
Φοιτητικό συνέδριο νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στην Καλαμάτα!
ΣΤΟ Β΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές» που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, στην Καλαμάτα, παρέστη ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Π. Νίκας ανέφερε ότι στον 20ό αιώνα μπήκαμε ως Έλληνες ταπεινωμένοι από την εξευτελιστική ήττα του 1897, την οποία προκάλεσαν οι «ζητωπόλεμοι», που είχαν επικεφαλής τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Σπυρίδωνα Λάμπρο, κάτι το οποίο δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει ο λαϊκισμός, σε τι καταστροφικά αποτελέσματα.
Ως προς τα γεγονότα, απολύτως σημαντικά – έστω και αν δε διδάσκονται στα σχολεία με τον τρόπο που πρέπει – είναι ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μικρασιατική Καταστροφή, οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι.
Ως έθνος, είχαμε επιτυχία όπου κυριαρχούσε ο πατριωτισμός και η λογική. Οι ήττες και οι καταστροφές ήταν αποτελέσματα του λαϊκισμού, της προπαγάνδας και της αδιαφορίας για το διεθνές περιβάλλον. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Βενιζέλος, που όταν ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση, προσκεκλημένος του Στρατιωτικού Συνδέσμου, επέβαλε την Αναθεωρητική Βουλή και όχι τη Συντακτική, την οποία ζητούσε ο λαός εναντιούμενος στη Βασιλεία, διότι αυτό απαιτούσε το εθνικό συμφέρον.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι από τα πιο αρνητικά γεγονότα είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος, του οποίου ο απόηχος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φθάνει μέχρι σήμερα. Σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας, όπως η Δικτατορία, πρέπει να ενταχθούν στον Εμφύλιο και στο μακροπρόθεσμο διχασμό που αυτός δημιούργησε.
Ως προς τις προσδοκίες, ο Δήμαρχος τόνισε πως η χώρα μας δεν έχει μέλλον αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και αν δε γίνουμε ένα κανονικό κράτος, κάτι που δεν κατορθώσαμε να κάνουμε έστω κι αν πέρασαν 200 χρόνια από την Απελευθέρωση. Ένα κράτος, όπου δε θα κυριαρχούν ο λαϊκισμός, οι δημόσιες σχέσεις, η αυτοπροβολή και το ατομικό συμφέρον, αλλά η αίσθηση του καθήκοντος και η πατριωτική συμπεριφορά.
Τέλος, σημείωσε πως η χώρα μας δεν έχει σχεδόν κανένα θεσμό που να λειτουργεί σωστά. Ως παράδειγμα, σε θέματα εκπαίδευσης είμαστε οι τελευταίοι στο επίπεδο της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.
Ο δήμαρχος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο έχει τίτλο: «Κρίσεις, πόλεμοι, πτωχεύσεις και προσδοκίες στο «σύντομο» ελληνικό 20ό αιώνα».
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το Β’ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας, που εκπροσωπήθηκαν στην έναρξη από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη και τον δήμαρχο Π. Νίκα.
Απευθύνεται σε ανθρώπους που μελετούν την ιστορία, σε ακαδημαϊκούς ερευνητές, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε ανθρώπους που διδάσκουν σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης αλλά και σε όσους αγαπούν την ιστορία εν γένει. Πρόκειται για Συνέδριο Προπτυχιακών, Πτυχιούχων αλλά και Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος, που ασχολούνται ενδελεχώς με τα θέματα αυτά. Εισηγητές είναι και διδάκτορες, ΕΔΙΠ και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος με πολυετή εμπειρία. Δεν υπάρχει κόστος παρακολούθησης και είναι ανοικτό για το κοινό.
Μετά το πέρας του Συνεδρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το αυριανό πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:
09:30–10:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ–ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Α΄ Συνεδρία – Προεδρείο Θανάσης Χρήστου
10:00 – 10:30 : Χαιρετισμός και Εναρκτήρια Εισήγηση “Μία προσέγγιση στην κύρια θεματική του Συνεδρίου ” από τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλο
10:30 – 10:40 : Θανάσης Χρήστου “Μία εικονοκλαστική ανάγνωση της ιδεολογίας του «σύντομου» ελληνικού 20ού αιώνα “
10:40 – 10:50 : Ιωάννης – Πρόδρομος Κουμουνδούρος “Η κοινωνική πραγματικότητα στην Καλαμάτα την αυγή του 20ού αιώνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο αρχείο του Πρωτοδικείου Καλαμών.”
10:50 – 11:00 : Ευαγγελία-Σοφία Κορέντζελου “Το Α΄ Γυμνάσιο της Λαμίας (1846-1940), η ίδρυσή του και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στα πνευματικά πράγματα”
11:00 – 11:10 : Ζωή Στασινού “Η βία στον Εθνικό Διχασμό”
11:10 – 11:20 : Έλενα Βυτινάρου “Εθνικός Διχασμός (1915-1917)”
11:20 – 11:30 : Ευγενία Κουρέτα “Η γενοκτονία των Αρμενίων “
Διάλειμμα
12:00 – 12:10 : Απόλλων-Δαμιανός Κικίδης “Τα βάσανα του Ποντιακού Ελληνισμού”
12:10 – 12:20 : Χρήστος Βούρτσας “Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία (1919)”
12:20 – 12:30 : Χριστίνα Φλωράκη “Μικρασιατική Καταστροφή: Η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού”
12:30 – 12:40 : Νίκη–Σοφία Βαμβακά “Ο επίλογος της Μικρασιατικής Καταστροφής: Η δίκη των οκτώ και η εκτέλεση των έξι”
12:40 – 12:50 : Μυρτώ Κασάπη “Οι προσπάθειες του Βενιζέλου για αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου ελληνικού χρέους “
12:50 – 13:00 : Αγγελική Νεκίδου “Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (1876-1936) και οι επιδέξιοι χειρισμοί του στην αγροτική αποκατάσταση των Προσφύγων”
Συζήτηση
Διάλειμμα
Β΄ Συνεδρία – Π. Πετρόπουλος
15:00 – 15:10 : Χριστίνα Καναρά “Ο ρόλος των Ελλήνων Ιατρών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”
15:10 – 15:20 : Πιέρρος Δεμέστιχας “Τεθωρακισμένα οχήματα του Γ΄ Ράιχ -Τακτικές και στρατηγικές στο πεδίο της μάχης”
15:20- 15:30 : Νικόλαος Μελιτσιώτης – Άγγελος Λίβερης “Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1945-1949): Το χρονικό της καταστροφής “
15:30 – 15:40 : Ελένη Σαμαντά “Οι εμφύλιοι πόλεμοι στον 20ό αιώνα”
15:40 – 15:50 : Ασημίνα Ξουλεή “Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γεωργίου Παπανδρέου (1964)”
15:50 – 16:00: Άγγελος Αραγιάννης “Παρουσίαση ιστορικών γεγονότων στην Ελλάδα μέσα από τη λογοτεχνία “
Συζήτηση
16:00–16:30 Θανάσης Χρήστου ”Απολογισμός Συνεδρίου – Ολοκλήρωση εργασιών”
Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου
- Καθηγητής Α. Κατσής – Πρύτανης
- Καθηγητής Αλ. Γ. Κ. Σαββίδης – Κοσμήτορας
- Καθηγητής Ν. Ζαχαριάς – Πρόεδρος ΤΙΑΔΠΑ
- Καθηγητής Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος – Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας
- Αν. Καθηγητής Θ. Χρήστου
- Αν. Καθηγήτρια Ε. Γιαννούλη
- Ι. – Σ. Κοτσώρη ΕΔΙΠ
Γραμματεία του Συνεδρίου
- Ε. Ντόλου
- Σ. Γιαννοπούλου
- Β. Βαλαβέρη
- Ά. Σκρεπέτη
Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
(Φοιτητές του ΤΙΑΔΠΑ, του Τμήματος Φιλολογίας και του ΠΜΣ ”Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές”)
- ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
- ΑΝΤΥΠΑ ΒΕΡΟΝΙΚΑ
- ΑΤΤΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
- ΑΥΓΟΥΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
- ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ ΟΛΓΑ
- ΒΑΛΑΒΕΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
- ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ- ΙΩΑΝΝΑ
- ΒΕΛΙΡΑΪ ΦΩΤΕΙΝΗ
- ΓΑΒΡΙΛΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ-ΜΑΡΙΑ
- ΓΑΤΣΑ ΕΛΕΝΗ
- ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
- ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΓΩΝΑ
- ΓΙΑΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
- ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
- ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
- ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
- ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
- ΜΑΝΔΕΛΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
- ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
- ΠΑΠΑΜΙΚΡΟΥΛΕΑ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
- ΠΟΛΥΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
- ΣΚΡΕΠΕΤΗ ΑΡΤΕΜΙΣ
- ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
- ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ
- ΦΑΣΙΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
- ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ