Τι αλλάζει για την αναδοχή ή υιοθεσία παιδιού

Σειρά παρεμβάσεων προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά την ψήφιση του Νόμου για την Υιοθεσία και την Αναδοχή, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η κ. Θεανώ Φωτίου τόνισε, ότι πλέον δεν θα δίνεται κανένα παιδί για υιοθεσία ή αναδοχή, χωρίς προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο. Όλα τα παιδιά θα ξέρουν τη «ρίζα» τους, αλλά και οι υποψήφιοι γονείς θα περνούν από εξαντλητικό ενιαίο έλεγχο καταλληλότητας, με μαθήματα παιδαγωγικής και συζήτηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία που θα διαρκεί από 8 έως 12 μήνες.

Η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε, ότι γίνεται προετοιμασία από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης για αλλαγή του Αστικού Κώδικα, του Οικογενειακού Δικαίου και του θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου, ένας Νόμος-Πλαίσιο για όλα τα ιδρύματα της χώρας και δημόσιος διάλογος για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης πριν το τέλος του χρόνου.

Είπε ακόμη, ότι «για πρώτη φορά εισάγουμε τον θεσμό της “επαγγελματικής” αναδοχής», διευκρινίζοντας ότι «αυτό σημαίνει, ότι δεν επιλέγουν το παιδί, αλλά το παίρνουν, αφού τους υποδεικνύεται από το ίδρυμα και λαμβάνουν οικονομική στήριξη». Τόνισε δε, ότι «το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα, ώστε ανάπηρα παιδιά ή παιδιά που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια, να δίνονται κατευθείαν σε μια αγκαλιά».

 

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ