Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. στην έρευνα για τη ναζιστική οργάνωση Combat 18

Meγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής για την εξάρθρωση πυρήνα της οργάνωσης «Combat 18» στην Ελλάδα.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν με την  κατηγορορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. σε οχτώ σπίτια σε έξι περιοχές της Αττικής και δύο επαρχιακές πόλεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πενήντα κιλά νιτρική αμμωνία

βόμβες μολότοφ

πλήθος κροτίδων

βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου

σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού)

ψηφιακά πειστήρια

μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες

αντιασφυξιογόνος μάσκα

ρόπαλα και σιδερογροθιές

κυνηγετικά όπλα

φιαλίδια βουτανίου

μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις κατ’ οίκον έρευνες στο νομό Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας δικηγόρος περίπου 30 χρόνων κι ένας 23χρονος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν κροτίδες, εμπρηστικές ύλες και μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ένας ομογενής μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ποια είναι η ναζιστική οργάνωση «Combat 18»

Πρόκειται για μία νεοναζιστική οργάνωση η οποία έχει εμπνευστεί το όνομά της από τον Αδόλφο Χίτλερ, καθώς ο αριθμός «18» αντιστοιχεί στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή Adolf Hitler. Mάλιστα, σύμβολό τους έχουν την νεκροκεφαλή που παραπέμπει σε αυτήν των SS.

H «Combat 18 Hellas» φέρεται να έχει εμπνευστεί τη φυσιογνωμία της από τη βρετανική νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18», η οποία είχε έντονη δράση στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του ’90 και όχι μόνο, με τους αντιπάλους της να θεωρούνται μετανάστες, αριστεροί και μειονότητες. Στην Ελλάδα έχει αναλάβει την ευθύνη πλήθους επιθέσεων, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ιδιαίτερα βίαιες. Σε πολλές από τις δράσεις τους έχουν συνεργαστεί με τους Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές, (σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για παρακλάδι τους) οι οποίοι εξυμνούν τον πρώην χρυσαυγίτη καταδικασθέντα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή, γνωστό ως «Περίανδρο» (κατά κόσμον Αντώνιο Ανδρουτσόπουλο). Σε συνέντευξή τους, μάλιστα, στον Ελεύθερο Τύπο, οι Μαίανδροι Εθνισιστές είχαν πει ότι η Combat 18 είναι κάτι παραπάνω από αδελφή οργάνωση, είναι «αίμα από το αίμα».

Μερικές από τις επιθέσεις

Φεβρουάριος 2015

Σε μία άκρως προκλητική επίθεση, οι Combat 18 είχαν βεβηλώσει το μνημείο του Παύλου Φύσσα. Επίσης είχαν ανάλαβει και την ευθύνη για την επίθεση στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό

Μάιος 2015

Λίγους μήνες μετά, η οργάνωση κάνει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο «Αγρός» στο Ίλιον και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου.

Οκτώβριος 2015

Οι Combat 18 είχαν πραγματοποιήσει και τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια, με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών να ζητάει σε ανακοίνωσή της «από τις αρμόδιες Αρχές, να ανακαλύψει και να δικάσει τους υπεύθυνους [οι οποίοι] διαθέτουν και οργανωμένο ιστότοπο και όνομα, αποκαλύπτονται οι ίδιοι με προκλητικές ενέργειες και φράσεις γεμάτες μίσος και ρατσισμό». Έπρεπε να περάσουν δυόμιση χρόνια για να συμβεί αυτό.

Ιούνιος 2015

Τον Ιούνιο του 2015 οι C18 έβαλαν φωτιά στο στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα, το οποίο είχε στο παρελθόν δεχτεί επίθεση και από τη Χρυσή Αυγή. Στην ανάληψη της ευθύνης της συγκεκριμένης επίθεσης των C18, σημείωναν ότι έγινε σε συνεργασία με τους Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές.

Αύγουστος 2016

Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίθεση στον αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο «Αντίβαρο» στο Μενίδι, με τους «Combat 18 Hellas» να αναλαμβάνει κι εκεί την ευθύνη

Μάρτιος 2017

Η οργάνωση μαζί με τους Αυτόνομους Μαίανδρους Εθνικιστές εξαπολύει πογκρόμ στο Μενίδι με αφορμή τον άδικο χαμό του 11χρονου μαθητή Μάριου.

Την ανάληψη ευθύνης επιθέσεων και στα στέκια Δίστομο και Στρούγγα έχει αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση.

 

 

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ