Θαλασσινά θα μαγειρέψει σήμερα στην Κεντρική Αγορά ο Ηλίας Μαμαλάκης

SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕΦ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ… – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ WWF ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ

mamalakhs-2

 ΜΕ ΤΡΟΠΟ ξεχωριστό και ιδιαίτερα… γευστικό, θα ηχήσει σήμερα το πρωί από την Καλαμάτα, το καμπανάκι του κινδύνου για την υπεραλιεία, η οποία αποτελεί μείζον ζήτημα σε όλο τον πλανήτη και φυσικά, στη χώρα μας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Έτσι, στις 11 το πρωί, στην κεντρική αγορά της Καλαμάτας, ο γνωστός και αγαπημένος σεφ και γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης, συνοδοιπόρος του WWF Ελλάδος και πρεσβευτής του, στην εκστρατεία Fish Forward, θα μαγειρέψει θαλασσινά, που θα προσφερθούν δωρεάν στο κοινό, από την Τασούλα Φοίφα και θα δώσει πολύτιμες συμβουλές για την επιλογή ψαρικών. «Ο πλανήτης έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία σε μας αυτή τη στιγμή, δεν είναι ορατά, αλλά πιθανόν, να τα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας», ανέφερε ο γνωστός σεφ, ο οποίος θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, σε συνεργασία με την WWF Ελλάδος, στο ύψος των βιολογικών προϊόντων στην κεντρική αγορά . «Είναι τα σκουπίδια, η ρύπανση από τα πλαστικά, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η εξαφάνιση ζώων και θαλασσινών», επεσήμανε ο Ηλίας Μαμαλάκης, που αναφέρθηκε στο τρίπτυχο που πρέπει να τηρείται απ’ όλους μας.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΨΑΡΙΚΩΝ

«Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία, που δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει εφαρμόσιμη και να… αστυνομευτεί, γι’ αυτό, η WWF, προσπαθεί με έμμεσο τρόπο, να ενημερώσει τον κόσμο για το πώς θα διαλέγει σωστά το ψάρι, ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορούν τα παιδιά μας να μην τα βλέπουν μόνο σε φωτογραφία», δήλωσε ο γνωστός σεφ, εξηγώντας πως οι θάλασσες του πλανήτη, είναι χωρισμένες σε… οικόπεδα και πρέπει να ξέρουμε από πού έχει ψαρευτεί το ψάρι που αγοράζουμε, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. «Πρέπει επίσης να ξέρουμε με ποιο εργαλείο ψαρεύτηκε το ψάρι που επιλέγουμε, αφού αν έχουμε για παράδειγμα ανεμότρατα, η οποία «σέρνει» το βυθό, καταστρέφει όλη την πιθανή τροφή που χρειάζεται το ψάρι για να ζήσει και φυσικά, μετράμε πάντα το μέγεθος του ψαριού, αφού δείχνει την ενηλικίωσή του. Όταν έχει ενηλικιωθεί, σημαίνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον ένα κύκλο αναπαραγωγής, άρα έχει αφήσει μερικά εκατοντάδες χιλιάδες αυγά στη θάλασσα», εξήγησε ο κ. Μαμαλάκης, τονίζοντας πως η WWF έχει εντάξει πολλά ψαράδικα, αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε αυτήν τη δράση, ενημερώνοντας και τους νέους, κάτι που θα συμβεί σήμερα και στην Καλαμάτα, καλώντας όλους αν συμμετάσχουν και φυσικά, να επιλέγουν το ψαράδικο της γειτονιάς τοςυ για φρέσκο ψάρι

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ

School of Bigeye trevally; Fiji

Στην πραγματικά οριακή κατάσταση που επικρατεί σε πολλές θάλασσες, αναφέρθηκε η υπεύθυνη εκστρατείας Fish Forward της WWF Φένια Νικολάου, τονίζοντας πως το πρόβλημα, είναι πραγματικά πάρα πολύ σοβαρό. «Μέρα με την ημέρα, αδειάζουν λόγω της υπεραλίευσης, η οποία έχει μια πολύ απλή λύση, την υπεύθυνη προμήθεια ψαρικών. Με την επίσκεψή μας, θέλουμε να ευαισθητοποιήσαμε τους αυριανούς σεφ αλλά και τους καταναλωτές, για το πώς μέσα από τις επιλογές τους, μπορεί να βοηθήσουν στην διάσωση των θαλασσών μας. Η λύση είναι πάρα πολύ απλή, επιλέγουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα και γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει το WWF fish guide  up, έναν οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, ο οποίος βρίσκεται online και ως δωρεάν εφαρμογή για κινητά, βοηθώντας μας να επιλέξουμε υπεύθυνα, τα ψαρικά μας, είτε εγχώρια είτε εισαγόμενα», δήλωσε η κα Νικολάου, με τον υδροβιολόγο και συνεργάτης αλιείας WWF Ελλάδας, Μιχάλη Μαργαρίτη, να επισημαίνει πως η υπεραλίευση δεν επιτρέπει στους οργανισμούς της θάλασσας να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα το απόθεμα, να παραμένει σε σταθερό σημείο ή να κινδυνεύει… «Το 90% των αποθεμάτων σε όλον τον κόσμο απειλείται και στη Μεσόγειο, το 93% των αξιολογημένων αποθεμάτων, είναι υπεραλιευμένο», επεσήμανε προκαλώντας αίσθηση και προβληματισμό, ο υδροβιολόγος, με τον διοργανωτή και γνωστό Καλαματιανό σεφ Παναγιώτη Παπανικολόπουλο, εκ μέρους του Σχολειού Τουρισμού να επισημαίνει πως αυτός, είναι ο ιδανικός τόπος για ευαισθητοποίηση του κόσμου, ευχαριστώντας τους υπευθύνους της κεντρικής αγοράς και τον πρόεδρό της με τη σειρά του, Γιάννη Μπάκα, να δηλώνει τη στήριξη και την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα λήξει μετά τη 1 το μεσημέρι.

mamalakhs-4

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ