλειάς και προετοιμασίας διαμορφώθηκε και είναι στη διάθεση όλων το συνολικό πλάνο των παραστάσεων και των δραστηριοτήτων του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από 12 έως 19 Μαΐου 2019.

Το 3ο Φεστιβάλ συνολικά:

-θα φιλοξενήσει είκοσι επτά (27) έργα,

– θα παρουσιάσει σαράντα επτά (47) παραστάσεις,

-θα υποδεχτεί είκοσι (20) θιάσους οι οποίοι μαζί με όλους τους παράγοντες υπερβαίνουν τους εκατό (100) καλλιτέχνες και τους συντελεστές.

-Διοργανώνει εφτά (7) βιωματικά εργαστήρια,

-θα πραγματοποιήσει τρία (3) ανοιχτά δρώμενα σε όλη την Καλαμάτα και

-θα φιλοξενήσει μία (1) Έκθεση για την Ιστορία του Κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και στο Αμφιθεατρο της Φιλαρμονικής, ενώ  η Έκθεση στο Φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, και τα Εργαστήρια στην Αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

Για την υλοποίηση του Φεστιβάλ συνεργάζονται η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και το «Μεταφεστιβάλ Βιωματικής Πολιτισμικής Εκπαίδευσης». Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας. Πλαισιώνεται από ένα πλήθος χορηγών.

Το έμψυχο δυναμικό του Φεστιβάλ αποτελείται από πλέον των εξήντα (60) εθελοντών-εθελοντριών που με την έμπνευση και το δυναμισμό τους στηρίζουν οργανωτικά την κοινή αυτή προσπάθεια στην πόλη μας και δίνουν το στίγμα του δημιουργικού εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία μας. Τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Στο πλάνο των δράσεων του 3ου Φεστιβάλ  και φέτος περιλαμβάνεται και Εκπαιδευτικό Τμήμα, που απευθύνεται σε σχολικές μονάδες που επιθυμούν να επισκεφτούν μια παράσταση. Από το σύνολο του προγράμματος είκοσι (20) παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά για σχολικές μονάδες με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από τρεις χιλιάδες (3.000) μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, όπως έγινε και στο 2ο Φεστιβάλ το 2018. Επίσης σε περιπτώσεις που υπάρχει η τεχνική και κυρίως η παιδαγωγική διαθεσιμότητα θα προσκληθούν και θα φιλοξενηθούν και ομάδες Παιδικών Σταθμών.

Φέτος, επίσης, προσκαλούνται και μαθητικές ομάδες, τάξεις, τμήματα, αμιγείς ή μικτές μαθητικές ομάδες, παιδαγωγικές ομάδες και γενικότερα παρέες από τη σχολική κοινότητα  να συμμετέχουν με συγκεκριμένες δράσεις στις δύο παρελάσεις-δρώμενα στην έναρξη και τη λήξη του φεστιβάλ. Ειδικότερα:

-Στο δρώμενο  της Κυριακής 12/5, 20:00 «bubble parade» με τις «σαπουνόφουσκες» οι ομάδες μπορούν να παρελάσουν ελεύθερα ή θεματικά, κατόπιν συνεννόησης με το Φεστιβάλ.

-Στο δρώμενο του Σαββάτου 18/5 (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), επίσης μπορούν να παρελάσουν ελεύθερα ή θεματικά κατόπιν συνεννόησης με το Φεστιβάλ. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει διαθέσιμο υλικό από κούκλες για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Κουκλοθέατρου!

Οι Εκπαιδευτικοί θα βρουν στη σχολική τους μονάδα τη σχετική πρόσκληση-έγγραφο και τα στοιχεία επικοινωνίας με το φεστιβάλ για όσα προαναφέρθηκαν. Επίσης λειτουργούν και οι ενημερωτικοί ιστότοποι:
peiramatikiskinikalamatas.com/puppetfest/ και puppetfest.gr .

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης ενδιαφέροντα σεμινάρια για την τέχνη του Κουκλοθέατρου, είτε χωρίς κόστος είτε με κόστος συμμετοχής καθώς και δρώμενα στους χώρους της Καλαμάτας ανοιχτά στο κοινό.

 

Το φετινό Φεστιβάλ γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με πλήθος ενσωματωμένων δράσεων σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς και ομάδες Τεχνών και Πολιτισμού. Στο πρόγραμμα θα βρείτε τις παραστάσεις αλλά και τις δραστηριότητες που εστιάζουν στον «Πολιτισμό των Μουσείων», στον «κόσμο των Μουσείων», των μεγάλων αυτών «κεφαλαίων της Ανθρωπότητας», που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Οι συμμετέχοντες ΘΙΑΣΟΙ στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας είναι οι ακόλουθοι:

Η εβδομάδα 12-19 Μαΐου, θα είναι και φέτος μια εβδομάδα Γιορτής του Κουκλοθέατρου, γι’ αυτό όπως κάθε χρονιά, οι υπεύθυνοι και διοργανωτές προσκαλούν όλους τους συμπολίτες τους να απολαύσουν τη χαρά αλλά και τη σπουδή που μας χαρίζει αυτή η τόσο αρχαία αλλά και τόσο σύγχρονη τέχνη, αλλά και να συμμετέχουν στα ανοιχτά δρώμενα ώστε η Καλαμάτα, πόλη που αγαπάει τον Πολιτισμό, να αναβλύσει στους δρόμους και τις πλατείες της Τέχνη και Πολιτισμό, αυτή τη φορά με αφορμή το  Κουκλοθέατρο!

Υποστήριξη: Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ