Η Εθνική Ομάδα Ανδρών Γκόλμπολ στην Καλαμάτα προσκεκλημένη των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με στόχο την ενημέρωση των μαθητών των σχολείων για το Παραολυμπιακό άθλημα Γκόλμπολ και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στα θέματα των ατόμων με τύφλωση έχουν προσκαλέσει και θα φιλοξενήσουν στην Καλαμάτα την Εθνική Ομάδα Ανδρών Γκόλμπολ. Για όσο διάστημα μείνει η ομάδα στην πόλη μας έχουν προγραμματισθεί κάποιες εκδηλώσεις, ώστε να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος της Καλαμάτας το συγκεκριμένο άθλημα, να μάθει την ιστορία του και την σημασία του και να δει πως παίζεται.

Κομμάτι αυτών των εκδηλώσεων και μάλιστα πολύ σημαντικό θα αποτελέσουν και τέσσερις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Εθνική Ομάδα Ανδρών Γκόλμπολ που θα βρίσκεται στην πόλη μας και την Περιφερειακή Ένωση Νότιας Πελοποννήσου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων να ενημερωθούν για το εν λόγω άθλημα.

 

Πρόγραμμα

Πέμπτη και Παρασκευή 14 και 15 Φεβρουαρίου στο  Κλειστό Γυμναστήριο Εθνικού Σταδίου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, μια  09:00- 10:00 και μια 11:00-12:00.

-Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου στις 18.00 η Εθνική Ομάδα Ανδρών θα δώσει αγώνα στο Δημοτικό Στάδιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Κάθε εκδήλωση θα συνοδεύεται και από αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό και ομιλία του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών Γκόλμπολ

Το Γκόλμπολ (Goalball) είναι ένα ομαδικό άθλημα, σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές. Επινοήθηκε το 1946 από τον Αυστριακό Hanz Lorenzen, και τον Γερμανό Sepp Reindle, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η αποκατάσταση των βετεράνων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Διοικητική αρχή για το άθλημα είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού Τυφλών (IBSA), που είναι υπεύθυνη για δεκαπέντε αθλήματα που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Το άθλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τορόντο. Το πρώτο Πρωτάθλημα Γκόλμπολ διεξήχθη το 1978, ενώ στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μπήκε το 1980, στους Αγώνες του Άρνεμ της Ολλανδίας. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα.

Σύμφωνα με τους κανόνες της IBSA το γκόλμπολ παίζεται σε ένα γήπεδο διαστάσεων 18m x 9m. Η γραμμή των 9 μέτρων αποτελεί και τη γραμμή του γκολ. Η μπάλα ζυγίζει 1,25kg και η περιφέρεια της είναι περίπου 76cm. Στο εσωτερικό της έχει κουδουνάκια ώστε οι αθλητές να αντιλαμβάνονται την κίνησή της.

Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ομάδες των τριών, και προσπαθούν να προωθήσουν τη μπάλα προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας.. Ο αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα των 10 λεπτών. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται με δεμένα μάτια καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, έτσι ώστε οι παίκτες με μειωμένη όραση να αγωνίζονται ισότιμα με τους τυφλούς παίκτες. Σε κάθε παιχνίδι επιτρέπονται μέχρι τρεις αναπληρωματικοί.

Αυτό το παιχνίδι θα έχουν ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι μικροί μας φίλοι όλων των σχολικών βαθμίδων που θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που οργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Υποστήριξη: Έμφασις 91.8 fmLief fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ