Πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα: Ερευνα, Καταγραφή και Ανάδειξη Υδρόμυλων Νότιας Μεσσηνίας

ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ Μουσείο Πολιτισμού Νότιας Μεσσηνίας (http://kato-minagia.blogspot.gr/) επιδιώκει την έρευνα, την μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάει ένα νέο κύκλο για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, μέσα από το πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: “Έρευνα, Καταγραφή και Ανάδειξη Υδρόμυλων Νότιας Μεσσηνίας“, που θα μας δείξει ότι η άνθρωποι αυτού του τόπου ήξεραν πάντα να αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους, να καινοτομούν, να δημιουργούν και τελικά να προχωράνε μπροστά.  Οι κύριοι στόχοι της προσπάθειας αυτής είναι η έρευνα, η καταγραφή και η ανάδειξή των υδρόμυλων της περιοχής, με σκοπό τη μελέτη, την προστασία και την ανάδειξή τους.

Βάσει αυτού, πέρα από την επιτόπια καταγραφή και την αρχειακή έρευνα, θα συγκεντρώνονται φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία των υδρόμυλων της περιοχής.  Το σύνολο των στοιχείων ανά υδρόμυλο θα παρουσιαστούν στην διαδικτυακή σελίδα του Εικονικού Μουσείου Πολιτισμού και στον τύπο, ενώ απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης, καθώς και η έκδοση μελέτης με ιστορική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση των υδρόμυλων της εξεταζόμενης περιοχής.

Παράλληλα, πρόταση μελέτης, για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των σπάνιων αυτών αγροτικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς (σε σχέση με την δημιουργία διαδρομών πεζοπορίας, την χωροθέτηση, χάραξη και σήμανση μονοπατιών, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των εγκαταλειμένων υδρόμυλων με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με ιστορικά στοιχεία τους κ.α.) θα σταλεί στις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ώστε να αποτελέσει την βάση για την ένταξη τους σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί ένα σπάνιο πολιτιστικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε στη δράση συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, ανεβάζοντας τεκμήρια ιστορίας (φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες κ.α.) στην σελίδα: https://www.facebook.com/groups/1362086837231188/?ref=bookmarks

ή να στείλουμε σχετικό υλικό, καθώς και ιδέες και σκέψεις σχετικά με την προσπάθεια αυτή, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: emuseum.culture@gmail.com.

Διασώστε, λοιπόν, και διαδώστε όλοι τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, βάζοντας το αποτύπωμά σας στην ταυτότητα του τόπου. Γιατί για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε πίσω. Αυτή είναι η κληρονομιά μας, αυτή είναι η ταυτότητά μας.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ