Eπίτιμος Δημότης Τριφυλίας ο Μεσσήνης Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: Εθνική ενότητα απαιτούν τα μεγάλα θέματα της Ελλάδας

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ της εθνικής ενότητας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των δύσκολων καιρών που διέρχεται η Ελλάδα, μετέφερε στο πανελλήνιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Τριφυλίας, που έγινε του Αγίου Πνεύματος στην Κυπαρισσία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Κυπαρισσία, με επίκεντρο του εορτασμού τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Πάνω Πόλη.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας έγινε με την πρέπουσα επισημότητα παρουσία αγημάτων του Στρατού, η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ιερό ναό, όπου έγινε δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε τη δοξολογία και ακολούθησε τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας, ενώ αργότερα επισκέφθηκε το Δημαρχείο Κυπαρισσίας. Αμέσως μετά ακολούθησε η τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Τριφυλίας στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος».

Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ

Τον πρόεδρο προσφώνησε υποδεχόμενος στην αίθουσα ο δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας μέσα σε συγκινητικά όμορφη ατμόσφαιρα. Ο δήμαρχος Τριφυλίας στην προσφώνησή του ανέφερε:

«Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στην Κυπαρισσία και είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας για όλη την Τριφυλία. Υποδεχόμαστε τον ανώτατο άρχοντα της ελληνικής πολιτείας την ημέρα της λαμπρής εορτής της χριστιανοσύνης, της Πεντηκοστής. Η πολιτεία και η Εκκλησία στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας ήταν πάντα συνοδοιπόροι στη σωτηρία του γένους των Ελλήνων. Για το λόγο αυτό η παρουσία σας στον τόπο μας ως σύμβολο ομοψυχίας και ενότητας του έθνους έχει ιδιαίτερη σημασία. Συμπαραστάτης στο σύγχρονο και δίκαιο αγώνα του ελληνικού λαού υπέρ του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πηγή πνευματικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αποφασιστικού λόγου, υπευθυνότητας, σύνεσης, εξαιρετικού ήθους και προσφοράς, με βαθιά γνώση των πολιτικών και εθνικών θεμάτων, με όλες τις αρετές που σας κοσμούν και υπηρετείτε το κορυφαίο πολιτειακό λειτούργημα, σηματοδοτείτε το αδούλωτο πνεύμα της Ελλάδος. Μας εμπνέετε δύναμη και αποφασιστικότητα για να διατηρούμε ακλόνητο και υψηλό φρόνημα, να κρατάμε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας.

Ο Δήμος Τριφυλίας ως ένδειξη αναγνώρισης, τιμής και ευγνωμοσύνης για την πολύχρονη παρουσία σας και την πολύτιμη συμβολή σας στον πνευματικό και πολιτικό βίο της χώρας, καθώς και την ενωτική σας παρουσία στα δρώμενα του ελληνικού έθνους, σας ανακηρύσσει επίτιμο δημότη Τριφυλίας».

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Γιάννης Καλκαβούρας ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη Τριφυλίας.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παιδικές μνήμες καθώς η Κυπαρισσία αποτελούν προορισμό εκδρομών με τον σιδηρόδρομο με μνεία μάλιστα στον ιστορικό σταθμό του ΟΣΕ, αλλά και την ιστορική αναφορά στην μυθική πόλη του Ομήρου και το όνομά της νεώτερης πόλης. Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής ενότητας που απαιτούν οι καιροί μας.

Ο κ. Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του έκανε λόγο για τη διπλή ιδιαιτερότητα της τιμής που του γίνεται και σημείωσε:

«Είναι μια μεγάλη τιμή που μου γίνεται εδώ στην Κυπαρισσία, αυτή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά έχει και μεγάλη σημασία γιατί ετούτος ο τόπος μού θυμίζει πολλά». Αναπόλησε τα παιδικά του χρόνια λέγοντας ότι η Κυπαρισσία ήταν η αγαπημένη του εκδρομή με τον πατέρα του, ερχόμενος με το τρένο από την Καλαμάτα και βλέποντας τον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν σαν να μην έχει περάσει μια μέρα. «Γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας, αυτές είναι η κληρονομιά μας» τόνισε. Αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του τόπου και την ονομασία της Κυπαρισσίας, ενώ μιλώντας για τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης τόνισε: «Οι συμβολισμοί της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος έχουν για εμάς τους Ελληνες, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μιαν πραγματικώς εμβληματική σημασία. Και τούτο διότι μας διδάσκουν την αξία της ενότητας ως αναντικατάστατου εφοδίου κατά την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής. Η ενότητα είναι το κυριότερο όπλο μας στο δρόμο της δημιουργίας, αυτή η ενότητα θα έπρεπε να είναι ένα όπλο στα χέρια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Οσες φορές υπήρξαμε ενωμένοι πετύχαμε πολλά, τα μεγάλα και σημαντικά τα πετύχαμε ενωμένοι και όσες φορές επικράτησε ο διχασμός το πληρώσαμε ακριβά, ακόμη και με κομμάτι του εθνικού μας κορμού». Στάθηκε επίσης στην ανάγκη ενότητας για τα μεγάλα εθνικά θέματα λέγοντας: «Με αρραγή ενότητα στα μεγάλα και σημαντικά πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα, πρέπει να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα, κανείς δεν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορές στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Στις πραγματικές δημοκρατίες οι διαφορές όχι μόνο είναι θεμιτές, είναι επιβεβλημένες, γιατί η τελική απόφαση αναδεικνύεται μέσα από τη σύνθεση. Ομως στα μεγάλα και σημαντικά, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, η ενότητα είναι απαραίτητη. Αυτή την ενότητα πρέπει ετούτες τις κρίσιμες ώρες να την μεταλαμπαδεύσουμε και στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια». Και κλείνοντας υπογράμμισε πως οι εφιάλτες για την Ευρώπη δεν έχουν τελειώσει: «Οι εφιάλτες δεν έχουν τελειώσει, τα μορφώματα του ναζισμού και του φασισμού δυστυχώς αναπτύσσονται ξανά και υπονομεύουν την Ευρώπη επιδιώκοντας τη διάλυσή της. Το μεγάλο μας όπλο των λαών της Ευρώπης, όσων πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα είναι η ενότητά μας, η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, τον άνθρωπο ως πνεύμα».

Αμέσως μετά ακολούθησε η επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο  Τριφυλίας και ακολούθως επίσημο γεύμα στο παραλιακό κέντρο «Αμμος».

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Νωρίτερα στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε εκθέματα τοπικής παραδοσιακής φορεσιάς που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τη φιλόλογο Κατερίνα Δρούλια. Ο δήμαρχος προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο τα πρώτα ΦΕΚ σύστασης της Κυπαρισσίας μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό, με την πρώτη σφραγίδα του Δήμου Κυπαρισσίας το 1861, καθώς και καλάθι τοπικών προϊόντων, λεύκωμα της Ακαδημίας για την ελιά, ένα βιβλίο για τον Κυπαρίσσιο ζωγράφο Βελισάριο Κορνέσιο και τουριστικό οδηγό της Τριφυλίας.

ΠΡΟΠΟΣΕΙΣ

Κατά το επίσημο γεύμα στην πρόποσή του εκ μέρους όλων των Τριφυλίων ο δήμαρχος Παν. Κατσίβελας ευχήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας υγεία και δύναμη ψυχής για το καλό και την ευημερία της πατρίδας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή και μίλησε για την όμορφη θέα μπροστά του τονίζοντας:

«Αυτή είναι η πατρίδα μου, αυτή ήταν και θα παραμείνει πάντοτε, αυτή θα υπερασπιστούμε όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στους προγόνους μας, το οφείλουμε στους εταίρους μας, στον πολιτισμό μας, στον δυτικό πολιτισμό. Δεν είμαστε αλαζόνες, πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι,  η Ελλάδα σήμερα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή, η μόνη σταθερή δημοκρατική δύναμη η οποία υπερασπίζεται τον πολιτισμό μας και τον άνθρωπο. Η αποστολή μας ως Ελλήνων υπερβαίνει κατά πολύ τον τόπο μας, αυτός ο τόπος είναι ένα σύμβολο και πρέπει να τον υπερασπιστούμε και για αυτό».

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ