“Ωρα μηδέν» για τους αγρότες! – Μέτρια φέτος η παραγωγή αγκινάρας, με Ιταλούς και Ισπανούς να κερδίζουν την παρτίδα…

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ

Τουρισμός και πρωτογενής τομέας, μπορεί να είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα για την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία ειδικότερα, όμως αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν, είναι πολλά, καθώς η οργανωμένη υποτίθεται πολιτεία, δεν μεριμνά για τα αυτονόητα.

Ειδικά όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ άσχημη, καθώς φεύγουν σε πολύ χαμηλές τιμές από τον παραγωγό και καταλήγουν να πωλούνται πανάκριβα στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει με το ελαιόλαδο. Στην ίδια και χειρότερη ακόμη μοίρα, πολλά προϊόντα, όπως η άγρια αγκινάρα της Μεσσηνίας, για την προώθηση της οποίας, οι ενέργειες επικεντρώνονται στους ίδιους της παραγώγους, με το προϊόν, να μην επιδοτείται καν. Η παραγωγή, που  ολοκληρώθηκε με τη συγκομιδή του προϊόντος στη Μεσσηνία, ήταν μέτρια φέτος, όπως δήλωσε στη «Φ» ο διευθυντής παραγωγής της «ΑΓΡΟ.ΜΕΣΣ» και παραγωγός, Σαράντος Κορωνιός.

korwnios

«Η παραγωγή της αγκινάρας ήταν μέτρια φέτος, αφού παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε παγετούς, είχαμε πολλές βροχές με αποτέλεσμα να «στρεσαριστεί» πάρα πολύ το φυτό», δήλωσε ο κ. Κορωνιός, επισημαίνοντας πως στη συνέχεια, με τη βελτίωση του καιρού, τα δεδομένα αυτά, άλλαξαν. «Οι Νοτιάδες, ευνόησαν το φυτό κι έτσι απέδωσε παρά πολύ καλή ποιότητα και ποσότητα, αν και τώρα στα τέλη της σαιζόν, το Μάιο, δεν είχαμε βροχές κι έτσι λογω ανομβρίας, τα φυτά δεν μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερες ποσότητες», εξήγησε ο υπεύθυνος της ΑΓΡΟΜΕΣΣ που στάθηκε και στα της ζήτησης του προϊόντος το οποίο αρχίζουν να επιλέγουν όλο και περισσότεροι.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ…  ΓΚΟΥΡΜΕ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!

«Η ζήτηση, είναι κάτι που εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, αλλά φέτος, ήταν ικανοποιητική, αφού συντέλεσαν και τα social media, μαζί με κάποιες εκπομπές στην τηλεόραση, που το χρησιμοποίησαν ως βασικό προϊόν επειδή ήταν στον κατάλληλο χρόνο», επεσήμανε ο Σαράντος Κορωνιός, τονίζοντας ότι φέτος, υπήρξε μια διαφορετική… αντιμετώπιση. «Είδαμε και νέους ανθρώπους, που παλιά δεν το προτιμούσαν, να δίνουν ψήφος εμπιστοσύνης στο προϊόν, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε προϊόν σύγχρονης μαγειρικής, αφού είναι γκουρμέ», τόνισε ο κ. Κορωνιός, επισημαίνοντας πως η άγρια αγκινάρα, παράγεται κατά κύριο λόγο στη νότια Μεσσηνία και καυτηριάζοντας το γεγονός πως δεν υπάρχει η ανάλογη μέριμνα από την πολιτεία, τόσο για την τιμή, όσο κυρίως για την υποστήριξη της παραγωγής και την προώθηση.

«ΑΠΩΝ» ΤΟ  ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ  ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ…ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«Δεν υπάρχει συλλογική προσπάθεια, εμείς έχουμε συσκευαστήριο, το οποίο εδώ και 10 χρόνια, διαθέτει το προϊόν σε μόνιμες αγορές με συμβολαιακή πράξη ή συνεργασίες, με την τιμή, να κυμαίνονται ανάλογα με την ποσότητα και τη ζήτηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει βοήθεια, αφού το προϊόν δεν επιδοτείται καν», δήλωσε ο Σαράντος Κορωνιός, τονίζοντας πως οι φορείς , δε συμβάλλουν στην αγροτική οικονομία, στηρίζοντας τους παραγωγούς και την αγορά! «Εδώ, σ’ αυτόν τον κάμπο, υπάρχει ένα δίκτυο με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν μόνο με πολιτική βούληση», ανέφερε ο διευθυντής Παραγωγής της «ΑΓΡΟ.ΜΕΣΣ» και παραγωγός, Σαράντος Κορωνιός, δίνοντας καταληκτικά, το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, αναφορικά με το προϊόν της αγκινάρας, το οποίο δεν ακολουθείται από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, που στην πραγματικότητα, είναι αφημένα στο… έλεός τους.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ