Μια φορά κι έναν καιρό ο άνθρωπος είχε πολύ στενή σχέση με τη φύση, γνώριζε καλά τα φυτά, τις ρίζες και τους σπόρους, όπως και τις ιδιότητές τους, και μπορούσε να φτιάξει, να καλλιεργήσει ή να συλλέξει οτιδήποτε χρειαζόταν προκειμένου να είναι υγιής. Η σπάνια αυτή γνώση χάθηκε μέσα στα χρόνια, για να γίνει ξανά στις μέρες μας κάτι μεταξύ επιτακτικής ανάγκης και μόδας, που μας έφερε ευτυχώς ειδικά καταστήματα στα οποία μπορούμε να προμηθευόμαστε κυριολεκτικά τα πάντα!

Είναι ένας ατυχής συνδυασμός διατροφής, γονιδίων, άγχους και του σύγχρονου τρόπου ζωής που δημιουργεί όλο και περισσότερες διατροφικές παθήσεις και προβλήματα μεταβολισμού. Πριν μερικά χρόνια σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι είναι η κοιλιοκάκη, αλλά σήμερα σχεδόν όλοι την έχουμε μάθει εξαιτίας κάποιου γνωστού ή φίλου που έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Αντίστοιχα, ανάμεσά μας κυκλοφορεί και η κολίτιδα, η δυσανεξία στη λακτόζη και διάφορες άλλες παθήσεις που μπορεί να μη θεραπεύονται αποκλειστικά με τη διατροφή, αλλά κατευνάζονται, εξασθενούν και βρίσκονται σε καταστολή στα πλαίσια μιας υγιούς διατροφής. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια βόλτα στα μαγαζιά με βιολογικά είδη, στα εναλλακτικά παντοπωλεία και τα εναλλακτικά μπακάλικα, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε ή να εμπλουτίσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο, και αν υπάρχουν υποκατάστατα για τις ένοχες απολαύσεις μας…

Άλευρα και δημητριακά
Παρόλο που η πρωτοκαθεδρία του απλού λευκού ψωμιού από σταρένιο αλεύρι δύσκολα θα απειληθεί, υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές ακόμα και στον πιο μικρό συνοικιακό φούρνο. Η τάση που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και έβαλε στην αγορά ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως, συνεχίστηκε με πολύσπορο και μίγματα αλεύρων και καρπών, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που λόγω της κοιλιοκάκης ή δυσανεξίας στη γλουτένη έψαξαν για άλλες, πιο φιλικές στον οργανισμό λύσεις.

Καλαμποκάλευρο
Ποιος να το φανταζόταν ότι το καλαμποκόψωμο που έσωσε κόσμο και κοσμάκη στην Κατοχή, και που ίσως εξαιτίας της παρουσίας του σε εκείνη την περίοδο σταδιακά παραγκωνίστηκε από τον κόσμο, σήμερα θα ξαναζούσε τόσο μεγάλες στιγμές… Η γνωστή μας κίτρινη, αφράτη μπομπότα φτιαγμένη από αλεύρι καλαμποκιού είναι ιδανική για κατανάλωση από όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Αλεύρι ζέας
Πολύς ντόρος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το αλεύρι ζέας. Αποτελεί μια εναλλακτική του σιταριού χωρίς γλουτένη και μπορείτε να κάνετε ψωμί, αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά. Τα άρθρα στο διαδίκτυο συνοδεύονται και από μια θεωρία συνωμοσίας για την οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ισχύει.

Αλεύρι ντίνκελ
Το αλεύρι ντίνκελ (σπελτ για τους Γερμανούς) είναι αλεύρι που παρασκευάζεται από σιτάρι ντίνκελ, μακρινό πρόγονο του σιταριού, που πρωτοκαλλιεργήθηκε-σύμφωνα με ευρήματα- στην Περσία. Η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στην Ευρώπη ενώ στη συνέχεια σταδιακά μειώθηκε και περιορίστηκε στις περιοχές της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Έχει περισσότερη πρωτεΐνη κατά 10-25% από το σιτάρι και περιέχει γλουτένη διαφορετικής μορφής, κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β1 και Β2 ενώ οι υδατάνθρακες που περιέχει δρουν ως αντιπηκτικά του αίματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χαρουπάλευρο
Εξαιρετική εναλλακτική χωρίς γλουτένη είναι το γνωστό μας χαρουπάλευρο. Όλο και περισσότερα καταστήματα το φέρνουν στα ράφια τους. Μπορείτε να φτιάξετε χορταστικό ψωμί με πλούσια γεύσηαλλά και απλά, υγιεινά κέικ στα οποία θα χαρίσει γεύση σοκολάτα.

Διαβάστε περισσότερα στο Olivemagazine.gr