Σοφοκλέους “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” από το ΜΕΘ | Από 4 έως 7 Ιουλίου στο Κάστρο Καλαμάτας #radiopolitismos
Mε ένα έργο σταθμό κλείνει το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο μια άκρως επιτυχημένη πορεία. Πρόκειται για την εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», η οποία θα ανέβει από το ΜΕΘ από τις 4 εως τις 7 Ιουλίου στο Κάστρο Καλαμάτας.
Ο πρόεδρος του ΜΕΘ, Γιώργος Παντελόπουλος δηλώνει για την παράσταση:
“Με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη συνεχίζονται οι πρόβες και οι γενικότερες προετοιμασίες για το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού. Την Τετάρτη 4 Ιουλίου, σε λιγότερο από ένα μήνα δηλαδή, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας θα παρουσιάσουμε την εμβληματική “Αντιγόνη” του Σοφοκλή. Εδώ και πολύ καιρό με δέος δουλεύουμε πάνω στο σπουδαιότερο ίσως κείμενο του παγκόσμιου θεάτρου προσπαθώντας να δώσουμε τη δική μας οπτική στο έργο. Εργαζόμαστε πάνω στην εντελώς νέα μετάφραση του Κώστα Πολιτόπουλου, με πρωτότυπη μουσική γραμμένη ειδικά για την παράστασή μας από τον Γιάννη Αντιβάση, με ολοκληρωτικά καινούρια κοστούμια ραμμένα μόνο για το έργο αυτό. Μια παραγωγή με πραγματικά πολλές απαιτήσεις”.
Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην αρχαία Θήβα. Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα αρσενικά παιδιά του Οιδίποδα , Ετεοκλή και Πολυνείκη λήγει με τον ταυτόχρονο θάνατο και των δύο, αφού σκοτώνονται ο ένας από το χέρι του άλλου. Βασιλιάς λοιπόν γίνεται ο θείος των παιδιών, αδερφός της μητέρας τους, Κρέοντας, ο οποίος αποφασίζει ο μεν Ετεοκλής να ταφεί σαν ήρωας και υπερασπιστής της πόλης, ενώ ο Πολυνείκης να μείνει άταφος έξω από την πόλη να τον φάνε τα όρνια, επειδή πρόδωσε την πόλη του.
Η μια από τις αδερφές των δύο νεκρών , η Αντιγόνη, αποφασίζει να παραβεί την εντολή του θείου της και βασιλιά Κρέοντα και τις ενστάσεις της αδερφής της Ισμήνης και να θάψει τον Πολυνείκη. Συλλαμβάνεται όμως επ’ αυτοφόρω και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο.
Στο πέμπτο επεισόδιο ο μάντης Τειρεσίας προειδοποιεί τον Κρέοντα ότι οι θεοί είναι οργισμένοι για την ασέβεια απέναντι στον νεκρό και δεν αποδέχονται τις θυσίες. Ο Κρέων τον κατηγορεί για χρηματισμό και του φέρεται με ασέβεια, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει, όμως ο Τειρεσίας φεύγοντας κάνει προφητείες εναντίον του Κρέοντα, ο οποίος εύκολα πλέον πείθεται από τον Χορό να αλλάξει στάση και να αναιρέσει και τις δύο εντολές του. Στο πέμπτο στάσιμο ο Χορός κάνει αγωνιώδη επίκληση στον Βάκχο να συνδράμει για το καλό της πόλης.
Στη συνέχεια φθάνει ένας αγγελιοφόρος που ανακοινώνει, πρώτα στον Χορό και έπειτα και με λεπτομέρειες στην Ευρυδίκη, σύζυγο του Κρέοντα, ότι ο Αίμωνας αυτοκτόνησε. Εξιστορεί ότι χωρίς να γνωρίζει ο Αίμωνας πως ο Κρέοντας είχε ανακαλέσει τις διαταγές του, πήγε στον τάφο / φυλακή της Αντιγόνης και τη βρήκε απαγχονισμένη. Όταν έφτασε εκεί ο Κρέοντας για να την αποφυλακίσει, έχοντας καθυστερήσει θάβοντας πρώτα τον νεκρό, ο Αίμονας του επιτέθηκε, αστόχησε και απελπισμένος αυτοκτόνησε.
Η Ευρυδίκη φεύγει σιωπηλή και ακολούθως εμφανίζεται ο Κρέοντας κρατώντας τον νεκρό του γιο, θρηνώντας. Πάνω στον θρήνο του εμφανίζεται ο δεύτερος αγγελιοφόρος και του αναγγέλλει τον θάνατο της Ευρυδίκης που μόλις αυτοκτόνησε. Ο Κρέοντας συνθλίβεται εντελώς, παραδέχεται πως η αστοχασιά του έφερε όλο αυτό το κακό και αυτοεξορίζεται. Ο Χορός κλείνει την τραγωδία επαινώντας τη φρόνηση και κατακρίνοντας την αστοχασιά.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Περικλής Αλμπάνης
Σκηνικά – κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίνα Μάλαμα
Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Αγγελόπουλος, Κώστας Αγγελόπουλος
Ηχητικά – φωτισμοί: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος.
Κατασκευή ρούχων: Όλγα Λάκκα
Φωτογράφηση: Λεωνίδας Μακρής
Βοηθός ενδυματολόγου: Έλενα Παναγοπούλου
Υπεύθυνη διαδικτύου: Αγγελική Πασσαρά
Γραμματειακή υποστήριξη: Μύλη Παπαβασιλείου
ΠΑΙΖΟΥΝ
Κρέοντας: Γιώργος Καραμπότσος
Αντιγόνη: Χρυσούλα Σιψά
Ισμήνη: Μαρία Λαζάρου
Αίμωνας: Λεωνίδας Βέλλης
Φύλακας: Τρύφωνας Βίγκος
Άγγελος – Εξάγγελος: Παύλος Κλάδης
Ευρυδίκη: Βίνα Μάλαμα
Τειρεσίας: Ηλίας Παναγιωτόπουλος
Χορός: Βασίλης Στεφανόπουλος, Δημήτρης Ξυδέας, Βίκυ Βορίλα, Λούλα Αναγνωστοπούλου ,Ελένη Γιαννακοπούλου, Μύλη Παπαβασιλείου, Βανέσσα Αδαμοπούλου, Σοφία Δούση, Θεοδώρα Σπυροπούλου, Ελένη Ρόμπογλου, Ολυμπία Βενιζελέα, Νατάσσα Παπαδάκη, Ελένη Δρακουλάκου.
Τραγουδά ζωντανά η Βανέσσα Αδαμοπούλου.
“Αντιγόνη” του Σοφοκλή, ένα έργο σταθμός στο παγκόσμιο θέατρο από το ΜΕΘ.
Από 4 μέχρι και 7 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας.
Μια παράσταση που αξίζει να δείτε!
Υποστήριξη: Έμφασις 91.8 fm – Life fm 88 – Entermessinia – Entermessinia TV
Τρέιλερ παράστασης :
…να και το νέο μας διαφημιστικό! Προπομπός μιας σπουδαίας παραγωγής!!!!
Gepostet von ΜΕΘ – Μεσσηνιακό Θέατρο am Dienstag, 26. Juni 2018