Λιγότερες γέννες, περισσότεροι ηλικιωμένοι, αρκετά διαζύγια και παιδιά που πεινάνε και στη Μεσσηνία της κρίσης!
ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗ «Φ» ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΒΓΑΛΜΕΝΑ από βραβευμένη ταινία του Αγγελόπουλου και ειδικότερα, από «Το βλέμμα του Οδυσσέα», είναι τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, επιβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα, πεθαίνει… «Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα και πεθαίνουμε… Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα. Γιατί η αγωνία, κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο…», ήταν η πλέον χαρακτηριστική, τουλάχιστον προφητική στιχομυθία στην ταινία, η οποία επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο και… ποικιλότροπα!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης, είχαμε λιγότερες 110.000 γεννήσεις(!), με εκείνους που πεθαίνουν να είναι περισσότεροι, με την Ελλάδα σταδιακά, να μετατρέπεται σε χώρα… γερόντων. Αντίστοιχη δυστυχώς, η εικόνα και στη Μεσσηνία, η οποία χάρη στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, υποτίθεται πως δεν βιώνει με τον ίδιο τρόπο την κρίση, με τους νέους ανθρώπους, αν δεν ανήκουν στους μισούς σχεδόν, που χωρίζουν να επιλέγουν να κάνουν ένα, το πολύ δύο, παιδιά.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ
Πριν από την κρίση, είχαμε 3.000 εγγραφές και τώρα, είμαστε περίπου 1.500 οικογένειες», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολύτεκνων Καλαμάτας και περιχώρων, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας και μια ακόμη διάσταση του προβλήματος, η οποία έχει να κάνει με τη μείωση ειδικότερα των Ελλήνων. «Οι Έλληνες πολύτεκνοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογό μας, είναι περίπου 30%», σημείωσε ο πρόεδρος, τονίζοντας πως αισθάνεται πάρα πολύ άσχημα τις ώρες κυρίως που βρίσκεται στο γραφείο του, καθώς καθημερινά, φτάνουν απελπισμένοι, πολύτεκνοι γονείς, οι οποίοι ζητούν με αγωνία, ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους. «Ντρέπομαι πραγματικά, γιατί έρχονται άνθρωποι να ζητήσουν ακόμη και μισό κιλό ρύζι και ένα πακέτο μακαρόνια… Το Πάσχα δε, έπρεπε να βλέπατε τι γινόταν που δίναμε κρέας! Καλύτερα να μην δίναμε… Το κράτος, δεν υπάρχει πουθενά, αφού μας έχει κόψει ακόμη και τα επιδόματα», ανέφερε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, δηλώνοντας πως η πολιτεία δεν υπολογίζει τους πολύτεκνους, αφού εκτός από τα επιδόματα που κόπηκαν, δεν μεριμνά για θέσεις εργασίας και ζητήματα πολύ πιο… απλά, όπως τα μόρια που είχαν παλιά οι φοιτητές, οι οποίοι αν ήταν μέλη πολύτεκνης οικογένειας, μπορούσαν να πάρουν μεταγραφή και να σπουδάζουν στην ίδια χώρα ώστε να μπορεί η οικογένεια να ανταπεξέρχεται.
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ… ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ
Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του Συλλόγου των Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, Χρήστου Κορομηλά, ο οποίος επεσήμανε πως αυτά τα στοιχεία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσα αναφέρουν και αναλύουν πολύ καιρό τώρα, έγκριτοι Οργανισμοί που ασχολούνται με το δημογραφικό στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καταγράφοντας… εκτροχιασμό της χώρας. «Μέχρι το 2050 η Ελλάδα, θα έχει κατά 1 εκατ. λιγότερους ανθρώπους, ενώ συνεχίζει να γηράσκει», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με τις εγγραφές, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. «Τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, αν και συμβαίνει από την αρχή της κρίσης, βλέπουμε λιγότερες εγγραφές, ενώ παρατηρούμε τους ανθρώπους που είχαν κάνει προ κρίσης τρία παιδιά, να είναι πια, εμφανώς απογοητευμένοι, αφού δεν υπάρχουν πλέον κίνητρα», δήλωσε ο κ. Κορομηλάς ο οποίος στάθηκε και στα πολλά διαζύγια που υπάρχουν και στη Μεσσηνία, τονίζοντας πως πρέπει να δοθούν άμεσα, κίνητρα. «Εμείς ζητούμε από την πολιτεία, ισχυρά κίνητρα σε όλο το πλαίσιο της Διοίκησης και φυσικά, να αποφασίσει η κυβέρνηση, να στηρίξει την οικογένεια! Στην Καλαμάτα ειδικότερα, αλλά και αλλού, σιτίζονται πολλοί μαθητές, αν και υπάρχουν παράπονα για την ποιότητα του φαγητού. Αυτό δεν είναι λύση! Χρειάζονται κίνητρα μέσω της εργασίας, αφού βλέπουμε ανθρώπους στο γραφείο, να έρχονται για να πάρουν ρούχα και τρόφιμα, έστω και λίγο ρύζι ή ζυμαρικά! Παλιά, έμεναν αυτά τα ρούχα και τα προϊόντα, όμως τώρα, η ζήτηση έχει αυξηθεί, αφού η τετράωρη και η εποχιακή απασχόληση, δε δίνει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους», ανέφερε ο πρόεδρος των τριτέκνων, τονίζοντας πως το 2011, οπότε και ιδρύθηκε ο Σύλλογος, υπήρχαν περίπου 150 καινούριες οικογένειες το χρόνο, με τον αριθμό αυτή τη στιγμή, να μην ξεπερνάει τις 30 με 40 οικογένειες, σε όλη τη Μεσσηνία! «Έχουμε χάσει ένα 65% των καινούριων εγγραφών που γίνονταν στα μέλη μας, ενώ οι πρόσφυγες, που λένε πως μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του πληθυσμού, δεν είναι λύση, καθώς έχουμε και εμείς Έλληνες που φεύγουν μετανάστες», επεσήμανε ο Χρήστος Κορομηλάς, επισημαίνοντας πως αυτή, έτσι κι αλλιώς δεν είναι λύση!